Når tyskerne går til valg søndag den 26. september, ligger én ting helt fast: For første gang siden 2005 får landet en ny politisk leder.
- Det er et skelsættende valg, hvor tyskerne efter 16 år med Angela Merkel får en ny kansler. Der er mange unge voksne, der nærmest ikke kan huske, at der har været andre end kanslere end Merkel. Ved de seneste tre valg har hun stort set været selvskrevet til at vinde. Hun og Tyskland spiller en kæmpe rolle i Europa, og derfor er der stor opmærksomhed omkring, hvem der skal udfylde de store sko efter Merkel. Kapløbet er utroligt tæt. Det bliver en neglebider, og det bliver ikke mindre interessant af, at valget kommer midt i en coronakrise, en klimakrise og en Afghanistan-krise, fortæller Michael Reiter.
Michael Reiter har haft Berlin som base siden 2001, hvor han blandt andet har lavet pressearbejde for den danske ambassade, det tyske forsvar og det legendariske tyske popband Modern Talking. Siden slutningen af 2012 har han været DR’s korrespondent i Tyskland, og lige nu gælder det altså valget af ny kansler.
- Det er ekstremt spændende. Jeg kan mærke, at det beskæftiger tyskerne mere end de foregående valg, jeg har dækket. Det er definitivt, at landet får en anden kansler, og boldene er oppe i luften. Angela Merkel er stadig Tysklands allermest populære politiker. Med hendes afgang er det lidt en moderskikkelse, der forsvinder.
Den store mission
En af Michael Reiters vigtigste opgaver som korrespondent er at bringe interessen for valget hjem til de danske seere, lyttere og læsere.
- Det er den store mission: at gøre det begribeligt for danskerne, hvorfor det her valg også er vigtigt for os. Tyskland spiller en stor rolle for os, og det kan være svært at forstå. Når jeg taler med danskere og siger, at Tyskland er supervigtigt for os, bliver jeg nogle gange mødt med spørgsmålet: Hvorfor er det det? Og så kan man godt komme lidt på gyngende grund, når man skal forklare det. Men tag for eksempel samhandlen. Vi eksporterer for mere end 100 milliarder kroner om året til Tyskland.
- Det handler om at forklare Tysklands rolle i Europa, og hvorfor det spiller en rolle for os, hvem der bliver kansler. Uanset hvad der sker i Tyskland, har det en effekt på vores liv og dagligdag i Danmark. Det prøver jeg at fortælle gennem spændende, nære historier, som gør det spiseligt og interessant for folk derhjemme, siger Michael Reiter fra toget mod Berlin. Han er netop på vej tilbage til hovedstaden efter en reportagetur til den store tyske sportsvirksomhed Adidas.
Korrespondentens kald
For Michael Reiter, der har en tysk far og en dansk mor, betyder det meget at kunne binde de to lande sammen, og søndagens valg er en oplagt anledning.
- Jeg har altid haft et behov for at forklare det her land for danskerne og forklare tyskere om danskere. Jeg ser det som et kald at bygge bro mellem de to kulturer. Sådan et valg her er en guldgrube af historier til at gøre det. Jeg synes for eksempel, det er sjovt at fortælle de overraskende historier. Som at Tyskland er et land, hvor de offentlige myndigheder bruger faxmaskiner, når coronatal bliver rapporteret ind ude fra landet. Eller at den ene af de tre kanslerkandidater har en forkærlighed for karneval og klæder sig ud til det. Jeg vil gerne fortælle historier, der rykker Danmark og Tyskland tættere på hinanden, forklarer Michael Reiter.
Han fortsætter: - Det er helt forståeligt, at vi kigger mod USA, og hvad der foregår der. Men det er synd, at vi glemmer at kigge sydpå – og her tænker jeg ikke kun på Tyskland. Der er en rig kultur sydover og ikke bare vestover. Og når det gælder Tyskland, deler vi samme grænse og er naboer, men kulturelt og politisk følger vi ikke helt så meget med, som vi gør med amerikansk kultur og politik.
Afgørelsens timer
Frem mod valget har DR skruet op for dækningen med programmer som ’Tyskland ifølge Gram’, en dokumentar om Angela Merkel med Stéphanie Surrugue og podcasten ’Stjerner og striber – ta’r til Tyskland’ med Surrugue, udlandsjournalist Lasse Engelbrecht og Michael Reiter. På selve valgdagen er DR1 med direkte fra klokken 16.00 til 20.00.
- Jeg glæder mig til den adrenalinpumpede stemning, der er på valgdagen. Det tegner til at blive et tæt løb mellem tre kandidater og et opbrud efter Merkel. Når det afgøres, ser jeg frem til at give de første analyser af, hvad resultatet betyder for Tyskland og Europa. Det bliver spændende, siger Michael Reiter.