(Foto: © Kirsten Ellebæk)

DR tog hul på stort tema i Grundtvigs gamle hood

Torsdag skød DR sit nye tema ’På grund af Grundtvig’ i gang. Alle var velkomne, og stedet var på ingen måde tilfældigt valgt. Det var nemlig Vartov i indre København, hvor Grundtvig var præst i 33 år.

Selv om det er 152 år siden, at præsten, forfatteren og salmedigteren Nikolai Frederik Severin Grundtvig døde, var det i for ham yderst velkendte omgivelser, at DR torsdag eftermiddag officielt skød sit nye Grundtvig-tema i gang. Det særlige arrangement foregik nemlig i Vartov midt i København, hvor Grundtvig var præst ved Vartov Kirke fra 1839 og frem til sin død i 1872.

Alle var velkomne til DR’s særlige Grundtvig-eftermiddag, og knap 80 havde tilmeldt sig til både fællessang og til at høre mere om DR-temaet, der har fået titlen ’På grund af Grundtvig’.

Næsten alle DR’s platforme vil være en del af temaet i resten af maj og juni. Her undersøger DR de steder, hvor Grundtvigs tanker og tekster også i dag er til stede i vores liv og hverdag – med andre ord hvilken kulturarv, vi har med fra ham.

DR’s arrangement var lagt, umiddelbart inden DR pinsedag har premiere på to serier på TV om Grundtvig. Det er dramadokumentaren ’Grundtvig’ på DR1 og DRTV med Ulrich Thomsen i hovedrollen som præsten, politikeren og provokatøren, og programserien ’I Grundtvigs fodspor’, hvor vært og tilrettelægger Liv Thomsen fortæller om ham i tre afsnit på DR2 og DRTV med hver deres tema: folkekirke, folkeoplysning og folkestyre.

P2 besøger steder med relation til Grundtvig

I pinsen har P2 også premiere på ’Sangbogen med Muff og Hammer – med Grundtvig rundt i landet’, hvor de besøger steder, der har relation til Grundtvig, og også synger sammen med de fremmødte. Det første sted er Thyregod, hvor Grundtvig tilbragte seks år af sin barndom og også blev konfirmeret.

Direktøren for DR Strategi og Brugere Lasse Bastkjær Jensen bød velkommen, og det omfattende indhold, der er med i temaet ’På grund af Grundtvig’, blev præsenteret af chef for indhold og samarbejder i DR, Nikolaj Vitting Hermann og flere af tilrettelæggerne og værterne i de kommende programmer.

P2-vært Mathias Hammer satte sig også til klaveret, og de fremmødte fik mulighed for at synge med på tre af de op imod 1600 salmer, som Nikolai Frederik Severin Grundtvig fik fra hånden i sit lige knap 89-årige liv. Det var salmerne ’Langt højere bjerge’ ’Et jævnt og muntert, virksomt liv på jord’ og ’Er lyset for de lærde blot’.

Det sidste er temaet i hvert fald ikke, for DR har skabt en lang række varierede tilbud om Grundtvig i den kommende tid. Alt sammen i håbet om at engagere og samle danskerne bredt om, hvor Grundtvigs tekster og tanker også i dag findes i hverdag og fest.

  • P2-vært Mathias Hammer, der i forbindelse med temaet byder på ’Sangbogen med Hammer og Muff – med Grundtvig rundt i landet’ sammen med medvært Katrine Muff, fortalte om Grundtvig og programmerne, og spillede også for ved fællessangen. (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    1 / 9
  • Direktøren for DR Strategi og Brugere, Lasse Bastkjær Jensen, bød velkommen og fortalte, hvorfor DR har valgt at gøre så meget ud af Grundtvig. Ambitionen er at engagere og samle danskerne om indholdet og også at vise, hvad vi i dag har med os fra hans ideer og tanker. (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    2 / 9
  • Det omfattende indhold, der er med i temaet ’På grund af Grundtvig’, blev præsenteret af Nikolaj Vitting Hermann, der er chef for indhold og samarbejder i DR. Han kunne fortælle, at hans egen familie også har været inspireret af Grundtvig – åbenbart. Han hedder Nikolaj, broderen hedder Frederik, og som barn havde de en kat, der hed Severin. Det er dog ikke grunden til, at vi laver temaet, understregede han. (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    3 / 9
  • Næsten 80 havde tilmeldt sig og taget imod DR’s tilbud om at komme til en særlig eftermiddag om Grundtvig på Vartov i København, hvor der er en statue af Grundtvig i gården. De fik også en hilsen fra vært Kristian Leth i New York, som laver programserien ’Grundtvig Leth Fortalt’ på DR LYD og P1 til temaet. (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    4 / 9
  • Vært og tilrettelægger Liv Thomsen fortalte om sin nye programserie ’I Grundtvigs fodspor’, og at det har været en ganske omfattende opgave at koge Danmarks største forfatterskab og en mand, der på Wikipedia står oplistet med 11 jobtitler, ned til tre programmer á hver 28 minutter. De har premiere pinsedag på DR2 og DRTV. (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    5 / 9
  • Christian Dyekjær har instrueret den nye dramadokumentarserie ’Grundtvig’ med Ulrich Thomsen i hovedrollen som præsten og salmeskriveren m.m. Han fortalte, hvordan man er gået frem, da man skulle forvandle et helt liv til tre timers fjernsyn, og hvordan man har valgt at lave nedslag i Grundtvigs historie. Serien har ligeledes premiere pinsedag på DR1 og DRTV. (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    6 / 9
  • Der blev selvfølgelig også vist masser af klip fra blandt andet ’Grundtvig’-dramadokumentarserien med Ulrich Thomsen og Josephine Park i hovedrollerne, som kan ses fra pinsedag på DR1 og DRTV (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    7 / 9
  • Historien om Grundtvig bliver fortalt på mange måder, og på dr.dk/grundtvig kan man blandt andet læse om 10 steder, hvor Grundtvigs aftryk kan ses i dag. (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    8 / 9
  • P2-vært Mathias Hammer var selv ved klaveret og sørgede for musikken til tre gange fællessang. Alle tre salmer var selvfølgelig af Grundtvig. (Foto: © Kirsten Ellebæk)
    9 / 9