Kreative forslag og kilden i maven: Solaf og Andrea overrækker Mette Frederiksen 1.500 børneforslag

Børn og unge har også meninger om politik. ’Ultra Nyt’-værten Solaf Masoud og Andrea på 10 år var på besøg hos statsministeren med 1.500 forslag til forandringer fra børn og unge i hele landet.

Andrea og Solaf Masoud er klar til at overrække Ultraforslag til statsministeren. (Foto: © Frederikke Hult Duvier)

Andrea på 10 år er spændt.

Hun står i Spejlsalen i Statsministeriet sammen med ’Ultra Nyt’-værten Solaf Masoud, og hun venter på at komme ind og tale med statsminister Mette Frederiksen.

Det er en stor dag. Andrea har nemlig vundet DR Ultras konkurrence, der går ud på at finde på det bedste forslag til forandring. I dag får hun selv lov til at overrække sit Ultraforslag til statsministeren sammen med 1.500 andre forslag fra børn og unge. Det, synes Andrea selv, er ret sejt.

Hun er glad og en smule utålmodig, for hun har været tidligt oppe og er kommet med sine forældre hele vejen fra Aalborg for at dele sit Ultraforslag med statsministeren.

Andrea venter sammen med sine forældre og DR Ultra-holdet i Statsministeriet. (Foto: © Frederikke Hult Duvier)

Børn tør ikke deltage i demokratiet

DR Ultra har de seneste tre uger engageret børn i demokratiet ved at give dem en stemme. Det fortæller Sarah Cecilie Hansen, der er projektansvarlig for Ultraforslag.

- Vi ved, at danske børn og unge har stor viden om demokratiet, men har lav demokratisk selvtillid. Det vil sige, at de faktisk ikke rigtig tør deltage i demokratiet. Derfor har vi forsøgt at finde ud af, hvordan vi kan involvere børnene i vores demokrati, så de får kendskab til det på en sjov og engagerende måde. Vi vil gerne lade børnene komme til orde og give dem lov til at blive hørt, siger Sarah Cecilie Hansen.

Børn og unge har i tre uger haft mulighed for at oprette et Ultraforslag – en slags borgerforslag for børn. Her har børn og unge både kunnet komme med deres egne forslag til forandring, men også stemme på andres.

- Det er en øvelse for børnene i at træne deres demokratiske muskler. Med Ultraforslag skal de øve sig i at give deres mening til kende og stemme på de forslag, de gerne vil støtte op omkring, siger Sarah Cecilie Hansen og fortsætter:

Det er enormt inspirerende at se, hvordan børnene har taget imod det. Der har været så stort et engagement. Børn og unge har oprettet 1.500 forslag og afgivet 20.000 stemmer på andres ideer på blot tre uger.

På besøg hos statsministeren

Tilbage i spejlsalen hos 10-årige Andrea bliver hun og Solaf Masoud pludselig kaldt ind. Mette Frederiksen er klar til at møde dem og høre Andreas Ultraforslag.

Andrea og Solaf Masoud bliver ført hen ad en lang rød gang med røde gulvtæpper og højt til loftet hen til statsministerens kontor.

Solaf Masoud har fået æren af at bære alle de mange forslag op til statsministeren, og det er en tung opgave. For de mange forslag udgør en kæmpe bunke papirer, der er smukt bundet sammen med et stort gult bånd.

DR Ultra filmer Andrea og Solaf Masouds besøg på statsministerens kontor. (Foto: © Frederikke Hult Duvier)

Inde på kontoret står Mette Frederiksen klar til at tage imod, og hun er spændt på at høre Andreas forslag.

- Jeg synes, vi skal hjælpe de børn, der har det svært, og som for eksempel har en diagnose. Der er for eksempel mange i min klasse, der har ADHD. Derfor synes jeg, det skal være lettere at få psykologhjælp, så man kan få det bedre, siger Andrea.

Mette Frederiksen lytter. Hun synes, Andreas forslag er godt, men hun er ikke helt enig:

- Jeg kan love dig, at vi vil gøre os umage for at hjælpe de børn, der har det svært. Men jeg vil være ked af, hvis det er psykologer, der skal løse alle problemerne, forklarer statsministeren og uddyber:

- Jeg tror, det vigtigste vi kan gøre for at undgå noget af den mistrivsel, der er blandt børn og unge, er at få flere stærke fællesskaber i Danmark. Der er mange børn, der er ensomme, og der er mange børn, der bruger for meget tid på skærmen, og det er ikke godt for vores trivsel.

Solaf Masoud vil give Mette Frederiksen en gave. Hun rækker hende den store bunke med børnenes Ultraforslag, som statsministeren bladrer igennem. Der er både forslag til at give børn længere frikvarterer og til at genindføre store bededag som fridag. Det sidste forslag slår Mette Frederiksen dog fast, at hun nok ikke vil ændre på.

Statsministeren er dog glad for at se de mange forslag:

- Jeg er helt vildt glad for, at der er nogle børn, som gerne vil gøre nogle ting bedre i vores land. Jeg kommer til at kigge på de her forskellige forslag. Der er sikkert nogle af tingene, vi kan gøre noget ved, og måske er der andre ting, vi ikke vil ændre på. Det er jo ikke sikkert, at vi er enige i alle forslagene.

Forventninger til ’børnenes statsminister’

Efter en længere snak om Ultraforslag, kommer Andrea og Solaf Masoud ud af Statsministeriet. Solaf Masoud er glad og en smule overvældet:

- Det er helt sikkert en dag, jeg kommer til at huske. Jeg synes, det var vildt at sidde ved bordet sammen med Mette Frederiksen og give hende den her kæmpe gave med 1.500 forslag fra Danmarks børn, siger Solaf Masoud og tilføjer:

- Jeg synes også, det er nice, at statsministeren siger, hun kommer til at læse Ultraforslagene. Børnene har virkelig sendt nogle gode og kreative forslag, så jeg håber, at hun rent faktisk kommer til at se på forslagene og blive inspireret – hun kalder sig trods alt ’børnenes statsminister’.

Selvom der er blevet kåret en vinder af Ultraforslag, er det dog ikke slut med at give børnene en stemme. På Grundlovsdag den 5. juni kan børn og unge igen oprette forslag og stemme og på den måde være med i konkurrencen om vinde årets Ultraforslag 2025.