DR Musikariet og DR Lær kaster nyt lys på folkemusik, sangskat og Carl Nielsen

Med nye digitale undervisningstilbud fra DR Lær og Musikariet kan danske skolebørn møde Carl Nielsen, den danske sangskat og folkemusikken på en ny måde – sammen med blandt andre trioen Dreamers’ Circus, DR Børnekoret og Ultra-værten Jonas Madsen.

Med en serie nye digitale undervisningstilbud fra DR Lær og Musikariet kan danske skolebørn møde Carl Nielsen, den danske sangskat og folkemusikken på en ny måde – sammen med bl.a. trioen Dreamers’ Circus, DR Børnekoret og Ultra-værten Jonas Madsen. (Foto: © (C) DR, DR)

Hvad har den danske nationalkomponist Carl Nielsen til fælles med den franske fodboldspiller Kylian Mbappé og popstjernen Taylor Swift? Hvordan scorede man en kæreste for 100 år siden? Og hvordan laver man en remsesang?

Alt det og meget mere kommer skolebørn i hele landet til at spørge sig selv og hinanden om, når de i den kommende tid dykker ned i en samling nye digitale undervisningstilbud fra DR Musikariet og DR Lær.

I denne uge udkommer nemlig både en serie korte videoer om komponisten Carl Nielsen og et omfattende undervisningsmateriale til kendte danske børnesange med et folkemusikalsk twist, som vil være frit tilgængeligt for alle skolelærere.

Nielsen som kickstarter

De nye videoer om Carl Nielsen er produceret til skolebørn i 3. og 4. klasse, og her får børnene mulighed for et nyt og anderledes møde med den danske nationalkomponist.

Carl Nielsen er nemlig hovedpersonen i fire korte videoer, som er tilrettelagt specielt for de 9-10-årige med et friskt og humoristisk take på den berømte komponist. Vært i videoerne er Jonas Madsen, som mange børn kender fra blandt andet 'Ultra Nyt' og MGP.

Carl Nielsen var selv lidt af en spøgefugl, da han levede. Så vi har gjort os umage med at præsentere ham på en levende måde og i et sprog, som børnene kan genkende fra bl.a. DR Ultra og sociale medier, fortæller Mette Storgård, der er produktionsleder i DR Musikariet.

Hun understreger, at videoerne er en forlængelse af de seneste års fokus på Carl Nielsen i DR Koncerthuset, hvor bl.a. en koncertrække, en danseforestilling og række programmer og udgivelser har kastet nyt lys på komponisten og hans musik. På den anden side har DR Musikariet og DR Lær valgt deres helt egen tilgang til Carl Nielsen:

I virkeligheden handler videoerne om mere end Nielsen og hans musik. Det er nemlig pointen, at hver video skal kickstarte børnenes egen fantasi og kreativitet med små og store opgaver, der får dem til at tænke videre på egen hånd. Og det er helt i Carl Nielsens egen ånd, for han var evigt nysgerrig og original i sin tilgang til musikken, siger Mette Storgård.

Fagter og folkemusik

For de lidt større skolebørn i 4. og 5. klasse giver DR Musikariet mulighed for at dykke ned i den danske sangskat på en ny måde. Det sker med det omfattende nye undervisningsmateriale, hvor børnene kan fordybe sig i ni kendte, danske børnesange som ’En pige gik i enge’, ’Ole sad på en knold og sang’ og ’Langt ud’ i skoven’.

Udgangspunktet er ni videoer med børn fra DR Børnekoret, som synger sangene med bevægelse, dans og fagter til. Samtidig har DR Musikariet produceret en række instruktionsvideoer, hvor man bl.a. kan lære at synge overstemmer, skrive nye vers, danse folkedans eller finde på sine egne fagter til de kendte sange.

En vigtig samarbejdspartner i projektet er den kendte danske folkemusiktrio Dreamers’ Circus, som har arrangeret sangene med en tydelig, folkemusikalsk undertone og selv medvirker i alle videoerne.

For DR Korskolens leder Susanne Wendt er det netop samarbejdet med Dreamers’ Circus, der gør projektet ’Langt ud’ i skoven’ til noget særligt.

– Jeg tror, at de gamle danske børnesange er en del af vores fælles, musikalske DNA ligesom folkemusikken er det. Derfor håber jeg, at vores nye undervisningsmateriale kan inspirere både lærere og elever til at lære de gamle sange at kende en ny og levende måde sammen.