Mød DR på Historiske Dage - og oplev virtual reality

I denne weekend kan du møde DR Historie på festivalen ‘Historiske Dage’ i København. For at få flere unge til at interessere sig for historie, vil der blandt andet være mulighed opleve historien med helt nye briller.

360 graders-videoer og virtual reality er ved at være så veludviklet, at det er muligt at opleve fortiden og historiske begivenheder tættere på. Det har man mulighed for på Historie Dage 2016 i Øksnehallen i København. (Foto: © DR Historie)

I DR Historie vil man gerne være med på weekendens Historiske Dage i København på en spændende måde, som vil få folk til at spærre øjnene op.

Det fortæller Morten Thomsen Højsgaard, der er chef for DR Historie:

"I vores arbejde lever og ånder vi for at gøre fortiden levende i nutiden, og vi vil ikke mindst gerne åbne historien for unge. Der er mange, der synes, unge ikke ved nok om historie, så det er en vigtig opgave for DR at gå ind i på en kreativ måde.”

Der er en stor satsning i DR om at få historie til at betyde mere for flere frem mod 2017, hvor en ny serie om danmarkshistorien bliver sendt. Og det er vigtigt at få folk til at engagere sig i kulturen og historien, mener Morten Thomsen Højsgaard:

"Vi vil gerne have folk til at se sig selv som en del af historien. De skal komme tæt på historien, og til det formål bringer vi et hav af digitale virkemidler i spil sammen med det fysiske møde. For at sætte gang i tankerne, spørger vi: ”Hvad synes du er det vigtigste i danmarkshistorien?” - Og det kan jo være noget historisk, noget, der har med ens familie at gøre eller noget, man har lært af sin dygtige historielærer. Vi aner ikke, hvad folk svarer, men vi har tillid til, at folk vil tænke sammen med os,” siger han.

På Historiske Dage i Øksnehallen er der en DR K-scene med oplæg og debatter, som man har forsøgt at gøre mere attraktiv for unge.

"Vi kan ikke stille op med klassiske historiske bøger eller alle vores - i øvrigt gode - programmer. Vi må også gøre noget nyt. Derfor har vi en masse unge med - værter, foredragsholdere og aktører, hvor mange af dem er i 20’erne eller i starten af 30’erne, og så har vi helt ny teknologi med, som vi bruger til at formidle historie,” siger Morten Thomsen Højsgaard.

En helt anden fornemmelse af historien

Udover DR K-scenen har DR en interaktiv stand, som folk, ifølge DR Historie-redaktør Ane Skak, forhåbentlig ikke bare går forbi, men bliver en aktiv del af. Det gør man ved at være med i et historisk klip, som man efterfølgende kan dele med sine venner på sociale medier. Man går ind i et ’green screen’-studio, hvor man skal vælge et klip, som man 'bliver sat ind i'.

"Vi har 10 klip med - man kan for eksempel vifte med flaget ved Danmarks befrielse eller kysse Josephine Baker sammen med Dirch Passer,” forklarer Ane Skak, som nævner, at man også kan også prøve et par helt nye Virtual Reality-briller:

“Her kan man få en 360-graders-oplevelse, og en følelse af, at man selv står midt i scenen. Vi har produceret tre scener, som man kan gå ind i ved at tage brillerne på,” siger Ane Skak.

For DR Historie-chef Morten Thomsen Højsgaard er det stort at kunne give folk en anderledes oplevelse med danmarkshistorien, som de måske ikke har fået før:

"Vi vil så frygtelig gerne invitere folk ind i historien - at man kan opleve, at historie ikke er noget, man skal kunne udenad, men at det faktisk er mennesker af kød og blod - viden, man kan spejle sig i og blive beriget af. Oplevelser, man føler, man kommer i konktakt med ved at bruge teknologi som Virtual Reality. Man får en helt anden fornemmelse af at komme tæt på mennesker i historien."

I de scener, man kan opleve via Virtual Reality-brillen er en med Lars Mikkelsen, som er vært på den kommende DR-programserie ‘Historien om Danmark’, hvor han er på Rosenborg og udforsker Christian den 4.’s hang til luksus, en anden scene er en ridder/fægte-scene, og i den sidste scene kommer man bag om kameraet på danmarkshistorien.

Gymnasieelever lavede Dronningens facebookprofil

DR Historie har blandt andet samarbejdet med DR Arkiv, DR Undervisning, DR Gymnasium, DR Design og DR K i forbindelse med DRs tilstedeværelse på Historiske Dage, og det er noget, Morten Thomsen Højsgaard værdsætter:

“Vi er voldsomt glade for samarbejdet, fordi vi bruger hinandens viden og kompetencer for bedst muligt at kunne få flere unge til at interessere sig for historie. For DR skal favne alle. Det er rigtig vigtigt, at vi ikke kun taler til én målgruppe - vi skal også nå dem, der går i skole og gymnasiet."

Til lige præcis gymnasieelever satte DR i februar en konkurrence i gang, hvor gymnasieklasser kunne lave deres egen lille danmarkshistorie på video med en varighed på højst to minutter. 52 videoer lavet af gymnasieelever fra hele landet deltog i konkurrencen. Et dommerpanel bestående af Thomas Skov, Peter Aalbæk og Karoline Stjernfelt har nomineret tre videoer inden for de tre emner, klasserne kunne vælge at lave video om: det danske monarki, det danske demokrati og velfærdssamfundet.

Det var Hanne Rømer Neie, som er projektmedarbejder i DR Historie, der fik idéen til konkurrencen, som DR Undervisning lancerede:

“Jeg tænkte, at DR Historie måtte gøre noget for at komme ud og formidle historie til unge på en ny og anderledes måde. Og hvis vi vil have flere unge til at interessere sig for historie, må vi møde de unge i øjenhøjde med den teknologi, de selv bruger og interesserer sig for. Derfor lavede vi konkurrencen.”

Og Hanne Rømer Neie er glad for de 52 videoer, der er kommet ud af det:

“Eleverne har formidlet svære emner, og det har resulteret i nogle flotte, sjove og meget fantasifulde videoer. Der er nogle, der skiller sig helt vildt ud, og man kan tydeligt se, at de har tænkt kreativt. De har for eksempel sunget, brugt kostumer, små figurer og Snapchat - og i en af videoerne har de simpelthen oprettet en Facebookprofil til Dronningen! Jeg er meget imponeret,” siger hun.

På Historiske Dage vil elever fra de ni nominerede gymnasieklasser være til stede, hvor det bliver offentliggjort, hvilke tre klasser, der har vundet konkurrencen - i kategorierne ‘Bedste film’, ‘Bedste historiske fremstilling’ og ‘Bedste unge-vinkel’.

Fremover kan man opleve DR Histories interaktive stand med green screen og Virtual Reality rundt omkring i landet til forskellige events. Hold øje med dr.dk/historie og DR Histories facebookside.