'Årets Podcast' og 'Årets Talent' er fra DR - der også fik seks andre priser ved lydfest

DR kunne rejse hjem med 8 ud af 18 priser, da den danske ’lydbranche’ fredag aften klappede sig selv på skulderen og hyldede årets bedste præstationer ved Prix Audio.

  • Rebecca Bach-Lauritsen står bag 'Årets Podcast' - nemlig 'Hvert år i oktober', som hun lavede for P2. Podcasten tager afsæt i hendes egen fars død ved en trafikulykke i Sverige for 23 år siden. (Foto: © Pernille Bækholm Sloth, DR., Michael Sperling)
  • DR's Adina Ren fik prisen for 'Årets Kritiske Interview'. (Foto: © A&M productions, AM Production)
  • Vært Anna Ingrisch fra 'Genstart'-podcasten fik en Prix Audio for 'Årets Gode Samtale' med Kim Walls kæreste, Ole Stobbe. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
1 / 3

DR sikrede sig næsten halvdelen af priserne – 8 ud af 18, da den danske radio- podcast-, audio- og lydbogsbranche fredag aften for anden gang kårede årets bedste præstationer ved Prix Audio i København.

DR hentede både prisen for ’Årets gode samtale’ og ’Årets kritiske interview’, men også for ’Årets Podcast’, ’Årets Talent’, ’Årets Nyheds- og Aktualitetsprogram’, ’Årets Dokumentar’, ’Årets Spot’ samt ’Årets Musikprogram’ ved årsfesten.

I alt er flere end 400 programmer og podcasts fra det danske lydunivers fra august 2021 til august 2022 blevet vurderet, og branchefejringen foregik på Axelborg som en afslutning på heldagskonferencen Audiodays om dansk radio, podcast og lydmedier.

Axelborg, der i dag huser dansk landbrug, var spøjst nok også et af de første steder, der i sin tid blev lavet dansk radio, da DR – dengang Statsradiofonien - boede der fra 1928-1931.

Hvor sangerinden MØ flere gange selv har modtaget priser, var det fredag aften P3’s podcastserie ’Hvem er MØ?’ om fynske Karen Marie Ørsted, der løb med prisen som ’Årets Musikprogram’ ved Prix Audio.

- Samspillet mellem en nysgerrig vært og en meget velfortællende gæst får dirket en ellers glossy popverden op. Historierne er ærlige og fortællingen personlig. Samtidig er programmet godt monteret og fortalt, og i det hele taget bare elementært godt radiohåndværk, lød det fra juryen.

’Årets Podcast’ om tragisk ulykke

Også en anden musikpodcast fra DR gjorde en god figur ved Prix Audio – om end den er lavet på en trist baggrund. For P2’s ’Hvert år i oktober’ sikrede sig hæderen som ’Årets Podcast’.

Programserien er historien om radiovært Rebecca Bach-Lauritsens far, der døde for 23 år siden i en voldsom bilulykke i en svensk skov. Han var et intenst menneske, der var dybt betaget af klassisk musik, og hans død var lige så dramatisk som det liv, han havde levet.

Ulykken har været en skygge i Rebecca Bach-Lauritsens liv lige siden, og i den personlige og poetiske serie udforsker værten de verdener, der åbner sig, når hun vender tilbage til ulykken og skoven fra fortiden og forsøger at genfortælle, hvad der egentlig skete gennem musik, lyd og associationer.

- Årets vinder har en formidabel musikbrug – en formidabel lydbrug, og den fungerer i særlig grad som podcast, lød det blandt andet fra juryen.

Talent fra P3

’Årets Talent’ skulle også vise sig at være fra DR. Det er vært og lyddesigner Nina Liv Bendstrup fra P3, som blandt andet har været lyddesigner på programserien ’Splittet til atomer’, der tager på opdagelsesrejse ind i musikken og ’skiller dansk musik ad i stumper og stykker’.

- Årets vinder er et multitalent, ikke kun lyddesigner – ikke kun vært, lød det blandt andet fra juryen.

Udenrigspodcasten 'Stjerner & Striber', som lige nu handler om de amerikanske midtvejsvalg, blev 'Årets Nyheds- og Aktualitetsprogram'. (Foto: © Niels Rinder)

En stribe af DR’s nyheds- og aktualitetstilbud hentede ligeledes priser ved Prix Audio.

Prisen for ’Årets Nyheds- og Aktualitetsprogram’ gik til udenrigspodcasten ’Stjerner og striber’ på DR Lyd og P1.

- Programmerne gør lytterne kloge, ikke mindst takket være værternes store indsigt og legende formidling, gode kemi og brug af anekdoter. Det er udenlandsdækning på en ny måde og ’pissegodt selskab’, lød det blandt andet fra juryen.

’Årets Dokumentar’ var P1- og DR Lyd-serien ’Spiralkampagnen’, der handler om, hvordan grønlandske piger i 1960’erne, med tvivlsomt samtykke, opsat spiral, mens ’Årets Spot’ – det vil sige promotion for et program, var et spot for ’Nul stjerner’ på DR2.

Pillede argumenter fra hinanden

Sidst – men ikke mindst – kunne DR-værter rejse hjem fra Axelborg med to priser for gode og kritiske interview.

Prisen for ’Årets Kritiske Interview’ gik til journalist Adina Ren for interviewet ’CEPOS i Det Hvide Hus’ i programmet ’Detektor’. Her gennemgår hun en stribe svagheder ved en corona-analyse i et langt kritisk interview med Jonas Herby fra den liberale tænketank CEPOS.

- Værten piller argumenterne fra hinanden på en saglig måde ved at stille simple spørgsmål, give plads og holde fast. Gæsten ender på den måde faktisk med at udstille sig selv. Som lytter føler man sig godt tilpas i værtens selskab, sagde juryen, som kaldte DR’s Adina Ren for en ’gudsbenådet interviewer’, der er grundig, velforberedt og afslappet.

Den anden interviewpris – ’Årets Gode Samtale’ gik til Anna Ingrisch og DR’s nyhedspodcast ’Genstart’ for ’Livet uden Kim Wall’. Det var et interview med Ole Stobbe, som var kæreste med den svenske journalist Kim Wall, som blev dræbt ombord på Peter Madsens ubåd i 2017.

- Vi får et unikt indblik i et menneske og en verden, som man ellers aldrig vil komme ind i. Gæsten har med god grund stor mistillid til medierne, men værten får i programmet skabt en tryg ramme, som gør, at han åbner sig, lød det blandt andet fra juryen. Det er Danske Medier, DR, Radio4 og Bauer Media, der i fællesskab står bag Audiodays og Prix Audio.