Huskomponist fra DR er klar med ragnarok i børnehøjde

Mathias Madsen Munch har været 900 år tilbage i tiden det meste af 2019, hvor han har komponeret vikingekoncerten ’Vardlokkur’, som tusindvis af børn skal se og høre i den kommende tid i DR Musikariet.

  • DR Musikariets huskomponist Mathias Madsen Munch har begået en forestilling om vikingetiden. Tusindvis af børn skal se den i løbet af november. (Foto: © Magnus Eg Møller)
  • Mathias Madsen Munch, DR's huskomponist (Foto: © Magnus Eg Møller)
1 / 2

På et tidspunkt i sommer var det totalt umuligt opdrive en bog om vikingetiden på biblioteket i Københavns nordvestkvarter. De færreste kender forklaringen, men den var sådan set ret enkel. For det var DR Musikariets huskomponist, Mathias Madsen Munch, der havde lånt alle bøger om vikingerne, fordi han selv var tilbage i år 1133 i tankerne.

’Vardlokkur’ er en vikingekoncert for børn, som i den kommende måned skal opføres for 0.-6. klasser rundt omkring i landet. Det hele starter med otte koncerter i DR Koncerthuset fra den 4. til 7. november, og senere på måneden kommer koncerten også til Herning, Viborg og Ringkøbing.

- Jeg var nødt til at vide meget mere om vikingetiden og finde ud af, hvor musikken lå begravet. Jeg elsker historiske oplæg, siger Mathias Madsen Munch, da vi møder ham i ugen op til premieren hos DR Musikariet, som er rammen om en masse forskellige musiktilbud til børn og unge over hele landet.

DR Musikariet ville netop gerne have en koncert om vikingetiden. Inden Mathias Madsen Munch havde åbnet en bog om vikinger, kom han mest til at tænke på mænd med store skæg på togt, når han hørte ordet vikingetid. Men der er faktisk ikke et eneste skib med i vikingekoncerten.

Koncerten tager publikum små 900 år tilbage, hvor vikingetiden er forbi, og hvor den sidste gruppe vikinger er spærret inde i en forladt kirke. Netop det år er der solformørkelse, som indhyller hele Europa i mørke, og en mørk sky har lagt sig over der, hvor menneskene bor - Midgård. Ragnarok er nær, og i koncerten skal børnepublikummet hjælpe vølven med at mane guderne frem fra Asgård, så Odins efterkommere kan modstå verdens undergang.

Lige som ved tidligere lejligheder, hvor Mathias Madsen Munch har skrevet ny musik til DR Musikariet og landets børn, får publikum selv maksimal indflydelse på, hvordan den kommer til at udfolde sig.

Børnene bliver inddraget

- Vikingekoncerten er interaktiv, og det skal forstås på den måde, at børnene bliver inddraget direkte i fortællingen. Det gør vi for at gøre koncerten vedkommende for dem og forstørre deres oplevelse. Det er også en god måde at få alle med på, når nu de ikke kender musikken i forvejen, siger Mathias Madsen Munch.

Selv om koncertrækken hedder ’Vardlokkur’, tør Mathias Madsen Munch godt love, at ingen af koncerterne bliver ens.

- Jeg spiller selv med i koncerten, og det giver mulighed for at komponere nyt materiale undervejs. Hvis vi kan mærke, at der er et sted, der giver børnene særlig energi, eller hvor de klapper meget med, dyrker vi det mere i de efterfølgende koncerter, forklarer Mathias Madsen Munch.

Udover ham selv medvirker Anne Kirstine Winkler på trommer, Martin Haumann på slagtøj, Elisabeth Dichmann på violin og Christina Elisabeth Mørkøre på vokal – som vølven. Ghita Nørby har indtalt den dramatiske fortælling, som tager publikum gennem en dyster rejse gennem den nordiske mytologi, og designeren og tv-værten Jim Lyngvild har designet koncertens visuelle udtryk, været dramaturgisk rådgiver om vikingetiden og også udvalgt vølven som omdrejningspunkt for koncerten.

Udover huskomponist Mathias Madsen Munch medvirker Anne Kirstine Winkler på trommer, Martin Haumann på slagtøj, Elisabeth Dichmann på violin og Christina Elisabeth Mørkøre på vokal – som vølven i forestillingen. Ghita Nørby har indtalt den dramatiske fortælling. Foto: Jim Lyngvild.

Børn ved et tilfælde

At Mathias Madsen Munch de senere år har lavet flere interaktive koncerter for børn – ikke mindst ’Den Uendelige Labyrint’, som har været opført over 100 gange i flere forskellige lande – er sådan set lidt af et tilfælde.

Det hele startede med, at Mathias Madsen Munch, der er uddannet filmkomponist fra Syddansk Musikkonservatorium, i 2013 bidrog til Dansk Komponistforenings 100-års-jubilæum med en ny interaktiv koncert for børn. Siden har den ene koncert for børn taget den anden – stort set.

- Der er noget supermotiverende i at spille for børn. Der er kontant afregning – både hvis de er begejstrede, og hvis de ikke er, mener Mathias Madsen Munch.

Man tør mere som huskomponist

Koncerten er den anden af to, som Mathias Madsen Munch laver som DR Musikariets huskomponist. Den smukke titel fik han i marts 2017 med støtte fra Statens Kunstfond.

- Jeg har været rigtig glad for at være huskomponist og den sikkerhed, der ligger i det. Man tør nogle andre ting og tør udfordre formaterne mere, når man er tilknyttet det samme koncerthus og i en længere periode kan føle sig hjemme som komponist, siger Mathias Madsen Munch.

Han føler på mange måder, at han har et lille musikalsk laboratorium sammen med børnene og musikerne, og komponisten håber, at mange flere end København, Viborg, Herning og Ringkøbing melder sig som interesserede i vikingekoncerten.

I forbindelse med ’Vardlokkur’ har komponisten selv udviklet undervisningsmateriale om alt fra runer til ragnarok, så skoleeleverne kender lidt til vikingernes univers, når de ankommer.

- Jeg håber meget, at børnene med koncerten kommer til at tænke på, at den nordiske mytologi også var andet end vikingeskibe, som jeg selv gjorde, før jeg begyndte at komponere. Jeg har nemlig selv lært meget af at skrive værket, siger Mathias Madsen Munch.

Med årene har han også lært, at han komponerer bedst, når han befinder sig hjemme hos mor og far i Frederikshavn, hvor han voksede op.

- Som regel tager jeg hjem til min forældre, når jeg skal have skrevet noget stort. Der er mere ro, og jeg får ret meget fra hånden, når jeg er der, forklarer Mathias Madsen Munch, der også havde snigpremiere på en del af koncerten i forbindelse med Jim Lyngvilds vikingeudstilling på Nationalmuseet, som man stadig kan besøge.

- Måske er det derfor jeg ikke rigtig er nervøs her forud for premieren, siger Mathias Madsen Munch, der fortsætter:

- Jeg håber ikke, det bliver den sidste koncert for DR Musikariet. Det har været to fantastiske år som huskomponist, som har kunnet noget helt særligt, og det er jeg utroligt taknemmelig for.