Fire ikoniske Grundtvig-salmer. 55 unge sangere. To gæstesolister, keyboards og elektronik. Og 10 markante kvindelige komponister fra hele DR Pigekorets levetid.
Det er hovedingredienserne, når DR Pigekoret inviterer til sæsonens sidste koncerter i DR Koncerthuset den 25. og 26. maj.
Koncerterne har titlen ’DR Pigekoret +’ og er korets årlige møde med nogle af tidens stærke kunstnere fra andre genrer end den rent klassiske. I år er valget faldet på modtageren af Kronprinsparrets Stjernedryspris, cellisten og komponisten Josefine Opsahl, og den dansk-kurdiske sanger Luna Bülow Ersahin, som er kendt fra bandet AySay og bl.a. har vundet tre Danish Music Awards.
En bro mellem musikalske verdener
Idéen med koncerterne ’DR Pigekoret +’ er, at koret samarbejder med gæstekunstnere fra andre dele af musiklivet om at skabe koncertoplevelser, der bygger bro mellem forskellige musikalske verdener.
Tidligere har korets gæster bl.a. været jazzmusikeren Mathias Heise og guitaristen Gustaf Ljunggren, og i år er valget faldet på to vidt forskellige kunstnere, som har markeret sig stærkt inden for hver deres genre og med hver deres kulturelle baggrund.
I spidsen for koncerten står DR Pigekorets dirigent Charlotte Rowan, som med koncerterne afrunder sin første sæson som dirigent for koret.
Dansk-kurdisk stemme
En ny stemme i forbindelse med DR Pigekoret er den 23-årige dansk-kurdiske sanger Luna Bülow Ersahin, som optræder sammen med koret i sidste del af koncerten.
Luna Ersahin er vokset op med en dansk mor og en kurdisk far, og har med den baggrund skabt et musikalsk univers, som forener hendes nordiske og mellemøstlige rødder i hendes helt eget udtryk.
Luna Ersahin har tidligere stået på scenen i Koncertsalen til ’P6 Beat rocker Koncerthuset’, ligesom hun har spillet på bl.a. Roskilde Festival sammen med sit band AySay. I 2022 vandt hun hele tre priser ved DMA Roots for henholdsvis årets album, årets navn og årets komponist, og hun har desuden modtaget Carl Nielsen Talentprisen i 2023.
Stjernedrys på cello
Koncerterne ’DR Pigekoret +’ bliver også første gang, at DR Pigekoret samarbejder med den 32-årige cellist og komponist Josefine Opsahl.
Josefine Opsahl blev for alvor kendt, da hun modtog Kronprinsparrets Stjernedryspris i 2022, og hun har netop været aktuel som komponist bag balletforestillingen Passengers of passing moments på Det Kongelige Teater.
Specielt til koncerterne med DR Pigekoret har Josefine Opsahl komponeret det nye korværk Cyborg, og hun står også bag flere af aftenens arrangementer, ligesom hun spiller med i flere numre og opfører et af sine egne soloværker.
Grundtvig i fokus
Selvom der er nye stemmer og toner på programmet til ’DR Pigekoret +’, er der samtidig en historisk ramme om koncerten.
Koret har nemlig udvalgt fire kendte salmer af Grundtvig, som fortolkes i nye arrangementer sammen med de medvirkende gæstekunstnere. Dermed er koncerterne en del af det generelle fokus på Grundtvig og hans betydning for vores danske kultur, som DR præsenterer i maj med bl.a. en ny dramadokumentar og en række andre programmer og arrangementer.
Senere medvirker DR Pigekoret også i P2’s podcastserie ’Grundtvig og mig’, hvor sangere fra koret fortæller om Grundtvigs salmer i samtale med i samtale med Ingrid Ank fra Grundtvigs Forum og Benedikte Granvig fra P2.
Stemmer fra DR Pigekorets historie
Ud over fortolkningen af de fire Grundtvig-salmer er der endnu en historisk rød tråd i DR Pigekorets koncerter.
Programmet til koncerten er nemlig bygget op omkring 10 forskellige kvindelige komponister fra DR Pigekorets levetid – fra ’Hvorfor er lykken så lunefuld’ af Karen Jønsson skrevet i DR Pigekorets første år over komponister som Else Marie Pade, Pia Raug, Annisette og Louise Alenius til et nyt værk skrevet af en af korets egne sangere, den kun 19-årige Amanda Hjelmsted Kluxen.
Charlotte Rowan, dirigent for DR Pigekoret, siger om koncerterne:
– Det er ved at være et år siden, jeg startede som dirigent for DR Pigekoret, og det har været et privilegie at lære sangerne at kende og arbejde musikalsk med koret. Jeg glæder mig meget til at runde min første sæson af netop i disse koncerter, hvor vi eksperimenterer og skaber nye musikalske forbindelser og udtryk sammen med spændende samarbejdspartnere. Det er vigtigt, at vi gennem korets arbejde og den sangskat som mange kender, også kan åbne op for nye musikalske udtryk i ønsket om at invitere endnu flere ind i stemmernes kraft.