Grundtvig indtager DR: Få overblikket her

De kommende uger løber temaet 'På grund af Grundtvig' af stablen på DR. Her kan du få et overblik over arrangementer og programmer på tv og lyd.

(Foto: © Christian Adolph Barfod Lønborg Grafik: DR Design)

Næsten alle DR’s platforme vil den kommende tid være en del af temaet ’På grund af Grundtvig’, som undersøger de steder, hvor Grundtvigs tanker og tekster også i dag er til stede i vores liv og hverdag.

Herunder finder du et overblik over programmer og arrangementer, der laves på baggrund af temaet. DR samarbejder med blandt andre Dansk Folkeoplysnings Samråd, Grundtvigs Forum, Højskolerne, Sangens Hus og biblioteker landet over om temaet. I den forbindelse kan man dykke ned i aktivitetskalenderen på DR's temaside dr.dk/grundtvig.

Sang og musik i Grundtvigs ånd

Værterne Katrine Muff og Mathias Hammer besøger med 'Sangbogen' steder, der har relation til Grundtvig, og tager fat på en række livstemaer i vanlig fri form med plads til fællessange og fælles refleksion. 

'Sangbogen' optages i Thyregod Kirke den 15. maj, på Musikefterskolen i Humble på Langeland den 24. maj, på Rønnebæksholm i Næstved den 30. maj og ved DR's Grundlovsfest i København den 5. juni.

I Thyregod, Næstved og København er alle velkomne til at møde op og synge med værterne. I Thyregod og Næstved er der et begrænset antal pladser.

Udsendelserne kan desuden lyttes på P2 den 19. maj (Thyregod), den 26. maj (Humble), den 2. juni (Næstved) og den 9. juni (København). Alle dage klokken 18.03.

Koncerter med DR Pigekoret i DR Koncerthuset - lørdag den 25. maj og søndag den 26. maj

Med afsæt i fire ikoniske Grundtvig-salmer giver DR Pigekoret deres egen fortolkning af vores fælles danske kulturarv, og sætter dem sammen med 10 værker skabt af danske kvindelige stemmer gennem DR Pigekorets levetid.

'Fællessang - direkte fra Christiansborg' - lørdag den 1. juni på DR1 og DRTV

I anledning af Grundlovens 175 års jubilæum sender Katrine Muff og Johannes Langkilde Fællessang direkte fra Christiansborg. Det sker lørdagen før selve jubilæet og bliver markeret af kendte sangere og musikere, blandt andre Oh Land og Sigurd Barrett. Den danske sangskriver, præst og politiker, Grundtvig, havde i flere år sin gang på Christiansborg og var i høj grad med til at forme Grundloven og netop derfor vil hans sange indgå i repertoiret i et mix med moderne fællessange.

Se med på DRTV , DR1 og DR2

(Foto: © A&M Productions/Alonso Mayo)

’Grundtvig’ – premiere søndag den 19. maj på DR1 og DRTV

Hele livet klæber skandalerne til Grundtvig. Han sprængte rammerne for, hvad et menneske kunne være i en tid, der kaldte på forandring. Og præsten, politikeren og provokatøren Grundtvig forandrede tiden. Han er den mest produktive salmedigter nogensinde og er samtidig et levende mysterie. Han samlede Danmark, men splittede sin familie. I hovedrollerne ses blandt andre Ulrich Thomsen, Josephine Park, Kirsten Lehfeldt og Mads Reuther.

'I Grundtvigs fodspor' - premiere søndag den 19. maj på DR2 og DRTV

De fleste danskere kender Grundtvig fra højtiderne og når der døbes, giftes og begraves. Han skrev 1600 salmer og fornyede ikke bare salmedigtningen, men også hele den danske kirke. Sammen med en række Grundtvigforskere fortæller Liv Thomsen om Grundtvigs idéer, der banede vejen for den folkekirke, vi har i dag.

Manuskriptforfatter og TV-vært Adam Price er sammen med vært Sofie Østergaard taget til gudstjeneste, der hylder Grundtvig og folkeligheden. For som præst Sigurd Stubbergaard siger, så er Grundtvig hjørnestenen i vores samfund. Derfor taler de tre efter gudstjenesten om, hvorfor netop Grundtvig betyder så meget.

Derudover vil også 'Aftenshowet'og 'Ultra Nyt' behandle Grundtvig på forskellige måder i løbet af temaet.

Lyt med i DR LYD

'Grundtvig Leth Fortalt' - afsnit om Grundtvig, onsdag den 29. maj (P1)

Musiker og radiovært Kristian Leth deler NFS Grundtvigs nysgerrighed på, hvad der binder os sammen. Som folk og som mennesker.

Men uanset, at Grundtvig var fremsynet, så er han stadig mere end 150 år bagud af dansen. Derfor har Kristian Leth allieret sig med historiker og podcastvært Hans Erik Havsteen og en flok Grundtvigeksperter. De hjælper Kristian med at tage Grundtvigs tanker og idéer med op i nutiden. Og sådan forsøger Kristian at finde svar på spørgsmål om os selv og hinanden; danskere i 2024.

'Grundtvig og mig' - podcast i fire afsnit, premiere mandag den 13. maj (DR LYD)

Grundtvig står for en enorm mængde af den danske salmearv. Vi synger hans tekster igen og igen - men forstår vi også, hvad de betyder? Sangere fra DR Pigekoret mødes med Grundtvig-ekspert Ingrid Ank for at tale om hvad fire af Grundtvigs største hits har at fortælle os i dag.

Sendes også på P2 fra mandag den 13. maj til torsdag den 16. maj klokken 18.05.

’Pilgrim - på rejse i troens univers' - seks afsnit om Grundtvig fra 19. maj (P1)

I seks afsnit med hver sit tema behandler vært Anders Laugesen Grundtvig under overskrifterne: 'Pinsefest med Grundtvig', 'Grundtvigs Vartov', 'Fest for Grundtvig', 'Grundtvig i familien', 'Teologen Grundtvig' og 'Grundtvigs kosmologi'.

Grundtvig er en af vor egne: Grundlægger af den danske folkehøjskole og tekstforfatter til nogle af de mest elskede salmer og sange i både højskolesangbog og salmebog. Men Grundtvig var også politiker og sad i både den grundlovgivende forsamling og i Landstinget. Med vekslende succes.

P1-programmet 'Supertanker' ser nærmere på Grundtvig som politiker.

'Klog på sprog - En kunstig Grundtvig' - premiere den 9. juni (P1)

Vi får besøg af selveste N.F.S. Grundtvig, som for første gang udtaler sig live i radioen. Han er vakt til live med AI, så alle kan spørge ham om alt. Kan kunstig intelligens formulere sig overbevisende som den elskede danske salmemager? Hvordan fungerer Grundtvigs skrevne ord udtalt af en maskine, der lyder som et levende menneske? Vi spørger ham selv. Næsten.

Grundtvig troner i landskabet, men hvad er myte og hvad er virkelighed? Hvordan skal vi forstå hans opfattelse af folkelighed og danskhed? Og var han mere humanist end kristen? Det er nogle af spørgsmålene i denne uges 'Kampen om historien', hvor Adam Holm taler med historiker Jes Fabricius Møller og teolog Anders Holm om N.F.S. Grundtvig. Derudover medvirker tidligere kirkeminister Manu Sareen.

'Hvad ville Jesus have sagt?' - afsnit om Grundtvig og teologi (P1)