Nina Rask: ’DR Talentholdet har lært mig, at jeg kan meget andet end skuespil’

Netop nu søger DR Talentholdet efter nye talenter. Her fortæller Nina Rask, der tidligere har været en del af holdet, om at få ’et rap over nallerne’ til ansøgningssamtalen, om en professionel forelskelse, og hvad Talentholdet har betydet for hendes karriere.

Nina Rask er et af de mange talenter, der er uddannet gennem DR Talentholdet, der netop nu søger nye aspiranter. Senest har hun lavet tv-miniserien 'Too Sune' på P3.

Nina Rask har primært haft solskin og medvind på sin karrierevej, og de sidste år har hun drysset komik- og satirevideoer ud af ærmet, medvirket i tv-serier og taget lytterne med til forskellige historier som podcast-vært. Hun blev optaget på DR’s talentudviklingsprogram, DR Talentholdet, i 2019, og derefter blev hun hurtigt et kendt navn og ansigt i mediebranchen.

- Jeg kan faktisk ikke huske særligt meget fra den første dag på Talentholdet. Jeg kan huske, at jeg følte mig som en nervøs og superakavet teenager blandt en masse voksne mennesker. Og så kan jeg huske, at redaktionen havde bestilt fire kagemænd. Den ene lignede mig, og de tre andre lignede mine nye kolleger. Så sad jeg der og spiste Nina-kagemand. Det var meget ’cute’, fortæller den unge mediestjerne.

DR Talentholdet er et toårigt, lønnet udviklingsforløb, hvor DR udvælger fire talenter, der over to år skal dygtiggøre sig i flere af mediebranchens discipliner. Undervejs har Nina Rask arbejdet med flere forskellige genrer og formater, og i dag kan hun både kalde sig for skuespiller, satiriker, manuskriptforfatter-, samt podcast-og radiovært.

Det sidste års tid har der været fuld fart på. Nina Rask deltog i en talk til Priden sammen med Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm, hun har haft premiere på DR-miniserien ’Too Sune’ fra P3, hvor hun spiller hovedkarakteren, og hun var nomineret til TV 2 Zulus Talentprisen i september. Nå ja, og så er det 24-årige multitalent lige blevet kåret til Årets LGBT-person til Danish Rainbow Awards.

- Jeg har haft rimelig travlt, og det har været ret vildt. Men jeg tager det hele med mig, og lige nu er alting bare supersjovt og spændende, siger hun.

’Dér fik jeg virkelig et rap over nallerne’

Nina Rask blev student i sommeren 2018. Da festen og sommeren sluttede, kastede hun sig over det, som hun selv kalder for ’helt almindelige sabbatårs-ting’.

- Jeg arbejdede i en udflytterbørnehave og var lærervikar i en periode, mens jeg gik og drømte om at søge ind på skuespillerskolen, fortæller hun.

I samme periode medvirkede Nina Rask i nogle af ’Tværs’-radioprogrammerne, og hun blev fra flere sider opfordret til at søge ind på Talentholdet.

- Jeg søgte ind på Talentholdet uden at vide særlig meget om det. Jeg havde allerede søgt ind på skuespillerskolen i efteråret, men jeg kunne godt se, at Talentholdets uddannelse gav en bredere pallet af muligheder, fortæller hun.

Det er en lang og udfordrende proces at søge ind på det sagnomspundne talenthold, der gennem tiden har fostret store DR-navne, herunder Frederik Cilius, Simon Jul, Maria Fantino og Mikael Bertelsen.

Dét år hvor Nina Rask blev optaget var der 1.500 ansøgere til fem pladser. Samtlige ansøgere starter med at indsende en video, hvor tematik og format er valgfrit. Og allerede her var Nina Rask ikke i tvivl om, hvad der var hendes hjemmebane: Hun indsendte en video i satiregenren.

- Jamen, efter jeg havde sendt den første video, bliver jeg kaldt til samtale, og jeg tager afsted uden at havde forberedt mig overhovedet. Jeg var nok lidt laissez faire og troede, jeg skulle ind til ’en sludder for en sladder’. Men dér blev jeg klogere. Dem, jeg sad overfor, var meget ambitiøse og seriøse, og jeg blev kørt over med spørgsmål: ’ Hvem er du?’ ’Hvad vil du?’ ’Hvad er din fem-års-plan?’ ’Hvad ville du gøre, hvis du fik en pose penge til et kreativt projekt lige nu?’ ’Giv os et TV-pitch?’, fortæller hun og griner.

Men på trods af manglende forberedelse gik det unge talent videre til de næste runder.

- Jeg fik jo virkelig et rap over nallerne til den samtale, men heldigvis gik jeg videre til næste runde. Så da jeg mødte op til 3-dages-optagelsesprøven, havde jeg gjort mit hjemmearbejde godt og var meget forberedt, forklarer hun.

Mange forskellige genrer og formater

Nina Rask lærer en lektie til samtalen, men alligevel er hun blandt de 12 bedste ansøgere, der bliver kaldt til den lange optagelsesprøve. Ansøgerne bliver kastet ud i både YouTube-formater, reportager, skuespil og almindelige interviews.

- De tre dage var rimeligt heftige, men jeg kan huske, at da alle prøverne var færdige, var jeg virkelig stolt og glad. Jeg havde en følelse af, at jeg havde stået ved mig selv og havde lyttet til min egen stemme, og jeg synes, at jeg havde klaret det godt, fortæller hun.

Prøverne er også gået godt. Nina Rask bliver optaget på DR Talentholdet, og i april 2019 starter hun sammen med kollegerne Anna Tychsen, Lasse Dein og Søren Stenstrup Højen. Og hurtigt bliver det hverdag for de nye talenter at kaste sig ud i mange forskellige genrer og formater.

- De første tre måneder brugte vi meget tid sammen, hvor vi havde en masse introkurser: radiokurser, produktionskurser, værtstræning- og kurser i video og klip. Vi blev virkelig prøvet af, siger hun.

Da sommeren og introkurserne er slut, bliver de fire talentaspiranter tildelt en redaktion. Nina Rask har altid vidst, at hun brændte for satiregenren, men under uddannelsen på Talentholdet bliver hun kastet ud i lidt af hvert.

- De gør meget ud af, at det hele ikke skal være nemt, og vi skal prøves af indenfor mange genre og formater. Det er jo en kæmpe fordel, og det er gennem Talentholdet, jeg har lært, at jeg kan andet end bare skuespil. Jeg kan godt lide at lege med formaterne, og så har jeg fundet ud af, at jeg synes, det er sjovt at skrive manuskripter. Det havde jeg ikke haft muligheden for på skuespillerskolen, fortæller hun.

Nina Rask starter på DR3’s dokumentarredaktion, da introkurserne er slut – og pludselig er hun kastet ud på dybt vand.

- Det er jo selvfølgelig ekstremt angstprovokerende at stå der uden uddannelse og skulle arbejde sammen med professionelle folk, der har været i branchen i mange år. Men det er jo et privilegie at lære af de bedste og blive oplært på den autodidakte måde, hvor fejl bliver spottet og rettet med det samme. Det var megaovervældende, men jo også superfedt, fortæller hun.

Nina Rask sammen med hendes kolleger fra Talentholdet: Anna Tychsen, Lasse Dein og Søren Stenstrup Højen De fire nye stjerner blev prøvet af, da de under kyndig vejlednign af Christian Bonde fra Curlingklubben (i midten af billedet) skulle sende en uges radio på P3. (Foto: © Signe Muusmann)

Køn er en naturlig del af mit professionelle virke

Det næste halve år jonglerer Nina Rask og de andre talenter rundt på forskellige redaktioner. Ved juletid får hun lov til at starte på satireredaktionen og her opstår et unikt samarbejde med talentkollegaen Lasse Dein.

- Det var jo ingen hemmelighed, at det var satire jeg brændte for, og så var der ret hurtigt en ’instant kemi’ mellem Lasse og mig. Vi har fælles humor og fælles forståelse af situationer, og hvornår de er sjove. Jeg plejer at kalde ham min professionelle forelskelse, fortæller hun.

Det sjove makkerpar laver den ene populære satiresketch efter den anden. De har fået seerne til at grine af datingprogrammer, spirituelle og stressramte unge, generationskløfter og et indierockband, der ’jagter deres egen unikke lyd’. Fælles for sketchene er en gennemgående ironisk distance til både tunge og lette emner, og Nina Rask har tidligere udtalt, at det er lettere at komme med budskaber, når man har fået publikummet til at grine.

Et omdrejningspunkt og gennemgående emne for mange af Nina Rasks produktioner er kønsidentitet og kønsudtryk. I hendes første mini-tv-serie ’Hvilke køn er du?’ undersøger hun flere måder at udtrykke køn på. Ideen opstod meget naturligt, da et det samme spørgsmål gik igen i kommentarsporet til hendes satirevideoer med Lasse Dein, nemlig: ’Er Nina en dreng eller en pige?’

- Langt hen ad vejen er det jo naturligt, at det er en del af mit professionelle virke, fordi det altid har været en stor del af mig, og fordi mit kønsudtryk er flydende. Og jeg tror også, at når jeg laver indhold om køn, så er det en lille bearbejdelse for mig selv og min egen historie. Men helt generelt er kønsopfattelse essentielt for den måde, som jeg ser og opfatter verden på, og også på den måde verden ser og opfatter mig, forklarer hun.

Nina Rask fortæller, at det til tider kan være svært at navigere i, hvornår det er okay, at arbejdslivet og privaten smelter sammen. Men det er også vigtigt for hende at lave en masse indhold, der omhandler mange andre emner.

- Jeg tror, at det stadig er en proces, hvor jeg skal finde ud af, hvor mine egne grænser går. Nogle gange har jeg oplevet, at jeg følte mig meget blottet, men så har jeg taget en lille pause. Så laver jeg bare en masse andet, hvor spørgsmålet om køn slet ikke fylder, siger hun.

Superstolt af de mange produktioner

Nina Rask blev færdiguddannet gennem DR Talentholdet i 2021. Udover et utal af satirevideoer på P3 har hun lavet P1-podcasten ’Funny Guy’, medvirket i TV 2 Play-serien ’Sex’, lavet den prisvindende queer-podcast ’Hvor regnbuen ender’ på P3 og mini-tv-serien ’Too Sune’, hvor hun spiller hovedkarakteren.

- Jeg er superstolt af mange af de ting, jeg har lavet. Når jeg kigger tilbage på det, så er jeg især stolt af mange af de videoer, jeg lavede sammen med Lasse på satireredaktionen. Vi lavede ’Ungdomsserien’, ’Sol går ned’, ’Perlemanden’ og ’Svøb’ i samme perioder, og dem synes jeg, vi er lykkedes rigtig godt med. De er sjove, men vi har også en masse, vi gerne vil sige, forklarer hun.

I P3-serien ’Too Sune’ spiller hun karakteren Sune Jensen, der forsøger at slå igennem på den danske standup-scene. Og også her medvirker Nina Rasks gode kollega Lasse Dein, som hun drømmer om at lave meget mere med i fremtiden.

- Jeg drømmer om, at jeg får lov at lave meget mere af det, jeg i forvejen har lavet. Lasse og jeg arbejder på at folde nogle af vores tidligere videoer ud i nogle større formater. Mit hjerte banker for skuespillet, så det får en del opmærksomhed den næste tid. Men jeg drømmer også om at skrive flere manuskripter og prøve kræfter med at instruere, fortæller hun.

I en lang periode har der været fuld fart på for Nina Rask. Det er en proces, hun stadig forsøger at navigere i, og nogle gange har hun taget fat i mere, end hun kunne bære.

- Det har selvfølgelig været vildt, men det er vigtigt for mig at blive på jorden og ikke lade noget stige mig til hovedet. Og det er jo også lidt svært for mig at fornemme, hvor mange, der følger med i det, jeg laver. Jeg tager det hele med mig og arbejder videre på det, jeg synes er sjovt og vigtigt, siger hun.

Du kan finde mange af Nina Rask satirevideoer på P3’s Youtubekanal.

’Hvor regnbuen ender’ og ’Funny Guy’ findes på DR Lyd, og mini-tv-serien ’Too Sune’ kan du se lige her på DRTV.

Find alt om ansægningsprocessen til DR Talentholdet her.