’Én af de største udfordringer har været, at du ikke kan lave aftaler med vilde dyr’

4000 timers optagelser er i løbet af den seneste tid blevet omdannet til DR1’s stort anlagte naturserie ’Vilde vidunderlige Danmark’. Seriens producent Henrik Zachariassen fortæller her om arbejdet.

Få første smugkig på DR's nye naturserie 'Vilde vidunderlige Danmark'

Der har mildest talt ikke manglet naturoptagelser hos produktionsselskabet Mastiff på det seneste. Da selskabet var færdig med at optage DR's stort anlagte naturserie 'Vilde vidunderlige Danmark', havde holdet 4000 timers billeder i kassen.

Serien har premiere søndag den 12. april på DR1 og DRTV som en del af DR’s store naturtema i 2020. Klippeprocessen har været i gang i flere måneder, hvor der er blevet valgt ud, klippet ned, skåret til og taget mange valg til de fem afsnit, programserien byder på.

Den første forsmag fra ’Vilde vidunderlige Danmark’ er ude, og i videoen her i artiklen kan du følge en ugle på en gribende musejagt.

Seriens producent, Henrik Zachariassen, forklarer om ’Vilde, vidunderlige Danmark’.

- Det bliver en serie om den danske natur og især nogle af dyrene, som lever der. Serien er drevet af drama og fascination, og vi vil fortælle om nogle af de fantastisk dramatiske og spektakulære scener, som udspiller sig hver dag i den danske natur. Det er en daglig kamp på liv og død for dyrene i naturen, og det fascinerende er blandt andet, at det foregår tæt på, hvor vi bor og færdes til dagligt. Dertil kommer, at naturen jo også på mange måder er forunderlig og smuk, og der er mange betagende billeder i den danske natur, som vi gerne vil vise, siger han.

Holdet er gået efter at fortælle nogle dramatiske og fascinerende begivenheder i dyrenes liv. Det kan være søgen efter en mage, jagten efter et bytte eller omvendt flugten fra naturlig fjende.

Henrik Zachariassen er producent på ’Vilde vidunderlige Danmark’. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Grundstammen på ’Vilde Vidunderlige Danmark’-holdet har bestået af omkring 25 medarbejdere. Derudover har der været omkring 25, som har været inde over jævnligt og omkring 25, som kun har været med på enkelte opgaver.

- Vi har lavet henved 80 scener, og de er blevet til på hver deres måde. Kronhjorte, gøge, myrer, biller, sæler – vi har optaget rigtig meget i naturen, og når vi er nået op på 4000 timers optagelser, er det også, fordi vi i nogle tilfælde har sat kameraer op, så vi hele tiden har kunnet følge med i, hvad der for eksempel skete i en fuglerede, eller om der kom en kronhjort, forklarer Henrik Zachariassen, der trods mange års TV-erfaring ikke har lavet naturfilm før.

Dyr følger ikke manuskriptet

Normalt er TV-verdenen et sted, hvor meget på forhånd er planlagt ned til den mindste detalje. Men sådan kan det ikke være, når man arbejder med dyr, og derfor lægger Henrik Zachariassen ikke skjul på, at optagelserne har været mere udfordrende end ’normalt’ fjernsyn.

- Ét af de største problemer er naturligvis, at man ikke kan lave aftaler med vilde dyr om at mødes på et udvalgt sted og på et særligt tidspunkt. Og de gør langtfra altid det, som står i manuskriptet, smiler Henrik Zachariassen.

Han forklarer, at produktionsholdet har prøvet at styre, hvad man kan styre – og så ellers lade naturen gå sin gang. Af mange forskellige hensyn har produktionsholdet også optaget dele af scenerne i et TV-studie eller i akvarier, ligesom man nogle gange også har filmet tamme dyr, hvor det gav mening.

- Der er flere grunde til, at vi gør det. For en stor del af scenerne gælder det, at vi aldrig ville kunne have fået dem i kassen, uanset hvor mange timer, vi havde brugt i naturen. Vi ville tæt på - og dét i afgørende situationer i dyrenes liv. I mange scener ville det være umuligt at gøre ude i naturen, fordi dyrene er for små, scenen foregår om natten, eller dyrene simpelt hen er for sky. Der er også mange scener, hvor vi har valgt alternative metoder for ikke at forstyrre dyrene eller ødelægge noget for dem, forklarer Henrik Zachariassen.

Masser af eksperter inde over

Han understreger, at der selvfølgelig også er masser af scener – også fra ’den virkelige natur’, som der er kommet TV-perler ud af. For eksempel har holdet haft adgang til at følge en hun-gråand, der udklækkede sine ællinger i en ølkasse på en altan i 4. sals højde i Ishøj, ligesom der er helt særlige optagelser med sommerfugle og meget, meget andet.

- Vi har haft eksperter med ind over alle faser. Først i researchfasen, hvor vi skulle blive så kloge som muligt og derefter vælge hvilke dyr og scener, vi ville have med. Dernæst har vi brugt eksperterne til at hjælpe os med at finde de bedste steder til at filme dyrene, ligesom vi naturligvis også brugte eksperter til at hjælpe os med at skabe de rigtige miljøer til studieoptagelserne. Endelig bliver samtlige færdigt klippede scener også gennemset og godkendt af eksperter, forklarer Henrik Zachariassen.

Nogle af de mest sværeste optagelser overhovedet at lave har været dem, der har skullet laves i havet omkring Danmark.

- Forholdene under vand er svære at arbejde med. Det kan være både mørkt og koldt, og man skal tage hensyn til dykkernes sikkerhed, samtidig med at man prøver at lave de bedste optagelser. Selv om det også er svært at filme dyr i en skov, er det trods alt nemmere, fordi du kan se ud over landskabet og har sigtbarheden. Det har du ikke under vand, forklarer Henrik Zachariassen.

Fræk husmår stjæler æg

Han glæder sig til at præsentere serien, som der også er lavet ny musik til, som DR Symfoniorkestret har indspillet og senere også vil opføre ved særlige koncerter i DR Koncerthuset, når det igen er muligt.

På spørgsmålet om, hvad danskerne har udsigt til at få at vide om naturen og dyrelivet i Danmark, som de ikke vidste før, svarer Henrik Zachariassen, at det selvfølgelig kommer an på, hvad man ved i forvejen.

- Personligt kendte jeg for eksempel hverken eghjorten eller myreløvelarven i forvejen, og de er begge hovedpersoner i nogle dramatiske scener. Men vi viser også, hvordan majestætiske kongeørn jager sit bytte og en fræk husmår, som forsøger at stjæle æg fra en musvåge. Det er nok også de færreste danskere, som har været så tæt på gråsælerne ved Ertholmene og Rødsand, som vi har fået lov til at være. Og samtidig fortæller vi også overraskende historier om de dyr, som er meget tæt på os, i det afsnit, vi har om byens dyr, forklarer han.

Der er premiere på ’Vilde vidunderlige Danmark’ søndag den 12. april 2020 klokken 20.00 på DR1 og klokken 6.00 samme dag på DRTV.

Artiklen er en redigeret og opdateret udgave af en tidligere artikel, udgivet på dr.dk/omdr den 4. december 2019.