Dyt og blinkende lygter: DR’s serie om Genforeningen havde forpremiere under åben himmel

Dr.dk/omdr var med, da Lars Mikkelsen, producent Ane Saalbach og kulturdirektør Henrik Bo Nielsen bød over 150 biler velkommen til første afsnit af DR’s store drama-dokumentar ’Grænseland’.

  • Da solen gik ned, sænkede biografmørket sig over Rødekro. (Foto: © Lars Møller Hansen)
  • Drive-in-arrangementet i Rødekro fredag aften set fra oven. (Foto: © Flemming Nissen)
  • Siv Hastrup Steffensen interviewede Lars Mikkelsen, Ane Saalbach og Henrik Bo Nielsen forud for visningen af første afsnit (Foto: © Lars Møller Hansen)
  • Lars Mikkelsen, Ane Saalbach og Henrik Bo Nielsen på scenen ved drive-in-forpremieren i Rødekro. (Foto: © Lars Møller Hansen)
  • Sangerinden Rikke Thomsen blev interviewet af DR Syds Siv Hastrup Steffensen, før hun sang på sønderjysk. (Foto: © Lars Møller Hansen)
  • Der blev dyttet og blinket mange gange undervejs til ordene fra scenen. (Foto: © Lars Møller Hansen)
  • Drive-in-arrangementet i Rødekro fredag aften set fra oven. (Foto: © Flemming Nissen)
1 / 7

Blæsten og lave temperaturer gjorde fredag aften i Rødekro i Sønderjylland til en atypisk aften midt i maj. Tankerne om lun forårsstemning var erstattet af en følelse af råt efterår.

Men det betød ikke noget for de syd- og sønderjyder, som denne aften var til forpremiere på første afsnit af DR’s serie ’Grænseland’. Serien, som vi alle kan følge med i fra søndag, fortæller i fire afsnit om tiden op til og selve Sønderjyllands genforening med resten af Danmark i 1920.

Gæsterne kunne nemlig sidde lunt og hyggeligt med medbragte lækkerier i deres biler og følge med på en storskærm og over bilradioen. Og da solen gik ned, sænkede biografens mørke sig helt naturligt over de flere end 150 biler med op til fire personer i hver.

Puster liv i Genforeningen

DR Syd og DR Kampagner havde i fællesskab stablet et drive-in-arrangement på benene, så serien - trods coronasituationen - kunne få forpremiere i den del af landet, hvor de dramatiske begivenheder udspillede sig.

- Vi måtte desværre aflyse vores indendørs forpremiere på Gram Slot. Så vi har på ganske få uger skabt og planlagt et udendørs drive-in-koncept i samarbejde med DR Syd og lokale aktører i Sønderjylland. Det er som om, at aflysninger og begrænsninger frigør en masse energi og kreativitet. Så kaster vi os sammen ud i det og får ting til at ske på rekordtid. Det er en unik følelse, når tværgående samarbejder bare lykkes, og vi rykker tæt sammen både på tværs af DR og eksterne partnere for sammen at skabe begejstring om et vigtigt tema som Genforeningen, siger Jonas Frithjof Bodin Selberg, der er kampagnekoordinator i DR Kampagner under DR Events og Partnerskaber.

Redaktionschef Jens Conrad-Petersen fra DR Syd supplerer:

- Det har været vigtigt at få pustet liv i Genforeningen, efter at alle offentlige arrangementer er blevet aflyst. Det er vigtigt at vise, at DR prioriterer markeringen af 100-året, og at vi hernede synes, det er særdeles vigtigt, at det ikke går i glemmebogen, ’bare’ fordi man ikke må mødes mange mennesker sammen. Derfor er jeg også glad for, at vi har kunnet give folk hernede muligheden for at opleve serien før alle andre, og at de kan få et kig i kulissen med blandt andre Lars Mikkelsen.

Bilisterne kom bag om serien

Før første afsnit rullede over den oppustelige kæmpeskærm fredag aften, interviewede DR Syds Siv Hastrup Steffensen seriens hovedfortæller, skuespiller Lars Mikkelsen, og producent Ane Saalbach om arbejdet med serien.

De gav et indblik i, hvordan man gør svært historisk stof til en levende fortælling, som er visuel og dramatisk interessant og samtidig fastholder den historiske korrekthed. De fortalte, hvad der havde gjort indtryk på dem i arbejdet med at skildre de personlige skæbner i serien. Og der var også plads til en anekdote fra optagelserne, hvor Lars Mikkelsen var faldet i Kongeåen og måtte gennemføre resten af den dags arbejde mere eller mindre gennemblødt.

Flere gange undervejs blev der kvitteret med dybe dyt og begejstrede blink fra de mange biler.

Henrik Bo Nielsen, som er direktør i DR Kultur, Børn og Unge, var også med på scenen. Han forklarede, hvorfor det er vigtigt for DR at fortælle om en periode i danmarkshistorien, som har sit udgangspunkt i én del af landet, men som har haft stor betydning for hele Danmark.

Skaber en fysisk forbindelse

Redaktionschef Jens Conrad-Petersen glæder sig over, at drive-in-idéen kunne blive forløst:

- Det passer med et tidspunkt, hvor vi også mentalt er klar til at høre om andet end corona. Vi kan mærke, at man godt kan tale om de ting, der også betyder noget i 2020 – herunder Genforeningen.

Kampagnekoordinator Jonas Frithjof Bodin Selberg mener, at arrangementet spiller en vigtig rolle for helhedsoplevelsen af 100-års-jubilæet:

- Markeringen af Genforeningen er et virkelig godt eksempel på et helstøbt tema. Det er fantastisk, når temaer formår at leve på tværs af både tv, radio, digitalt og fysiske oplevelser. Det er især også spændende, når vi supplerer DR´s primære platforme med for eksempel drive-in. På den måde formår vores temaer også at skabe en forbindelse til danskerne gennem den fysiske virkelighed.

Og den forbindelse var hørbar fredag aften ved 23-tiden i Rødekro. Da forpremieren sluttede, blev der dyttet heftigt i drive-in-biografen.

  • Se første afsnit af 'Grænseland' på DRTV her