DR sætter fra april og i hele resten af 2017 et markant fokus på danmarkshistorien på alle kanaler med en lang række forskellige tv- og radioprogrammer og en stor indsats på dr.dk. Hele befolkningen bliver inviteret til selv at bidrage med deres danmarkshistorier og blive en del af historieformidlingen.
Det er DRs mest omfattende satsning på formidling af danmarkshistorie nogensinde. DR inviterer også, sammen med en række museer og andre samarbejdspartnere, danskerne til en række arrangementer over hele landet, hvor de kan opleve danmarkshistorien på egen krop – enten ved at hoppe ind i bronzealderen eller i renæssancens heksebrændinger med virtual reality-briller på næsen eller ved at gå på opdagelse i deres nyere, lokale egnshistorie med hjælp fra DRs arkiver fyldt med radio- og tv-klip fra de sidste 90 år.
Fælles historie og kulturarv
DR er sammen med blandt andre Nationalmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen, Nordea-fonden og en række museer over hele landet gået sammen om at formidle danmarkshistorien i 2017 på nye måder. Målet med den fælles indsats er at øge befolkningens historiske interesse og viden. Indsatsen er det største landsdækkende samarbejdsprojekt af sin art om formidling af vores fælles nationale historie.
DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen glæder sig over det markante historieinitiativ:
”Når DR sætter alle sejl til sammen med blandt andre Nationalmuseet, Slots-og Kulturstyrelsen, bibliotekerne og museerne rundt i landet, så har vi en enestående mulighed for at nå stort set alle danskere. I 2017 inviterer vi således både vores børn og unge og selvfølgelig også alle os, der selv husker en lidt større bid af den nyere danmarkshistorie, til at møde og engagere sig i vores fælles kulturarv,” siger kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen.
Når DR så markant går ind i formidlingen af danmarkshistorien i resten af 2017 er det - ifølge Tine Smedegaard Andersen - for at give hele Danmark et fælles udgangspunkt for at forstå og tale om, hvorfor Danmark er blevet Danmark – hvorfor vi er blevet dem, vi er.
”Jeg har en forventning til, at DR sammen med vores mange samarbejdspartnere kan være med til at øge kendskabet til fortiden, men også gerne hjælpe os til at forstå nutiden og inspirere til at forme fremtiden. De mange vidt forskellige tv- og radioprogrammer om dele af danmarkshistorien og de mange arrangementer over hele landet, skal bidrage til at løfte en central public serviceopgave, nemlig at samle og spejle Danmark – ikke bare i nutiden, men på tværs af tidsaldre,” siger Tine Smedegaard Andersen.
Du er en del af historien
Blandt de mange kommende DR-programmer i historiens tegn er serien ’Historien om Danmark’, hvor fortælleren Lars Mikkelsen over 10 søndage på DR1 vil føre os gennem danmarkshistorien, som bliver fulgt op af en stor indsats på blandt andre dr.dk og P1, hvor danskerne selv kommer til at bidrage med deres egne personlige billeder, fortællinger og kan stille uddybende spørgsmål om danmarkshistorie til et panel af historikere. Værterne Sisse Fisker og Mark Stokholm pakker kufferten og i syv sommerprogrammer på DR1 tager de på tur rundt i Danmark for at lede efter nogle af de historier og forfædre, der ikke er så kendte, men som måske alligevel fortjener en plads i historien.
DRs distrikter vil sørge for, at P4 over hele landet både dykke ned i regionale og lokale elementer af forskellige historiske perioder. For hvilken betydning havde reformationen specifikt på Region Syddanmark og hvordan satte efterkrigstiden sine særlige spor på Bornholm?
Over 20 uger vil P4 i et landsdækkende program derudover sammen med lytterne fortælle historien om os selv og landet, vi bor i. En række danskere vil således bidrage med deres personlige historier og erindringer om de sidste 100 år.
Lokalhistoriske oplevelser
Til august inviterer DR i samarbejde med blandt andre Nakskov Kulturfestival, Esbjerg Festuge og Randersugen lokale bysbørn til at deltage i åbne arrangementer, hvor man kan dykke ned i de sidste 90 års tv- og radioklip fra de pågældende lokalmiljø og dermed opleve både spændende og sjove elementer af egnens lokalhistorie.
Danmarkshistorier for børn
Historieformidling for børn er en helt central del af indsatsen. De mindste børn kan allerede nu glæde sig til at blive klogere på danmarkshistorien med Sigurd Barrett og figuren Rune Sten i programmet ’Rod i historien’ på DR Ramasjang, og børnene inviteres til på dr.dk/ramasjang at hjælpe Rune Sten med at få de rigtige ting ned til museumsinspektøren, inden udstillingen åbner. Det er ikke nemt, for der er nemlig rod i historien – og brug for børnenes hjælp.
De større børn kan til efteråret på DR Ultra følge med i tv-serien ’Venner fra Fremtiden’, hvor to børn i en tidsmaskine sendes tilbage i danmarkshistorien med en mission. De skal hjælpe et menneske fra en anden tid uden mobiltelefoner og tablets. Hvert afsnit tager udgangspunkt i et udvalgt årstal fra historiebøgerne, hvor de lærer historiske personer fra den pågældende tid at kende og skal hjælpe med at løse historiske dilemmaer. Men allerede i efteråret kan børn og deres familier vælge at besøge Den Gamle By i Aarhus, som med inspiration fra ’Venner fra Fremtiden’ inviterer de yngste brugere til at hjælpe børn fra fortiden med forskellige dilemmaer.
4000 fynske børn med virtual reality-briller
Den 3. til 8. april inviterer DR op mod 4000 fynske skoleelever fra 6.-10. klasse til virtual reality-danmarkshistorie-event i samarbejde med Nyborg Slot, Middelfart Museum, Svendborg Museum og Odense Bys Museer. Her får børnene 360 graders danmarkshistorie-oplevelser på egen krop. Børnene bliver selv historiske karakterer i forskellige historiske tidsperioder i et virtual reality-univers.