Nu kan du dykke ned i tidligere tiders ungdomsliv

DR har fået digitaliseret sit radioarkiv og samlet en række radioindslag og -udsendelser fra 1962 til 1994, så alle kan gå opdagelse i, hvordan det var at være ung i provinsen.

  • DR har fået digitaliseret sit radioarkiv og samlet en række radioindslag og -udsendelser fra 1962 til 1994, så alle kan gå opdagelse i, hvordan det var at være ung i provinsen. (Foto: © DR.)
  • DR har fået digitaliseret sit radioarkiv og samlet en række radioindslag og -udsendelser fra 1962 til 1994, så alle kan gå opdagelse i, hvordan det var at være ung i provinsen. (Foto: © Valdemar Vedel)
  • DR har fået digitaliseret sit radioarkiv og samlet en række radioindslag og -udsendelser fra 1962 til 1994, så alle kan gå opdagelse i, hvordan det var at være ung i provinsen. (Foto: © DR.)
1 / 3

Selv om man er 10 år og har sin egen mobiltelefon, kan se YouTube og chatte med hele verden, er der bare nogle ting, der ikke forandrer sig. Du går i skole, får din første kæreste, du interesserer dig for tøj og venskaber.

Sådan har det altid været, og nu får alle mulighed for at høre børn og unge fortælle om deres hverdag i en helt anden tid. Igennem de sidste 10 år har DR fået digitaliseret metervis af gamle bånd, så man kan høre og se ældre udsendelser, uden at skulle bruge gamle spolebåndoptagere og videomaskiner.

Fra den 2. februar vil man hjemme i stuen også kunne gå på opdagelse i nogle af DRs gamle radioudsendelser om at være barn og ung i Danmark. På netstedet danskkulturarv.dk, hvor danske kulturinstitutioner og arkiver stiller dele af deres kulturarkiver til rådighed i et fælles projekt om formidling, vil man fremover kunne finde en række DR-radioindslag om ungdomsliv i Danmark.

”Indslagene og programmerne stammer især fra DRs regionalradioer, og i mange tilfælde vil det være første gang, at man får mulighed for at høre udsendelserne igen, efter at de blev sendt i 1960’erne, 1970’erne, 1980’erne og 1990’erne. Digitaliseringen af båndene gør, at vi kan stille arkivmaterialet til rådighed på en helt anden måde end tidligere,” forklarer informationsspecialist Louise Broch fra DR Arkiv.

På sitet kan man blandt meget andet fordybe sig i, hvordan det lød, da 13-årige Bjarke fra Randers fortalte om kærester i radioen i 1994. Man kan også høre børn i 6. klasse i Næstved fortælle, hvad de tog på til klassefesten i 1983. Der er også et indslag fra 1973 med en fynsk lærling fra Vester Åby, der er utilfreds med den timeløn, hans mester indkasserer hos kunderne for dét arbejde, en lærling udfører.

Bange for atomkrig

”Jeg har selv været overrasket over, hvor meget af det, der bliver sagt, der ligner noget, som børn og unge kunne have sagt i dag. Når børnehavebørn taler om skovsnegle, eller unge taler om kærester, er det præcis som nu. Men der er også en stribe tidstypiske indslag – for eksempel med børn fra Ørslev ved Vordingborg, som i 1984 fortæller, at de er bange for, at der kommer atomkrig,” beretter Louise Broch.

Radioindslagene om ungdomsliv er fra alle egne af landet, og det glæder Louise Broch, at DR nu i stigende grad kan gøre gamle radioudsendelser tilgængelige, så alle kan høre eller genhøre dem.

”Mange har helt sikkert set børnefjernsyn fra deres forældre eller bedsteforældre var barn, men radioen fra dengang er lige så spændende at gå på opdagelse i. Vi oplevede allerede, at der var stor interesse for det, da DR i sommerferien lavede et tema om dansk ø-liv, som det er blevet spejlet i radioen gennem årene. Det blev populært, og de indslag kan også fortsat findes på danskkulturarv.dk,” siger informationsspecialisten fra DR Arkiv.

Ifølge Louise Broch vil DR Arkiv også i den kommende tid gøre flere gamle radio- og tv-udsendelser tilgængelige i temaer, så flere kan få gavn af dem og høre, hvad der kom ud af højttalerne og tv-skærmene engang.