Hvordan udvikler man en app, som de mindste kan finde ud af at bruge? Maria arbejder med det

- Når man skal lave en app til små børn, handler det om at forstå børns udvikling, og hvad de aldersmæssigt formår og forstår, siger Maria Rosengren Kennet, der er product manager for DR’s digitale børneprodukter.

Maria Rosengren Kennet er product manager for DR’s digitale børneprodukter. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

De helt små børn bruger digitale medier, og mange kan swipe, før de kan tale. Men hvordan udvikler man en app, som de mindste kan finde ud af at bruge og føler sig trygge med?

Minisjang er DR’s nye småbørnsunivers til de allermindste på 1-3 år. Minisjang-universet består af en streamingkanal på DRTV og en lærerig legeapp, som er specialdesignet til de mindste. Appen er bygget til små fingre og tilbyder leg i et kognitivt tilpasset tempo, så de mindste føler sig trygge og kan fokusere på at have det sjovt.

Brugerforståelse, brugerinddragelse og brugertest

Når man skal lave en app til små børn, handler det om at forstå børns udvikling, og hvad de aldersmæssigt formår og forstår – ikke bare digitalt, men helt basalt hvor de udviklingsmæssigt befinder sig.

Det fortæller Maria Rosengren Kennet, som er product manager for DR’s digitale børneprodukter:

- Vores vigtigste opgave er at understøtte med det rette alderstilpassede indhold og de rette digitale platforme. DR lancerer ikke kun Minisjang, fordi der mangler et trygt og alderstilpasset dansk digitalt tilbud til de mindste. DR lancerer specifikt en streamingkanal på DRTV og en legeapp, fordi de to tilbud understøtter de brugerbehov, der findes hos børnene og deres forældre.

Maria understreger, at tests af betaversioner med målgruppen er essentielle for at kunne skabe et godt, digitalt produkt:

- Før vi startede udviklingen af legeappen, testede vi lignende børneapps med målgruppen, og drog os nogle gode læringer - særligt i forhold til navigation og det vigtige, der ligger i at skabe genkendelighed. Og i udviklingen af Minisjang-legeappen testede vi løbende prototyper med børn og deres forældre. Et vigtigt aspekt, når man tester med små børn, er at observere deres ansigtsudtryk, og se hvordan de bruger appen. Kun ved at inddrage og teste med brugerne kan vi sikre, at vi udvikler de rette tilbud. DR arbejder målrettet med brugerinddragelse i alt, hvad vi udvikler til børn.

Alderstilpasset design og navigation

Udover brugertests med målgruppen har design også været en vigtig del af den digitale udvikling. Designet til Minisjang beror på et vigtigt valg af farver, former og kontraster mellem elementer. Et godt eksempel er den alderstilpassede navigationen i legeappen, som er en form for digital sættekasse, der bruger både form, farve og billede at navigere efter. Nogle børn vil aldersmæssigt kunne genkende og forstå enten farve, form eller billede.

Genkendelighed er også et vigtigt element, som skaber tryghed og bidrager til at børnene lettere kan navigere på egen hånd. I Minisjang-appen bruges Børste, som er Minisjangs værtsfigur, som hjem-knap, frem for at bruge et standardikon, som giver mening for voksne.

Appen er bygget særligt til små fingre og har derfor store ’hit areas’ i et overskueligt design, og tilbyder leg i et kognitivt tilpasset tempo, så selv de mindste kan følge med.

Tryghed og kvalitet

Legeappen skaber tryghed for de mindste børn, da både indhold og måden indholdet præsenteres på, er lavet specifikt til de små. Og med dansk alderstilpasset kvalitetsindhold i et sikret univers skabes de bedste rammer for en god digital start.

Appen har et forældreområde, hvor det er muligt at styre skærmforbrug og lydniveau.

Løsningen på skærmforbrug er ikke kun lavet til de voksne, der er blevet indbygget en lille leg, hvor børnene skal lægge Børste i seng, når appen går i dvale. På denne måde vil barnet bedre forstå, at nu skal skærmen slukkes.