Gå på museum hjemmefra på dr.dk

Mange danske museer havde forberedt fysiske udstillinger i forbindelse med 75-året for befrielsen, men på grund af corona holder de alle lukket. Nu samler dr.dk flere af museernes digitale indsatser.

  • På Frihedsmuseets hjemmeside kan du søge i en omfattende database efter modstandsfolk fra Anden Verdenskrig. Foto: Frihedsmuseet.
  • Dansk Sygeplejehistorisk Museum fortæller om livet i kvindelejrene under krigen på sit site. Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum
1 / 2

I disse dage kan vi sammen fejre jubilæumsdagen for Danmarks befrielse. En dag, der giver anledning til at mindes en mørk tid i vores fælles historie - og under normale omstændigheder også en oplagt lejlighed til at besøge nogle af landets museer. På grund af coronaen er det ikke muligt lige nu.

Men til gengæld bugner mange museers hjemmesider med et hav af fortællinger om Anden Verdenskrig. De historier bliver nu til et tema om befrielsen på dr.dk/historie.

Stærkere bånd til landets museer

- DR ønsker at knytte et stærkere bånd til landets kulturinstitutioner, så vi kan være med til at udbrede de mange sjældne og fascinerende fortællinger, som vores kulturarv gemmer på. Situationen lige nu betyder, at museerne brænder inde med værdifuldt indhold, og det skal befolkningen ikke snydes for. Gennem en kæmpe velvilje og en god dialog med flere af landets museer, er det på rekordtid blevet muligt at skabe en fælles indgang til et digitalt museumslandskab, som DR’s mange historieinteresserede brugere, kan gå på opdagelse i, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen.

Initiativ med perspektiv

- Dette initiativ viser med al tydelighed, hvad der også på sigt kan komme ud af et tæt samarbejde mellem DR og museerne. DR har en fantastisk platform og en stor rækkevidde. Museerne har en omfattende viden og materiale fra hver en krog af landet - både inden for kunst, natur og kultur. Ideen om et formaliseret samarbejde opstod på kulturministerens Rødding-møde i august 2019, hvor vi besluttede at afsøge mulighederne. Med et første fokus på besættelsen og befrielsen får vi ikke et bedre afsæt, siger Flemming Just, der er formand for Organisationen Danske Museer og direktør for Sydvestjyske Museer.

Fortællinger fra flere hjørner af Danmark

Historierne under det nye tema har vidt forskellig karakter og kommer fra flere egne af Danmark. Her er et par eksempler på de historier, som brugerne kan møde.

Nedskudt engelsk fly inspirerede Kristian til at bygge sin egen vindmølle

Under krigen var der mangel på alt – ofte også strøm. Derfor blev opfindsomheden stor. Det viser et eksempel fra Varde med al tydelighed. Under krigen var det ikke muligt for Kristian Josiassen fra Varde at få sin gård tilsluttet den lokale elforsyning. Derfor måtte Kristian og hans kone bruge brandfarlige petroleumslamper, når de malkede og arbejdede. Men i vinteren 1944 blev et engelsk fly skudt ned – og da Kristian så, hvordan flyets propel så ud, fik han en god idé.

Hel familie dræbt da færge ramte sømine

S/S Rise forliste om formiddagen 30. August 1940 undervejs fra Svendborg til Ærøskøbing, da en mine eksploderede under agterskibet. RISE sank i løbet af få minutter og ni mennesker døde, heriblandt skibets kaptajn og en hel familie fra østfynske Frørup. På havet, ude såvel som hjemme, var livet blevet farligere.

- DR har tidligere samarbejdet med kulturinstitutioner på enkeltstående projekter – for eksempel på serien ’Historien om Danmark’, hvor det var tydeligt, at der var en synergi, da museerne meldte om stigende besøgstal i den periode, serien kørte. Nu er det ambitionen at gøre samarbejdet længerevarende og mere formaliseret – i første omgang sammen med nogle af de regionale og lokale museer, så vi ved fælles hjælp kan bringe mere kultur ud til flere, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen.

Besøg det digitale museumssite på dr.dk/historie her