Gintberg bevæger sig over grænsen og rundt i EU

I tre programmer før EP-valget tager Jan Gintberg på humoristisk rejse i Europas randområder, og han har DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg med i udsendelserne til at sætte tingene på plads.

  • Som noget helt særligt i denne omgang får Jan Gintberg selskab i udsendelserne af DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg, der øser af sin enorme viden om det europæiske samarbejde. Foto: DR.
  • Den visuelle producer Sine Marianne Christensen har været med fra starten på Gintberg-programmerne for otte år siden. Foto: Søren Ewald Ebbesen.
1 / 2

Det er bestemt ikke uvant, at Jan Gintberg bevæger sig rundt i Danmarks randområder, men at han også gør det i Europa er nyt.

Det gør han i tre ’Gintberg på kanten af EU’-udsendelser forud for valget til Europa-Parlamentet den 26. maj, og i de kommende uger kan resultatet ses på DR1. I det første program, der blev sendt på DR1 mandag - den 13. maj - var Jan Gintberg i Italien, og senere på sin humoristiske rejse besøger han Bulgarien og Irland.

- Vi prøvede at lede efter tre lande, der på hver deres måde er randområder af EU. Italiens forhold til EU går langt tilbage, Bulgarien er det fattigste land i EU, og Irland er spændende, fordi det dels ligger i yderkanten og også kommer lidt i klemme med Brexit. På den måde får vi også fortalt lidt om det på Gintbergs helt egen facon, forklarer Camilla Emborg, der er redaktør på ’Gintberg på kanten af EU’-udsendelserne. Det var hun også på forrige sæson om den danske godheds- og tryghedsindustri – for eksempel Kriminalforsorgen, Dyrenes Beskyttelse og Røde Kors.

Det gennemgående træk i alle EU-programmer er – ligesom i de forrige sæsoner - at finde ud af, om der er noget at more sig over derude i EU, hvor Jan Gintberg kommer. Og allerhelst skal de medvirkende kunne grine af sig selv, hvad de da heldigvis også ofte kan. Gennem danskerne, der bor i EU-landene, tjekker programmet også ud, hvad man overhovedet kan bruge ”det der” EU til.

Ole Ryborg som gæstestjerne

Nogle vil måske mene, at der ikke er så meget at slå en latter op over i EU-sammenhæng, men de tre programmer gør i hvert fald forsøget.

- Vi vil gerne lege os ind i noget, der kan være lidt svært at forstå. Seerne skal ikke forvente, at de kommer i EU-skole og kommer helt ind i det tekniske, men de får tingene forklaret på den helt særlige Gintberg-måde, forklarer Camilla Emborg.

Som noget helt særligt i denne omgang får Jan Gintberg selskab i udsendelserne af DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg, der øser af sin enorme viden om det europæiske samarbejde.

- I det første program fra Italien møder vi en dansker, der bor der – blandt andet en, som arbejder med en frivillig ambulancetjeneste i landet. Det bruger vi som anledning til, at Ole Ryborg fabulerer over, hvad det blå sygesikringsbevis er for en størrelse. Det er ekstraordinært, at der er en ekspert med, men det er faktisk med til at give programmerne et friskt, nyt pust, og Ole Ryborg var vældigt underholdende, mener Camilla Emborg.

Seerne skal ikke forvente, at de kommer i EU-skole og kommer helt ind i det tekniske, men de får tingene forklaret på den helt særlige Gintberg-måde, forklarer Camilla Emborg, der er redaktør på Gintberg-programmerne. Foto: Lars Møller Hansen.

Styr på tingene

Nogle tror måske, at Jan Gintberg mest er kransekagefigur i programmerne - men det er på ingen måde tilfældet. Han er igangsætter og med i sparringen, udviklingen og klipningen af programmerne – og selvfølgelig også i optagelserne senere og arbejdet med at skabe et show, som han kan optræde med for de involverede. Det er en optræden, som seerne også ser bidder fra i programmerne.

Redaktionen består sammenlagt af 8-9 medarbejdere hos DR i Aarhus. En stor del af det indledende arbejde går med at finde de særlige personer, der skal være med i programmerne.

Det kunne for eksempel være den salsadansende Broder Theodor, som er med i den første udsendelse fra Italien, stifteren af Bulgariens første klub for ethjulede cyklister, som er med i program nummer to, eller pensionisten Rita, som strikker tehætter, som ligner den irske præsident i den tredje udsendelse.

Danskere i udlandet var indgangen

- Det er svært at lave ’Gintberg på kanten’ med folk, der taler bulgarsk, italiensk eller engelsk, og derfor tænkte vi, at danskere i udlandet var vejen ind i de forskellige lande. Her søger vi for eksempel hjælp på ambassader og hos danske foreninger i udlandet for at høre, om de har nogle gode ideer til, hvem der kunne være med, forklarer Camilla Emborg, der fortsætter:

- Vi liner altid gode mennesker op til hvert program, men det sjove ved udsendelsen er også, at man skal være åben for, at alt kan ske. Jeg synes selv, vi er gode til at hapse, hvad der sker og bruge det. Hvis der for eksempel dukker en sjov harpespiller op på en pub, kan det pludselig blive en god historie.

Camilla Emborg fremhæver resten af redaktionen – og ikke mindst den visuelle producer Sine Marianne Christensen, som har været med fra start siden premieren på Gintberg-programmerne for otte år siden.

- ’Gintberg på kanten’ er et program, der i høj grad bliver skabt i klipperummet, hvor det handler om at få skabt de rigtige overgange, bruge arkivklip og mixe optagelserne med det show, Jan Gintberg har lavet. Det gør Sine, Jan og klipperne virkelig godt. Humoristisk timing er en svær disciplin, og det har de en unik fingerspidsfornemmelse for, mener Camilla Emborg.

Selv om det er en af de første gange, Jan Gintberg og redaktionen har været udenlands for at lave programmerne, er selve programserien ’Gintberg på kanten’ for øvrigt allerede selv kendt i udlandet. I blandt andet Spanien, Canada og Norge har TV-stationer fundet programformatet så tillokkende, at man har lavet lokale udgaver, og i Norge er det for eksempel Klaus, der er ”på kanten”.

De sidste to ’Gintberg på kanten af EU’-programmer bliver sendt på DR1 klokken 20.00 mandag den 20. maj og lørdag den 25. maj. Efter programmet den 20. maj vil der på dr.dk være mulighed for at stille spørgsmål til Jan Gintberg og Ole Ryborg om både EU og selve programmerne.