Stort samarbejde byder på et væld af naturoplevelser resten af året

Naturoplevelserne står i kø, når et stort partnerskab nu lancerer ’Vores Natur’ med inspiration til oplevelser derhjemme eller ude på egen hånd. Senere på året byder ’Vores Natur’ også på en masse aktiviteter og ture i den danske natur.

  • ’Vores Natur’ er et samarbejde mellem DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og De danske naturhistoriske museer. (© Vores Natur)
  • Søndag den 12. april har DR1 og DRTV premiere på den unikke naturserie ’Vilde Vidunderlige Danmark’, der er en serie på fem afsnit, hvor seerne vil komme helt tæt på både naturen og dyrene, der lever i den. (Foto: © Mastiff TV, Mastiff, Henrik Zachariassen)
1 / 2

Der venter danskerne mange naturoplevelser i 2020.

DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og danske naturhistoriske museer sætter fra denne uge officielt gang i temaet ’Vores Natur’, der tilbyder alle danskere rigtig mange forskelligartede naturoplevelser fra hele landet.

I løbet af påsken og de efterfølgende uger vil naturen rykke ind i mange danskeres hjem i form af nye naturprogrammer i både tv og radio samt flere digitale tilbud.

Senere på året vil partnerne og de mange organisationer og samarbejdspartnere i projektet også invitere danskerne med ud i naturen, hvor oplevelserne i den vilde danske natur blot står i kø og venter.

Unik naturserie fra DR og inspiration til oplevelser

Søndag den 12. april har DR1 og DRTV premiere på den unikke naturserie ’Vilde Vidunderlige Danmark’, der er en serie på fem afsnit, hvor seerne vil komme helt tæt på både naturen og dyrene, der lever i den.

Serien markerer starten på ’Vores Natur’. Mange flere tilbud og programmer, der kan opleves hjemme og senere i naturen, vil følge.

- Det er ambitionen med DR’s natursatsning, at danskerne skal udforske, genopdage og blive klogere på Danmarks natur og dyreliv. DR har mange naturtilbud, både på radio, tv og digitalt. Det største bidrag fra DR er naturserien i ’Vilde, Vidunderlige Danmark’, som forhåbentlig både vil fascinere og vække vores nysgerrighed, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, og fortsætter.

- Ved at gå sammen med organisationerne: Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Danske Naturhistoriske Museer, er der skabt et stærkt fagligt fællesskab, der kan bane vejen for langt flere naturoplevelser for befolkningen – og dermed forlænge tv-oplevelsen væsentligt. Vi håber på, at den samlede landsdækkende indsats vil give danskerne lyst til og mod på selv at gå på opdagelse ude i naturen og gøre brug af de mange tilbud rundt om i landet, som partnerskabet tilbyder, når myndighederne igen tillader, at vi kan få fælles oplevelser ude i naturen, siger han.

De mange fælles udendørs aktiviteter er indtil videre skubbet til slutningen af maj på grund af coronavirus. I stedet vil danskerne få inspiration til at opleve naturen på egen hånd, forklarer formanden for Friluftsrådet, Niels-Christian Levin Hansen.

- Naturen gemmer på uendeligt mange vilde og vidunderlige oplevelser, og det synes vi, at alle skal kende mulighederne for. Mange flere skal opleve glæden ved at tage madkurven på cyklen ud i nærmeste skov, ved at tage vandretur ud i det åbne land, krydse fjorden i kajak eller krybe i soveposen under stjernerne i bålets skær til lyden af skovhornuglens tuden, siger han og fortsætter.

- Heldigvis er der tusindvis af friluftsmennesker og frivillige i foreningerne, der glæder sig til at dele deres begejstring over natur og friluftsliv med resten af befolkningen og stable aktiviteter på benene, så flere kan komme med ud. Indtil videre inspirerer vi til naturoplevelser, man kan få på egen hånd, og så glæder vi os meget til, vi igen kan invitere alle med ud på ture og aktiviteter i Danmarks natur, siger Niels-Christian Levin Hansen.

’Vores Natur’ er et samarbejde mellem DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og De danske naturhistoriske museer og tilbyder mange muligheder for oplevelser i naturen. (© Vores Natur)

Mød naturen overalt

Bevæger man sig ud i naturen i disse dage, er det vigtigt, at man følger myndighedernes krav og anvisninger til, hvordan man beskytter sig selv og andre imod coronasmitte.

’Vores Natur’ vil særligt tilbyde aktiviteter inden for fem temaer: ’Vild mad’, ’Nat i naturen’, ’Vild natur hvor du bor’, ’Danmark under vandet’ og ’Naturstafetten’.

Du kan læse mere om de fem temaer på voresnatur.dk, hvor man også kan få inspiration til naturoplevelser og få overblik over naturtilbuddene i ’Vores Natur’.

Blandt de mange tiltag kan nævnes, at der i påsken bliver åbnet for fotokonkurrencen ’Vis os vores natur’, samt et stort fælles forskningsprojekt – Danmark Udforsker - hvor alle inviteres med til at undersøge, hvornår begivenheder i naturen indtræder første gang. Naturstyrelsen har desuden udvalgt og beskrevet mere end 100 af de allersmukkeste og mest spændende vandreture over hele Danmark i en guide. Tilsat beskrivelser og tip fra styrelsens lokale naturvejledere giver guiden en enkel og let forståelig inspiration til både det praktiske og de store oplevelser ude på stier og spor.

Der bliver ligeledes produceret videoer og livesendinger fra statslige naturområder til alle dem, der ikke kan komme ud lige nu eller rundt i landet.

- Naturen rummer et væld af oplevelser, som vi håber, at endnu flere får øjnene op for. Oplevelser, der også sagtens kan nydes på egen hånd, og som man kan tale hul på allerede nu. For vores fælles natur er som altid åben og har plads til, at vi kan holde afstand til hinanden. Og så glæder vi os til senere på året at kunne byde på et væld af aktiviteter i det fri, som vi kan opleve sammen, siger Naturstyrelsens vicedirektør Signe Nepper Larsen.

De danske naturhistoriske museer inviterer i løbet af hele 2020 alle med til at udforske den danske natur med projektet ’Danmark Udforsker’. Undersøgelsen skal hjælpe os med at forstå, hvordan naturen forandrer sig i takt med ændringer i klima, bydannelse, udnyttelse af arealer og andre menneskelige påvirkninger.

Derudover vil de otte naturhistoriske museer stå for en fælles vandreudstilling om den danske natur. Udstillingen kan i løbet af 2020 opleves i indkøbscentre rundt om i landet. Desuden har de enkelte museer en række events hen over hele året, som man løbende vil kunne læse om her.

- De naturhistoriske museer spiller en væsentlig rolle i formidlingen af vores natur. Ikke mindst når det kommer til biodiversitet og klima. ’Vores Natur’ er en god mulighed for danskerne for at få større viden og engagement om vores fælles natur gennem den formidling, der sker på museerne, siger Peter C. Kjærgaard, Museumsdirektør, Statens Naturhistoriske Museum.

Også mange af landets biblioteker er en del af ’Vores Natur’. Bibliotekerne i 76 af landets kommuner vil i foråret fra uge 16 til 20 og i efteråret fra uge 37 til 42 sætte fokus på naturen, og på den måde vil ’Vores Natur’ ramme rigtig mange danskere rundt omkring i landet.

På bibliotekerne kan du blandt andet opleve både udstillinger, arrangementer og aktiviteter på hjemmesider og sociale medier. Det kan for eksempel være litteraturture eller højtlæsning i naturen, bogcafe med gode bøger omkring naturen, læseposer til familien med forslag til naturoplevelser og -litteratur eller konkurrencer på sociale medier. Samtlige af bibliotekernes tilbud vil blive tilpasset de til ethvert tidspunkt gældende COVID-19-forholdsregler. Åbner bibliotekerne ikke i kampagneperioden, har bibliotekerne en række kreative alternativer til at få kampagnen til at leve på digitale kanaler. Gå ind på dit lokale biblioteks hjemmeside og find ud af, hvad der sker.

’Vores Natur’ er støttet af Aage V. Jensen Naturfond, 15. juni Fonden og Nordea-fonden.