(Foto: © agnete schlichtkrull)

DR havde forpremiere på ny, stor krigsdokumentar

På søndag har DR premiere på temaet ’I krig for Danmark’, hvor ’hovedværket’ er dokumentarserien ’Velkommen til Frontlinjen’ om den danske krigsindsats de seneste 30 år. I onsdags blev to afsnit vist for en række indbudte.

Gæsterne var en skønsom blanding af soldater, pårørende, filmfolk og produktionsholdet, da DR og produktionsselskabet Hansen & Pedersen onsdag aften i Grand Teatret i København holdt forpremiere og bød ’Velkommen til Frontlinjen’.

’Velkommen til Frontlinjen’ er ’hovedværket’ i temaet ’I krig for Danmark’, som DR viser fra på søndag - den 22. september - på DR1 og DRTV. Ved forpremieren blev to af dokumentarseriens seks afsnit vist, og bagefter åbnede TV Avisen-vært Kim Bildsøe Lassen - i sin rolle som moderator - for muligheden for at stille spørgsmål til nogle af dokumentarens medvirkende og tilrettelæggere.

’Velkommen til Frontlinjen’ er en samlet fortælling om de seneste tre årtiers danske krigsindsats – fra de fredsbevarende indsatser i det tidligere Jugoslavien til krigene i Irak og Afghanistan efter 11. september 2001.

Omkring 70 interview med soldater og civile

Den nye dokumentarserie giver både stemme til dem, Danmark bekæmpede, og dem, Danmark ville forsvare. Gennem interviews med i alt 70 soldater og civile på begge sider af frontlinjen, bliver historien om Danmarks krigsindsats fortalt, og det hele er underbygget med en masse unikt arkivmateriale.

Anders Riis-Hansen, der er tidligere dokumentarredaktør i DR og i dag driver produktionsselskabet Hansen & Pedersen sammen med producent Malene Flindt Pedersen, har været konceptuerende hovedinstruktør på ’Velkommen til Frontlinjen’. Arbejdet med dokumentarserien gik i gang under corona-nedlukningen, og Laurits Nansen og Amalie Hovøre har været co-instruktører på serien.

Fra den 22. september og i ugerne efter vil DR’s lyttere, seere og brugere på tværs af DR’s kanaler møde temaet ’I krig for Danmark’, og fælles for det indhold, man kommer til at møde på tværs af DR’s platforme er, at det tager udgangspunkt i den danske krigsdeltagelse de seneste 30 år – betragtet fra flere forskellige perspektiver.

  • Konceptuerende instruktør Anders Riis-Hansen fortalte om tankerne bag dokumentarserien, og hvordan den er blevet til over næsten fire år. (Foto: © agnete schlichtkrull)
    1 / 7
  • Redaktionschef Mikala Krogh fra DR Dokumentar bød velkommen til de omkring 300 gæster i Grand Teatret, som fik de første to af de seks afsnit af ’Velkommen til Frontlinjen’ at se (Foto: © agnete schlichtkrull)
    2 / 7
  • Udenfor Grand Teatret var det tydeligt at se, at DR og produktionsselskabet Hansen & Pedersen holdt forpremiere. Dokumentarserien er også støttet af Det Danske Filminstitut og Film Fyn. (Foto: © agnete schlichtkrull)
    3 / 7
  • Efter visningen af de første to afsnit af dokumentaren blev der holdt en paneldebat, som TV-Avisen-vært Kim Bildsøe Lassen modererede. Deltagerne i panelet var den tidligere journalist på Los Angeles Times Louise Bokkenheuser, der boede i Bagdad i Irak fra 2003-2007, tidligere brigadegeneral Ole Kværnøe og konceptuerende instruktør Anders Riis-Hansen. (Foto: © (Foto: Agnete Schlichtkrull))
    4 / 7
  • Her er det konceptuerende instruktør Anders Riis-Hansen, der har ordet. (Foto: © agnete schlichtkrull)
    5 / 7
  • Malene Flindt Pedersen, der er producent og medejer af Hansen & Pedersen Film, talte før visningen. (Foto: © agnete schlichtkrull)
    6 / 7
  • ’Velkommen til Frontlinjen’ er blandt andet fortællingen om Anders Storrud, der både var udsendt på Balkan, i Irak og Afghanistan, hvor han mister livet. Hans mor – Liv Storrud – her til højre for sønnen på plakaten - medvirker også i dokumentaren og deltog også i forpremieren i Grand Teatret i København. (Foto: © agnete schlichtkrull)
    7 / 7