DR, Nationalmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen og en række museer over hele landet går nu sammen om at formidle Danmarks historier på ny. Det sker igennem det store landsdækkende projekt 'Historier om Danmark', som skal kunne ses, høres og mærkes i hele landet, blandt andet i kraft af mange slags formidling på museer. Nordea-fonden er gået ind i projektet med et økonomisk bidrag på 14,8 millioner kroner.
Målet med 'Historier om Danmark' er at styrke, nuancere og øge den historiske interesse og forståelse for de historiske valg, fravalg og begivenheder, der skabt det Danmark, som det kendes i dag.
Formidlingen finder sted i hele landet, så borgere i alle egne af Danmark kan bidrage til og se, hvordan lokale og mindre kendte dele af Danmarks historie beriger og indgår i den fælles nationale historie.
Kulturminister Bertel Haarder siger:
”Jeg er glad for, at tre afgørende aktører på kulturområdet - sammen med landets museer - vil styrke den historiske viden og bevidsthed hos alle danskere. En fælles forståelse af vores historiske baggrund skaber fælles identitet og giver samfundsmæssig sammenhængskraft. Jeg ser frem til at opleve og blive en del af de mange initiativer, som partnerne vil præsentere i 2017.”
Samarbejdet kommer samtidig med, at DR forbereder sin danmarkshistoriske satsning, TV-serien ’Historien om Danmark’, som sendes i 12 afsnit i 2017.
Museer glæder sig
Netop spændvidden og målet om, at 'Historier om Danmark' skal ses, høres og mærkes i hele landet, har givet genklang hos Nordea-fonden:
”Indsatsen rækker ud i hele landet og inviterer alle til at møde og engagere sig i vores fælles kulturarv. Vi er glade for, at så mange museer – store som små - vil være med til at kaste frisk lys på danmarkshistorien. Det styrker vores fællesskab, og for Nordea-fonden er fællesskabet nøglen til gode liv,” siger Mogens Hugo, der er bestyrelsesformand i Nordea-fonden.
I museumsverdenen er der også glæde over at skulle være med til at involvere borgerne og formidle historier om Danmark i lokalt, regionalt og nationalt perspektiv.
Museumsdirektør på Museum Lolland Falster Ulla Schaltz, der samtidig er formand for Det Strategiske Panel, som blandt andet rådgiver Slots- og Kulturstyrelsen om udviklingsmuligheder og potentialer for museumsområdet, er også begejstret:
”Rundt om på landets museer er vores opgave at bevare, formidle og forske i historier om Danmark. Det er utrolig spændende, at vi nu sammen med DR, Nationalmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen og Nordea-fonden kan sætte fokus på vores historie i en tid, hvor vi på museerne kan mærke borgernes store interesse for historien – både den, der ligger tæt på os i tid og den, der går langt tilbage såvel som den nationale og den helt lokale historie. DR’s TV-serie ”Historien om Danmark” kommer til at skabe debat og interesse for historie, og det glæder jeg mig som museumsdirektør til at blive en del af.”
”Med Nordea-fondens helt ekstraordinære økonomiske opbakning vil vi nu i endnu højere grad kunne fortælle Danmarks historier for nye generationer. Det er vores håb, at samarbejdet med Nationalmuseet, Slots-og Kulturstyrelsen og museerne rundt i landet giver både unge som ældre et fælles ståsted for fremtiden og sætter nutiden i et historisk perspektiv. Vi er meget taknemmelige for, at samarbejdet er blevet en mulighed og ser frem til at følge og være en del af alle de initiativer, der nu sættes i gang for at formidle vigtigt historisk stof”, siger kulturdirektør i DR Tine Smedegaard Andersen.
Fortællinger i hele Danmark
Formidlingsinitiativerne bliver forskellige og mangfoldige. Det er målet, at der er danmarkshistoriske tilbud til alle borgere i landet, og at alle i løbet af 2017 skal opleve eller deltage i 'Historier om Danmark'. Blandt formidlingsinitiativerne er DRs 12 programmer 'Historien om Danmark', som sendes søndag aften på DR1 og ’Venner fra fremtiden’ til det yngre publikum på DR Ultra.
Desuden bliver der en lang række forskelligartede initiativer på landets museer og på Nationalmuseets udstillingssteder landet over med brugerinddragende tiltag, undervisningstilbud til grundskoler og ungdomsuddannelser, et landsdækkende historisk rutenet, digital formidling, historiske indslag på sociale medier og podcast samt en danmarkshistorisk bogudgivelse.