DR genskaber Frederik IX’s tatoveringer

Ved at undersøge en lang række gamle film og fotografier har DR Ung Digital i samarbejde med både kongehuset og tatovører forsøgt at genskabe dronningens fars tatoveringer.

  • Sådan ser Frederik IX ud i DR's 3D-grafik. Og ja, kongen havde leopardprikkede badeshorts. (© (c) DR)
  • Kronprins Frederik klar til rotræning i 8'er med styrmand i Danske Studenters Roklub. Billedet fra Scanpix har været brugt i DR's research, da tatoveringerne skulle genskabes. (Foto: © UKENDT)
  • Udvalgte genoptegnede håndtegninger af tatovør Frank Rosenkilde. (Foto: © (DR))
1 / 3

Både Prinsesse Benedikte og Bel Air Tattoo på Frederiksberg har hjulpet til med oplysninger og tegninger til en helt speciel ’kongegrafik’ i 3D, som historieredaktionen i DR Ung Digital netop har lanceret på dr.dk.

I forbindelse med at DR1 søndag, den 29. december, har premiere på den nye serie om Dronningens far, ’Frederik IX’, har DR-afdelingen som de første systematisk forsøgt at genskabe den gamle konges tatoveringer og fortælle historien bag dem.

- Frederik IX’s tatoveringer har altid været omgærdet af en vis mystik. Man har kendt til, at han havde nogle, men hvor mange, og hvad de egentlig alle sammen forestillede, har ingen undersøgt tidligere, siger historiejournalist Søren Dalager Ditlevsen fra DR Ung Digital og fortsætter:

- Dét pirrede virkelig min nysgerrighed – for hvad kan tatoveringerne sige om kongen, og om den tid han levede i?

3D-grafikken af kongen og tatoveringerne er en del af den digitale satsning, som rulles ud i forbindelse med den nye programserie på DR1, der bliver sendt over fire søndage.

- Jeg håber, at vi med den her grafik måske kan tænde en interesse for at vide mere om kongen, om tatoveringshistorie og om samtiden hos dem, der måske ikke kender Frederik IX så godt. Dem er der jo trods alt nok en del af. Før det her projekt vidste jeg for eksempel heller ikke ret meget om ham. Man skal jo faktisk være over 50 for overhovedet at kunne huske ham rigtigt i hans levetid, siger historiejournalist Søren Dalager Ditlevsen fra DR Ung Digital.

Et større detektivarbejde

Helt generelt har det været lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvordan kongen var tatoveret, hvad tatoveringerne forestillede, og hvor mange han havde.

- Men jeg tror faktisk, at det er lykkedes ret godt. Selvfølgelig vil vi aldrig kunne lave en 100 procent korrekt genskabelse, men jeg tror, at vi er kommet så tæt på, som man overhovedet kan, vurderer Søren Dalager Ditlevsen. Han fortsætter:

- Vi har primært fundet ud af det ved at nærstudere en lang række gamle billeder og film af kongen som både ung og gammel.

På den måde kan man med ganske stor sikkerhed for eksempel også sandsynliggøre, at den første tatovering blev lavet i 1930.

- I hvert fald har vi fotografier af ham i 1929, hvor han ikke har en eneste, og i 1930, efter han har været på en lang sørejse i Asien, har han pludseligt to - en drage på hver arm, siger Søren Dalager Ditlevsen.

’Hemmeligt’ foto fra 1951

DR har kunnet finde en hel del billedmateriale i bøger og i gamle tv-programmer om Frederik IX. Også billedbureauet Scanpix’ mange fotos er blevet gransket.

Et af de fotografier, der er blevet brugt i researchen, er faktisk ret kendt, men skulle egentlig slet ikke have set offentlighedens lys.

- Det forestiller kongen i bar overkrop og var egentlig tiltænkt kongens bodybuilding-træner, som trænede ham via brevkursus fra London. Men billedet blev lækket og endte i det store amerikanske magasin LIFE Magazine, fortæller Søren Dalager Ditlevsen.

Tatoveringshistoriker genoptegnede i hånden

Da der var fundet fotografier og information om samtlige tatoveringer, blev den omfattende research præsenteret for tatovør og tatoveringshistoriker Frank Rosenkilde fra Bel Air Tattoo på Frederiksberg, der også står bag Dansk Tatoveringsmuseum.

Ud fra DR’s research og sin egen ekspertviden om genrer, stilarter og tatoveringens historie, har han genoptegnet samtlige tatoveringer i hånden. Og var han i tvivl, har han konsulteret sine mange kontakter i tatoveringsmiljøet.

Prinsessen hjalp til: Det var en ræv

Ved langt de fleste tatoveringer var der ikke nogen tvivl, når først den erfarne tatovør så de indsamlede billeder. Kun én tatovering, som sad ret skjult på undersiden af kongens underarm, var der stor usikkerhed om, hvad forestillede. De involverede havde gættet på alt fra løve til hest.

Derfor skrev DR til kongehuset for at høre, om de kunne hjælpe – og man lovede at spørge Prinsesse Benedikte – Kong Frederik IX’s datter og Dronning Margrethes søster.

- Jeg tænkte egentligt, at det var lidt et long shot, at prinsessen overhovedet havde tid til at hjælpe med det her projekt. Men pludselig kom der en helt kort mail fra Kongehuset om, at det var en ræv. De havde spurgt prinsessen, som heldigvis kunne huske det. Og når vi kiggede på det med den nye viden, gav det god mening. Kong Frederik IX gik nemlig også gik meget på jagt, siger Søren Dalager Ditlevsen.

’Hitman’-illustrator laver 3D-figur

Da tatoveringerne var genskabt, blev de alle overført til en 3D-model af kongen. Modellen blev skabt af illustrator Martin Guldbaek, som blandt andet har været med til at lave de vildt populære Hitman-spil hos spilfirmaet IO Interactive.

Den tekniske del og samlingen af hele projektet har Mathis Duus fra DR Viden i Aalborg stået for.

Mens man scroller sig igennem 3D-grafikken og ser på tatoveringerne, fortælles der sideløbende i teksten så meget, det var muligt at finde ud af om hver enkelt af dem. Samtidigt får læserne også en masse at vide om kongen, der både var storrygende sømand med hang til at bande, men også en klassisk monark - i en og samme person.

Tatoveringshistorien er blot den første af en række digitale produktioner i den kommende tid, som fortæller om Frederik IX i anledning af den nye DR-serie.