De seneste 10 år er historiker, vært og tilrettelægger Cecilie Nielsen jævnligt tonet frem på TV eller i radioen med et nyt program. Alligevel er noget forandret her fra den 1. august.
Hidtil har Cecilie Nielsen produceret programmer i DR Kultur og Fakta, men fremover bliver hun, hvad man kunne kalde et ’redaktionelt delebarn’. Da skal hun operere på tværs af afdelingerne DR Nyheder og DR Kultur og Fakta og være den første i DR, der har titel af historie- og kongehuskorrespondent.
Som DR Nyheder formulerede det ved offentliggørelsen i midten af maj, er det ambitionen at dække Kongehuset ’med stor faglighed, nysgerrigt og kritisk og ikke mindst at tilføre den historiske kontekst, der giver os alle en forståelse af kongehusets betydning for det danske folk og samfund’.
I jobbet som historie- og kongehuskorrespondent skal Cecilie Nielsen være med til at styrke DR’s dækning af monarkierne i Danmark og resten af Europa – både i den daglige nyhedsformidling og til de store kongelige begivenheder.
- Jeg kender ingen andre i DR, der arbejder på tværs af huset på samme måde, så det er lidt nyt for alle. Jeg kan omvendt godt lide tanken, for i en medievirkelighed, der ændrer sig hele tiden, skal DR også gøre tingene på nye måder. Jeg er stolt over at få de muligheder, der ligger i jobbet, siger Cecilie Nielsen.
Har været med i ekspertpanel
Med titlen som historie- og kongehuskorrespondent har Cecilie Nielsen samtidig fået papir på sit samarbejde med DR Nyheder, der imidlertid ikke er helt nyt. De seneste to år har hun blandt andet været en fast del af DR’s ekspertpanel til de store kongelige begivenheder som Dronningens nytårstale, Dronningens 50 års-regeringsjubilæum og senest kroningen af Kong Charles i Storbritannien.
- Folk kommer i høj grad til at opleve mig i forbindelse med større events, nytårstaler og særlige begivenheder - lidt ligesom de har gjort de seneste år. Og så skal jeg også være en del af nyhedsdækningen. Det hele kommer til at foregå i samarbejde med blandt andet DR Nyheders kongehusjournalist Nadia Kronborg, der fortsætter som hidtil, forklarer Cecilie Nielsen.
DR’s nye historie- og kongehuskorrespondent har en bachelor i historie fra Københavns Universitet. I 2010 kom hun i praktik i DR i forbindelse med sit studie, og her blev Cecilie Nielsen så grebet af formidling og det at lave fjernsyn, at hun aldrig har fået gjort kandidatuddannelsen færdig.
I år er det 10 år siden, at Cecilie Nielsen var tilrettelægger og siden vært på de første historiske programmer. Siden 2013 har hun for eksempel arbejdet med ’Historiequizzen’, ’Huse der former os’, ’Guld i købstæderne’, ’Slavenation Danmark’, ’Ekspeditionen – På sporet af Vitus Bering’ og ’1000 års tro’. I podcasten ’Meget mere Matador’ har hun været ude i alle hjørner og kroge af Lise Nørgaards populære serie, og i podcasten ’Dronningeriget’ har hun og Emma Paaske set nærmere på kvinder, der har været tæt på den kongelige magt gennem tiden.
De senere år har Cecilie Nielsen løst gåder af den lidt sværere slags. Her har hun været vært og tilrettelægger på de historiske programserier ’Gåden om’. Den første handlede om Danmarks første konge og senest har hun forsøgt at løse ’Gåden om Odin’ på DR2 og DRTV. Her så hun i foråret 2023 nærmere på, hvordan den gamle gud har spillet en langt større rolle for Danmarks begyndelse, end vi tidligere har troet.
Har det med hjemmefra
- Jeg har aldrig været i tvivl om, at det var historie, der interesserede mig. Man kan ikke sige, det var en bestemt begivenhed eller sag, der vakte min historiske interesse. Jeg har det med hjemmefra, og min far har det på samme måde, smiler Cecilie Nielsen.
Engang kom hun til at udtale på DR’s hjemmeside dr.dk, at hvor de andre piger i teenagealderen var opslugt af boybands, var hun mere optaget af Piet van Deurs (DR’s mangeårige historie- og arkæologimedarbejder, red.). Det griner hun selv lidt af i dag, men noget om snakken var der.
- Jeg har altid været en historienørd, og jeg er stolt af at være det, siger Cecilie Nielsen.
Det nye for Cecilie Nielsen i den fremtidige konstellation er, at hun også kommer til at arbejde med nyhedsstoffet. Det har hun som historiker ikke gjort hidtil i sine programmer.
- Måske ligger de to verdener slet ikke så langt fra hinanden. ’Historie’ er ikke alene begivenheder i fortiden, man kan sætte et årstal på. Det er også måden, vi taler om fortiden på, og bevidstheden om præcis dét, har efter min mening aldrig været mere vigtig end nu, mener Cecilie Nielsen.
Debatten om Danmark som slavenation og kolonimagt eller striden om titler i Kongehuset, er eksempler på nutidige historier, hvor både historie og aktualitet går hånd i hånd, og hvor Cecilie Nielsen kan få sin viden i spil.
Positive tilkendegivelser
- Jeg har oplevet en kæmpestor opbakning og fået mange positive tilkendegivelser, efter at det er blevet meldt ud, at jeg bliver historie- og kongehuskorrespondent, og det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, siger Cecilie Nielsen.
Hun føler sig overbevist om, at der bliver travlt, når hun er tilknyttet to afdelinger på én gang – halvtids hvert sted.
- Jeg er sikker på, at jeg kommer til at lære en del af det, så jeg både kan bruge nogle af de måder, jeg arbejder på i DR Kultur og Fakta, hos DR Nyheder, og bruge noget fra DR Nyheders tilgang til arbejdet i programmerne, jeg tilrettelægger for DR Kultur og Fakta, siger Cecilie Nielsen.
Lige nu er hun i gang med hele to nye ’Gåden om’-programserier. Den ene – ’Gåden om Thyra’ - kommer til at handle om Danmarks første dronning, Thyra Danebod. Den anden ’Gåden om’ tager sit udgangspunkt i en udgravning, der foregår lige nu. Programserien tager afsæt i et 700 år gammelt skibsvrag, som er fundet i forbindelse med arkæologiske undersøgelser på havbunden ved den nye københavner-bydel Lynetteholm for at sikre historiske fund.
- Det ser ud til at være et vrag, der ikke er fundet tidligere i Danmark, og derfor er der spændende historier gemt i det fund. Jeg regner med, det bliver til fire-fem programmer, siger Cecilie Nielsen.
Som hun selv siger, har hun ikke et kampskrift, hun vil forfølge, når hun fra 1. august får titel af historie- og kongehuskorrespondent i DR.
- For mig handler det om at dele interessen for historie og forhåbentlig få mange til at føle, at det, jeg fortæller, også er noget for dem, siger Cecilie Nielsen.