De sørger for et OL i DR ’lige efter bogen’

Et OL midt under en pandemi betyder også, at der er mange regler at følge – også for DR’s folk i Tokyo. Lise Kongsgaard Prag og René Lyngfeldt Skov er med til at sikre, at alt er klart og sikkert, når DR skal sende.

  • Mens Lise Kongsgaard Prag i over et år har vidst, at hun skulle til Tokyo og OL, fik René Lyngfeldt Skov det først at vide i maj. Her er de ved noget af det sportsprægede i DR Byen, bordtennisbordet. Foto: Jan Dohrmann.
  • Lise Kongsgaard Prag og René Lyngfeldt Skov har fået en hel manual med coronasikkerhedsregler fra OL-arrangørerne i Tokyo, som de skal følge. Den opdateres jævnligt. Foto: Jan Dohrmann.
1 / 2

Da produktionsleder Lise Kongsgaard Prag ankommer til vores interview, har hun lige fået nyt fra OL i Tokyo.

’The Playbook: Broadcasters – Your guide to a safe and successful Games’ hedder tredjeudgaven af den manual på næsten 70 sider, som DR’s folk blandt meget andet skal følge, for at De Olympiske Lege bliver coronasikkert.

Hvor et OL normalt varer godt et par uger for seere, lyttere og netbrugere, har både Lise Kongsgaard Prag fra DR Produktionsledelse og chefkonsulent René Lyngfeldt Skov fra DR Nyheder udsigt til at tilbringe endnu længere tid med den verdensomspændende sportsbegivenhed. Legene bliver holdt med et års forsinkelse - fra den 23. juli til den 8. august, hvor DR sætter alt ind med dækningen.

Lise Kongsgaard Prag har været tilkoblet DR’s OL-hold i mere end et år nu. Og da hun den 13. juli begav sig mod Japans hovedstad sammen med en fortrop fra DR, var det for at være med til at bygge DR’s OL-kontor i Tokyo op, så alt er klar og fungerer, når for eksempel redaktører, teknikere, reportere og fotografer ankommer en uges tid senere og skal dække legene. Hun har prøvet det før – nemlig ved OL i London i 2012 og vinterlegene i russiske Sotji i 2014.

Er forbindelsesofficer

René Lyngfeldt Skov har kun vidst, at han skal til OL siden midten af maj. Han skal med, fordi arrangørerne af OL i Tokyo har krævet, at alle deltagere – herunder også deltagende medier – stiller med en ’covid-19-forbindelsesofficer’, som de altid kan gå til.

- Det ligger lidt i ordet, at jeg er den, der skal tage sig af alt, der handler om håndtering af corona og coronaregler. Jeg skal tygge alle informationerne igennem og sørge for, at DR’s delegation er bekendt med dem og holder dem. Jeg er for eksempel kontaktpersonen til de japanske sundhedsmyndigheder, har kontakten med Danmarks Idræts-Forbund og Sundhedsstyrelsen, andre medier og mange andre, beretter René Lyngfeldt Skov.

Noget af opgaven deler han med Lise Kongsgaard Prag, der blandt andet også tager sig af de mere logistiske opgaver for DR-holdet. Det kan for eksempel være aftaler med chauffører, bookinger, aftaler om positioner til live-interviews og den slags.

- Denne gang er der mere, der skal være styr på end ved et almindeligt OL, og man kan godt kalde både Lises og min rolle for ’olien, der skal få tandhjulene til at køre’. Det er godt at have fire øjne på de mange regler og at have en at drøfte med, om man har forstået dem rigtigt, siger René Lyngfeldt Skov.

Én af de regler, OL i Tokyo stiller, er, at temperaturen bliver overvåget på DR’s deltagere, allerede i de 14 dage op til de ankommer til Japan. DR’s folk skal for eksempel spise på deres hotel eller nogle OL-anerkendte steder i Tokyo og ikke gå på ’almindelig’ restaurant. De må ikke tage offentlig transport, besøge museer eller blande sig med den øvrige befolkning, og der skal bæres mundbind konstant. Inden DR’s medarbejdere rejser ind i Japan, skal de ikke bare have en PCR-test, men et certifikat, der overholder coronakravene, som de er i Japan lige nu. Og mange flere regler er altså at læse i den manual, som begge lige har fået i endnu en ny udgave.

Ikke meget ’bag-om-reportage’

DR’s medarbejdere kommer til at bo i en ’coronaboble’, og i forhold til tidligere olympiske lege sætter coronapandemien en grænse for, hvad der kan laves.

- Der bliver ikke mulighed for at lave bag-om-reportager, hvor DR-hold bevæger sig rundt i Japan, ligesom vi ikke kommer til at redigere meget fra Japan. Her ryger stoffet hjem til Danmark, hvor det så bliver gjort. Vi bliver lidt hjulpet af, at Japan er syv timer foran Danmark, og at meget på den måde alligevel kan være klar, når folk står op, forklarer Lise Kongsgaard Prag.

Billederne fra selve konkurrencerne får DR selvfølgelig live, og dem står DR ikke for. De produktioner bliver delt mellem alverdens TV-stationer, hvad de også har været ved tidligere olympiske lege.

Mens Lise Kongsgaard Prag især skal have forbindelsen hjem til Danmark og til DR’s hold i Tokyo generelt, kommer René Lyngfeldt Skov som ’covid-19-forbindelsesofficer’ mest til at have at gøre med de lokale myndigheder, OL-arrangørerne og DR’s medarbejdere på stedet.

- Det er da lidt et udfordrende job, jeg har fået her, hvor lidt af hvert kan ske. Hjemmefra har jeg kunnet forberede mig på, at alt er, som japanerne kræver, og i Tokyo bliver opgaven at få produktionen gjort så smidig som mulig – også selv om man ikke på forhånd ved, hvad der dukker op af sager, siger René Lyngfeldt Skov, der også her glæder sig over, at Lise og han dækker hinanden ind.

Selv tager han til OL den 19. juli – seks dage efter Lise.

- De første seks dage benytter jeg til at få et forspring, så vi ikke alle starter fra 0 den første dag, siger Lise Kongsgaard Prag.

For seerne, lytterne og netbrugerne starter OL fredag den 23. juli, når DR blandt andet sender direkte fra åbningsceremonien.

Sådan ser manualen ud til broadcastmedierne før OL. (Foto: © Jan Dohrmann.)