DR hylder Carl Nielsen sammen med kulturaktører og mediepartnere

Sammen med flere danske kulturaktører hylder DR i 2023 komponisten Carl Nielsen med fornyet fokus på hans plads i verden. Musikken er i centrum for fejringen, dels i form af koncerter, udgivelser og medieproduktioner og dels i form af det ny Carl Nielsen Museet i Odense.

I april 2023 hyldes Carl Nielsen med koncertserien ’Nielsen, Nielsen, Nielsen!’ i DR Koncerthuset. Samtidig udkommer DR Symfoniorkestrets indspilning af komponistens samlede symfonier med chefdirigent Fabio Luisi. (© PR Foto)

Den danske komponist Carl Nielsen skabte dynamiske og originale værker, som for længst har vundet national og international anerkendelse. Men i den kommende tid vil hans musik formodentlig få et langt større publikum.

I 2023 bliver Nielsens musik nemlig omdrejningspunkt for blandt andet et nyåbnet museum i komponistens navn, to ugers koncertserie, mere end 50 timers radio og tv, en ny monografi og en ny, international udgivelse af alle Nielsens symfonier og koncerter.

Museumsinspektør Ida-Marie Vorre fra Museum Odense siger om den fælles indsats:

– Carl Nielsens musik er både mangfoldig og dybt original. Hans særlige kombination af spontanitet, humor, passion og dybde taler måske mere til os nu end nogensinde. Hos Carl Nielsen er det overflødige skrællet væk, og derfor taler hans musik til nutidens lyttere – også internationalt. Derfor er musikken i fokus i den fælles indsats, som vi i et netværk af danske kulturaktører, DR og internationale mediepartnere har fundet sammen om, siger Ida-Marie Vorre.

Koncertserie og udgivelser

DR Koncerthusets musikalske hyldest af Carl Nielsen begynder i april 2023 med den internationale Carl Nielsen Kammermusikkonkurrence og fortsætter over i flere ugers Carl Nielsen-fejring under overskriften Nielsen, Nielsen, Nielsen!

Alle sider af komponisten vil kunne opleves i flere ugers vidtfavnende musikalsk hyldest, hvor alle DR’s ensembler bringes i spil, fra DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet til DR Korskolen og DR Big Band.

Nielsen, Nielsen, Nielsen! i DR Koncerthuset er en del af DR’s store tema ’Danskere i verden’, som gennem hele 2023 har fokus på danskere, der har sat aftryk ude i verden. I alt sender DR mere end 50 timers radio og tv med og om Nielsens musik i løbet af 2023, fordelt på cirka 40 timers radio på DR P2 og 10 timers tv på DR2.

På internationalt niveau kulminerer DR Symfoniorkestrets udgivelsesserie for det tyske pladeselskab Deutsche Grammophon den 21. april med udgivelsen af en særlig cd-boks, der samler alle Carl Nielsens seks symfonier, ligesom samtlige DR Symfoniorkestrets Nielsen-koncerter bliver udsendt til internationalt tv og streaming via mediepartneren EuroArts.

En ny dokumentarfilm om Carl Nielsen med titlen 'Carl Nielsen - mellem himmel og jord' vil ligeledes blive udsendt på DR og internationalt, hvor den foreløbig er solgt til otte lande.

I forbindelse med koncertserien ’Nielsen, Nielsen, Nielsen!’ udkommer DR Symfoniorkestrets indspilning af Carl Nielsens symfonier samlet i en cd-boks på pladeselskabet Deutsche Grammophon.

Nyt museum i Odense

Også musikken er udgangspunktet, når et helt nyindrettet museum for Carl Nielsen åbner i Odense i juni 2023.

Her vil gæsterne blive mødt af Nielsens musikalske univers på en måde, som indbyder til nye opdagelser og refleksion over evnen til at skifte mellem det spontane og det bearbejdede, det simple og det storladne, det lyse og det mørke, det evigt pulserende og den vigtige pause.

Selve åbningen af museet sker 2. juni, og fejringen fortsætter med fyldigt program sommeren over.

Hyldest for alle

Alle kan få del i årets Carl Nielsen-hyldest – også selvom de ikke lige har billet til det nye Carl Nielsen Museum eller koncerterne i DR Koncerthuset.

DR P2 sender nemlig live fra de fleste af koncerterne, og i efteråret vil man kunne opleve eller genopleve koncerterne fra 'Nielsen, Nielsen, Nielsen!'-festivalen, når de vises på DR2 og DRTV, hvor man også vil kunne se en dokumentar om billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, som var Carl Nielsens hustru.

Kim Bohr, chef for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2, siger om den fælles indsats bag årets Nielsen-hyldest:

– Der ligger stærke samarbejder og fælles hjerteblod bag dette års Nielsen-hyldest, både nationalt og internationalt. Jeg er glad for, at alle i Danmark kan lytte og kigge med, når DR sender mere end 50 timers radio og tv med og om Nielsens musik i løbet af året, og at både Museum Odense og DR Musikariet har særligt øje for et nyt, ungt publikum til Nielsens musik. Samtidig får vi for alvor sat Nielsen på det moderne verdenskort gennem nye, ambitiøse udgivelser og medieproduktioner, der ser dagens lys i løbet af året i samspil med førende internationale mediepartnere.

En komponist i verden

Carl Nielsen oplevede allerede i sin levetid international succes med opførelser i europæiske storbyer som Berlin, Paris, Amsterdam og Helsinki – ja, selv i Tokyo, med førende orkestre ledet af tidens store dirigenter.

I det hele taget sugede Carl Nielsen indtryk til sig fra alt og alle, han mødte på sin vej, og mødet med omverden afspejles i hans musik. Derfor er det ikke mærkeligt, at der stadig dukker nye, interessante vinkler op i fortællingen om musikken fra komponisten, som først søgte inspiration i naturen og blandt folkemusikere på sin midtfynske hjemegn, inden han senere blev inspireret af blandt andet militærmusik, tyske gæstearbejdere og storbyen Københavns udenlandske forbindelser.

Også rejser, mødet med andre kunstnere og deres værker, samlivet med hustruen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, litteratur og kendskabet til de gamle klassiske mestre, som Bach, Mozart og Beethoven var vigtige ingredienser i tilblivelsen af Carl Nielsens musik.

Monografi, danseprojekt og naturvandring

Er man interesseret i at vide mere om Carl Nielsen og hans forhold til sin omverden, kan man se frem til slutningen af året. Her udkommer en længe ventet kulturhistorisk monografi som resultat af et forskningsprojekt under ledelse af professor Michael Fjeldsøe, der sætter Carl Nielsen i perspektiv som europæisk komponist og som en central figur i dansk kulturliv.

For den unge generation bliver der også mulighed for at komme tæt på Carl Nielsen, for komponistens liv danner rammen for danseforestillingen Nielsen danser, der er skabt af DR Musikariet og opføres i DR Koncerthuset af efterskoleelever fra hele landet i januar 2024.

Helt i Carl Nielsens ånd er der også noget at se frem til for de naturinteresserede – dog først et stykke inde i 2024. Her fortsætter fejringen af vores store danske komponist nemlig med en 110 kilometer lang vandringsrute med 40 lytteposter undervejs – Carls Camino – fra Odense til Faaborg.

Støttet af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat

Alle tiltag i ’Carl Nielsen i verden’ er muliggjort ved hjælp af generøs økonomisk støtte fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

Formand for Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, Henrik Thal Jantzen, siger om legatets støtte:

– Det er en meget stor glæde og fornøjelse at have mulighed for at kunne bidrage til så mange ambitiøse, spændende og nytænkende initiativer, der hver på sin måde sætter fornyet fokus på Carl Nielsen og ikke mindst hans vidtfavnende musikalske univers. Vi glæder os meget til et stort Nielsen-år og håber, at det vil bane vejen for, at hans musik når ud til et endnu større publikum.

Carl Nielsen i 2023 - overblik over aktiviteter

  • 2. april: ‘Marie & Carl Nielsen’ Koncertforestilling i DR Koncerthuset med bl.a. Lotte Andersen og LiveStrings

  • 12.-16. april : Carl Nielsen International Chamber Music Competition 20 unge strygekvartetter og blæserkvintetter konkurrerer i bl.a. DR Koncerthuset

  • 20.-29. april: ’Nielsen, Nielsen, Nielsen!’ 10 koncerter i DR Koncerthuset med bl.a. DR Symfoniorkestret, DR Vokalensemblet, DR Big Band og DR Korskolen. Koncerterne sendes live på DR P2 og senere på DR2 samt udenlandske tv-kanaler.

  • Medio april: Dokumentaren 'Carl Nielsen - mellem himmel og jord' udsendes på DR2 samt otte udenlandske tv-kanaler.

  • 21. april: DR Symfoniorkestrets indspilning af Nielsens samlede symfonier udkommer internationalt som fysisk cd-sæt på pladeselskabet Deutsche Grammophon.

  • 2. juni: åbning af nyindrettet Carl Nielsen Museet i Odense

  • Efterår 2023: Dokumentar om Anne Marie Carl-Nielsen vises på DR2 (Produceres af Thin Green Line)

  • Ultimo 2023: Kulturhistorisk monografi om Carl Nielsen udkommer på forlaget Multivers.

  • Januar 2024: 'Nielsen danser', danseforestilling i DR Koncerthuset med efterskoleelever fra hele landet, produceret af DR Musikariet og DR Symfoniorkestret.

  • Sommer 2024: Carls Camino – 110 km vandringsrute i Carl Nielsens fodspor fra Odense til Fåborg med 40 lydposter undervejs. Samarbejde mellem Nordic Perfomance Art/Tine Louise Kortermand og Carl Nielsens Barndomshjem med flere.