Alle, der kan lide klassisk musik, kender det ikoniske gule label fra pladeselskabet Deutsche Grammophon. I mere end et århundrede har selskabet sat tonen i den internationale klassiske musikbranche med indspilninger, som har fundet vej til reoler og playlister over hele verden.
Nu kommer et dansk orkester for første gang med blandt de kunstnere, som udsender en cd-boks under det berømte gule logo. DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi har nemlig skrevet kontrakt med Deutsche Grammophon om at udgive alle Carl Nielsens seks symfonier på tre album, som udkommer fra foråret 2022. Hele serien samles efterfølgende i en cd-boks, som udsendes internationalt i 2023.
Et drømmescenarie
– Det er selvfølgelig et drømmescenarie at se DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi udkomme på det vel nok mest legendariske klassiske pladeselskab, der har så store koryfæer blandt sine kunstnere – både historiske og nulevende, siger Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset og kunstnerisk leder for DR Symfoniorkestret.
– Men jeg er særligt glad for, at samarbejdet med Deutsche Grammophon er med til at give vores nationalkomponist Carl Nielsen og dermed dansk musik et historisk løft. Med den nye udgivelsesserie kommer Nielsens symfonier for alvor ind i den internationale klassiske musikkanon, hvilket er fuldt fortjent, siger Kim Bohr.
En stærk kombination
Det er ikke kun Deutsche Grammophon, der har fået ørerne op for den særlige kombination af DR Symfoniorkestret, Fabio Luisi og Carl Nielsen. De seneste år har orkestret haft Nielsens musik med i bagagen på turneer til USA, Japan og Kina, og overalt har anmelderne bemærket, at der er noget særligt på spil, når DR Symfoniorkestret og Fabio Luisi spiller musik af Nielsen.
I USA skrev en anmelder i San Francisco Chronicle blandt andet at 'DR Symfoniorkestrets musikere synes at have Nielsens karakteristiske tonesprog i blodet', mens en anden amerikansk anmelder skrev om 'stærke nordiske klangfarver', og magasinet Classical Voice konstaterede endda: 'Kald det bare nordisk storm, som møder italiensk forførelse. Maestro Luisi er den rette til at lede dette fremragende orkester.'
Fascineret af Nielsen
Ifølge chefdirigent Fabio Luisi selv er der en oplagt forklaring på den internationale succes, som han og DR Symfoniorkestret har opnået med Nielsens musik.
– DR Symfoniorkestret har spillet Nielsens symfonier lige siden komponistens egen levetid og har deres egen, udpræget nordiske Nielsen-tradition. Men jeg selv har først opdaget musikken for nylig, og det har givet os et spændende, fælles udgangspunkt for en ny fortolkning af symfonierne.
Fabio Luisi har flere gange talt i varme vendinger om sin glæde ved at opdage Nielsens musik.
– At lære en ny komponist at kende føles lidt som et kærlighedsforhold. Jo mere jeg udforsker Nielsens musik sammen med DR Symfoniorkestret, jo mere fascinerende synes jeg den er. Nielsen er en interessant, kompleks og dybt original komponist, og jeg er uendeligt glad for, at orkestret og jeg kan bringe hans musik ud til et endnu større publikum gennem samarbejdet med Deutsche Grammophon.
Også hos Deutsche Grammophone ser man frem til det nye udgivelsesprojekt. Selskabets A&R-ansvarlige Angelika Meissner udtaler:
– Carl Nielsens symfonier er blandt de bedste symfonier, der er skrevet i det 20. århundrede. De har dybe rødder i den danske kultur og natur, samtidig med at de har en universel dimension. Vi er glade for at kunne skabe en ny indspilningsserie af disse ekstraordinært kraftfulde værker med et orkester, som er så tæt forbundet med Nielsen og en dirigent, der er så åben for inspiration og nye ideer.
Verdens ældste pladeselskab
Det gule logo fra Deutsche Grammophon, som kommer til at pryde DR Symfoniorkestrets nye Nielsen-indspilninger, har en stolt historie. Pladeselskabet har domineret det klassiske marked lige siden 1898, og dermed er det verdens ældste eksisterende pladeselskab.
Lige siden den første større orkesterindspilning udkom i 1913 – en Beethoven-symfoni fordelt på fire lakplader – har Deutsche Grammophone både kunstnerisk og teknologisk været med til at sætte standarden i den klassiske musikbranche. Selskabet blev for alvor kendt, da det var blandt de første pionerer, der udsendte klassisk musik på det nye medium compact disc i 1980erne. Her blev Berliner Filharmonikerne og Herbert von Karajan de første klassiske kunstnere nogensinde på cd, og flere af selskabets cd-udgivelser med navne som Anne-Sophie Mutter, Daniel Barenboim og verdens førende symfoniorkestre har gennem årene solgt millioner af eksemplarer.
I dag er Deutsche Grammophon en del af Universal Music, og ud over den internationale fysiske og digitale distribution har selskabet flere selvstændige streamingplatforme som blandt andre DG Stage og DG Premium.
Udgivelserne med DR Symfoniorkestret bliver produceret af tyskeren Bernhard Güttler. Han har tidligere produceret højt profilerede udgivelser for Deutsche Grammophon med blandt andre Wiener Filharmonikerne og sidder ofte i producerrummet, når DR Symfoniorkestret spiller Torsdagskoncert på P2.
En sæson fuld af Nielsen
Hvis man synes der er længe til 2022, hvor den første indspilning i DR Symfoniorkestrets nye Nielsen-serie udkommer, kan man glæde sig over, at en del af musikken kan opleves live i DR Symfoniorkestrets nye sæson.
Fabio Luisi dirigerer nemlig tre af Nielsens symfonier i Koncertsalen i forbindelse med, at symfonierne skal optages til udgivelsen på Deutsche Grammophon. Det øvrige program for DR Symfoniorkestrets kommende sæson offentliggøres tirsdag den 4. maj.