Lotte Friis har oplevet noget af det allerstørste, en atlet kan opnå: At stå på podiet ved et OL og få hængt en medalje om halsen. Det var i 2008 i Beijing, at den dengang 20-årige svømmer takket være en utrolig slutspurt vandt bronze i 800 meter fri.
Men hun har også oplevet skuffelsens ubarmhjertige tårer. Ved OL i London i 2012 var Lotte Friis på forhånd udråbt til Danmarks største medaljehåb, men hun gik kold i finalen og sluttede uden for podiepladserne.
Det blev til endnu et OL – i Rio i 2016 – før Lotte Friis skiftede bane og i starten af 2018 blev vært på ’Formiddag på 4’eren’ på P4.
Nu er hun igen til OL. I Tokyo skal Lotte Friis være tv-livereporter og tale med de danske atleter, når de er i aktion.
- Jeg glæder mig til det. Det bliver en sammensmeltning af mine to liv: svømning og journalistik. Den kombination af min nye passion og min gamle passion gør mig rigtig glad og forventningsfuld. Det bliver mega fedt at give sporten til danskerne, siger Lotte Friis.
En anden slags pres
Selvom hun er til OL i en anden rolle end tidligere, ser Lotte Friis nogle sammenfald mellem de to måder at opleve et OL på.
- OL er kæmpe stort for atleter og for hele verden. Der er en samling og samhørighed mellem atleterne. Der er den samme drift i folk om at præstere og yde for sit land. Jeg tænker, at den samhørighed også er blandt journalisterne. Vi vil dække OL på bedst mulig vis. Så der er pres på begge måder, men det er en anden slags pres at være reporter end at skulle præstere som atlet. Nu er presset, at jeg skal sætte mig ind i de forskellige idrætsgrene og atleter og få stillet de rigtige spørgsmål til dem, fortæller Lotte Friis.
Kan bruge egne erfaringer
Hun er dog ikke i tvivl om, at erfaringerne som deltager ved tre OL kommer hende til gavn i Tokyo.
- Jeg bliver ikke overvældet af det, der møder mig. Det giver mig ro. Jeg kan bruge mine egne erfaringer. Jeg har måske en anden forståelse af, hvad et OL er. Alle ved, at det er kæmpe stort, men det er mere end det. Det er den ultimative glæde eller den ultimative skuffelse. Jeg har selv stået med begge følelser til et OL. Det kan jeg gøre brug af. Jeg kender de følelser, atleterne står med, siger Lotte Friis.
Hun fortsætter:
- Hvis jeg står med en atlet, der er knust, ved jeg, hvordan vedkommende har det. Det var Ulla Essendrop, der interviewede mig i 2012, og jeg håber, jeg kan omfavne på samme måde, som hun gjorde og vise den medmenneskelighed, jeg selv blev mødt med. Det er nemt at være med på jublen og succesen, når det går godt. Men når det ikke går godt, skal man huske, at dem, der står foran kameraet, er nogen med en drøm, et mål og flere års hårdt arbejde. Man skal ikke lade dem stå alene og riste dem.
DR sender over 1.000 timers tv fra OL, der finder sted fra fredag den 23. juli til søndag den 8. august.