Kåre Nielsen prøver bogstaveligt talt tingene af på egen krop, når han er i fjernsynet. Det har han gjort i syv-otte år i ’Store Nørd’ på DR Ultra, hvor han har lavet alskens naturvidenskabelige forsøg sammen med sin bror, Emil.
Han kommer i den grad også til at gøre det om mandagen sommeren over – og nu på DR’s hovedkanal, DR1. Sammen med DR-værterne Christian Degn og Line Friis Frederiksen er 28-årige Kåre Nielsen frontfigur på programserien ’Kyst til kyst’. Her fortæller de tre historier om mennesker og steder blandt Danmarks 8529 km lange kystlinje.
”Jeg blev spurgt, om det kunne være interessant for mig at være med. Jeg syntes, det lød vældigt spændende, og det har det bestemt også været. Men det har også været en udfordring og lidt angstprovokerende. Hidtil har jeg været vant til at skulle lave fjernsyn for 6-12-årige, og sådan kan jeg selvfølgelig ikke tale i et program for voksne på DR1,” siger Kåre Nielsen.
De relativt mange års erfaring som tv-vært for børn har han nu også sagtens kunne bruge i den nye sammenhæng.
”På DR Ultra har det handlet om at forklare naturvidenskab, så børnene forstod det. Og at gøre det håndgribeligt for seerne er stadig vigtigt – også selv om det nu er voksne, jeg skal lave fjernsyn for,” siger Kåre Nielsen.
Ligesom i ’Store Nørd’ har han i høj grad rollen som ham, der skal lave eksperimenter og forsøg i ’Kyst til Kyst’-programmerne.
”Det er et bredt program, så vi har prøvet lidt af hvert på vores tur rundt i hele Danmark. Optagelserne blev lavet fra maj til september sidste år, og selv om sommeren ikke var vildt god sidste år, og vi da også havde dage med regn og blæst, var vi nu generelt ret heldige,” beretter Kåre Nielsen.
Bliver hevet op af vandet
I løbet af de otte programmer er Kåre for eksempel ude med marinehjemmeværnet, der skal lokalisere Christian Degn og redde ham op af vandet. Kåre Nielsen kommer også til at tænde op med kul i det gamle fyr i Nakkehoved for første gang i 180 år, ligesom han skal lave ét af sine hidtil mest sprængfarlige eksperimenter på Middelgrundsfortet i Øresund.
En af de mere specielle opgaver fik Kåre Nielsen i programmet fra området omkring Vadehavet i Sønderjylland, som er den sidste udsendelse af de i alt otte ’Kyst til kyst’-programmer, som det bliver til i denne sæson.
”Her stod jeg i seks timer i vandet som en levende målepind, der meget konkret skulle vise, hvordan tidevandet opfører sig. Det starter med, at jeg har tæerne i vand og slutter med, at jeg har vand helt op til ansigtet. Ved at udføre det i levende live tror jeg, at seerne nemmere kan forholde sig til det, end hvis vi bare siger det i programmet,” siger Kåre Nielsen.
En grundlæggende nysgerrighed
Han blev ansat i DR som 20-årig og med sig i bagagen havde han en teknisk studentereksamen – det, der hedder HTX. Til gengæld har både han og broderen Emil altid været stærkt fascinerede af naturen, og hvordan den fungerer, siden de voksede op nær Kalundborg på Vestsjælland. Kåre har også været aktiv spejder gennem mange år.
”Jeg har haft en grundlæggende nysgerrighed, og den er god at have, når man skal lave fjernsyn. Jeg synes selv, det er gået godt og har været spændende at lave ’Kyst til kyst’, men det må seerne selvfølgelig også bedømme nu,” siger han.
Kåre Nielsen siger selv, at han har lært dele af Danmark at kende, som han ikke kendte så godt, før programmerne blev lavet. Og så har han for eksempel også lært, hvordan man kan dyrke østers og muslinger i en fjord-kolonihave, ligesom han har genskabt et flyangreb fra Første Verdenskrig i Sønderjylland.
At Kåre Nielsen nu skal lave fjernsyn for voksne, er ikke den eneste forandring, der er sket for tv-værten, der i 2010 – sammen med broderen – modtog Ingeniørforeningens ’Viden, der styrker’-pris på 40.000 kroner for at formidle naturvidenskab på en sjov og kreativ måde, som gør børn interesserede i naturvidenskab på et tidligt tidspunkt i deres skoleforløb.
Har fået firma
I løbet af det seneste år har Kåre Nielsen sagt sit faste job op i DR for i stedet også at blive videoproducer i sit eget firma, INcaseOF, der har hjemsted i Aarhus. Her laver han blandt andet små videoproduktioner for eksempelvis virksomheder, hjemmesider og for den sags skyld også special effects.
”Jeg var bestemt ikke træt af at arbejde i DR’s B&U-afdeling, men jeg havde arbejdet med det samme i næsten otte år og aldrig haft andre job, efter jeg blev færdig med min HTX. Så jeg havde lyst til at prøve noget andet også,” siger Kåre Nielsen.
Ikke desto mindre er han altså på skærmen sommeren over i den tredje sæson af ’Kyst til kyst’, og ligesom i ’Store Nørd’ prøver Kåre Nielsen en masse af. Han kan slet ikke lade være.