’Frederik den IX’ – ny DR-serie om Dronningens far

Frederik IX var far til vores nuværende dronning og blev i manges øjne den første ’folkelige’ konge. I en ny dramadokumentarisk serie tegner DR et portræt af Frederik IX og følger den bevægelse, monarkiet og det omkringliggende samfund gennemgår i hans levetid.

  • Scene fra DR1s historiske serie ”Frederik IX”. 16. april 1940. Kronprinsesse Ingrid og Kronprins Frederik har fået deres første barn - vores nuværende Dronning.
  • Fra DR1s historiske serie ”Frederik IX”. 1947. Frederik bliver udråbt til konge af Danmark. Scenen er optaget i Tronsalen på Christiansborg, hvor begivenheden fandt sted. (Foto: © Anders Nydam)
  • Scene fra DR1s historiske serie ”Frederik IX” – Kronprins Frederik med sin datter prinsesse Margrethe. (Foto: © Anders Nydam)
  • Fra DR1s historiske serie ”Frederik IX”. 1947. Frederik bliver udråbt til konge af Danmark. Scenen er optaget i Tronsalen på Christiansborg, hvor begivenheden fandt sted. (Foto: © Anders Nydam)
  • Dronningen medvirker i interview i serien 'Frederik IX'.
1 / 5

Den 29. december er der premiere på den dramadokumentariske serie om Frederik IX, der er i fire afsnit og begynder i 1912. Her bliver tronen overladt til hans far Christian X. Vi følger Frederik IX’s skolegang på Amalienborg med broderen Prins Knud, Kronprinsens kærlighed til musikken, tiden som kadet i Søværnet, mødet med prinsesse Ingrid af Sverige, udnævnelsen til Danmarks Konge i 1947, rollen som far til tre piger og er med helt frem til hans død den 14. januar 1972, hvor tronen bliver overladt til Frederik IX’s datter H.M. Dronning Margrethe II af Danmark.

- Frederik IX’ s historie er særlig interessant at følge, fordi monarkiets betingelser ændrede sig markant i hans levetid. Gennem de fire programmer bliver seerne vidne til, hvordan kongehuset gik fra at være en væsentlig politisk magtfaktor til et nationalsymbol, og hvordan regenten, ægtemanden og familiefaren Frederik IX omstiller sig til tidens nye krav. Serien er også et periodeportræt henover mange af 1900-tallets væsentlige, danske samfundsudviklinger og en gribende fortælling om et meget stærkt bånd mellem far og datter, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen.

Regenter i foranderlige tider

Da Christian X blev konge i 1912, var det kun 20 procent af befolkningen, der havde stemmeret. Men tidsånden skifter og få år efter, at han tiltrådte tronen, fik kvinderne stemmeret i 1915. Det er begyndelsen på en mere moderne tid, som også får stor betydning for monarkiet, da danskerne i 1953 stemmer om ændring af tronfølgeloven, og skaber grundlag for, at Frederik IX’s datter, Prinsesse Margrethe, kunne blive Danmarks næste regent.

- Vi gengiver en periode på 60 år og serien er blevet til på baggrund af omfattende research i historiske kilder. Historikere og forfattere er med til at fortælle historien sammen med Hendes Majestæt Dronning Margrethe samt Kronprins Frederik. Samtidig får seerne lejlighed til at gense nogle af de gamle arkivoptagelser i ny, forbedret HD-kvalitet. Der har været stor fokus på at genskabe den tid, som hovedpersonerne levede i med biler, kostumer, ordener og andre effekter fra tiden, siger seriens producent fra DR, Dorthe Gad Thuemoes.

Fire Frederik’er

Serien er bygget op af en række dramatiseringer og seerne møder flere historiske karakterer fra statsministre til medlemmer af den kongelige familie. I en periode på 60 år kræver rollen som Frederik op til flere skuespillere. De to gennemgående voksne roller besættes af Mathias Flint og Kasper Leisner, der spiller Frederik i perioden fra hhv. 1935-1945 og 1947-1972. Frederik IX som barn spilles af Victor Skov Dahl Christiansen og den tidlige ungdom spilles af Andreas Dittmer. Den øvrige rolleliste består blandt andet af Sidsel Siem Koch og Andrea Vagn Jensen, der spiller hhv. den yngre og ældre Dronning Ingrid og Paw Terndrup og Sara Ullner, der spiller hhv. Christian X og hans hustru Dronning Alexandrine.

Samarbejdet med Kongehuset

Serien er blevet til i et tæt samarbejde med kongehuset, som har bidraget med viden om mange af de historiske detaljer såsom klædedragter, uniformer, ordener, medaljer og hvor forskellige begivenheder præcis udspillede sig. Dronningen har bidraget med forskellige vigtige detaljer, og Kongehuset har givet unik adgang til at filme dramatiseringerne på flere af de rigtige historiske steder på fx Amalienborg og Christiansborg – blandt andet Statsrådssalen og Tronsalen på Christiansborg, Riddersalen på Amalienborg, og ikke mindst kongelogen i det Kongelige Teater. Ansvaret for seriens dramaturgi og de redaktionelle valg er selvsagt udelukkende DR’s.

Serien ’Frederik IX’ som genre

Det er en dramadokumentarisk serie, der ved hjælp af skuespillere og dramatiseringer gengiver virkelige begivenheder. Med hjælp fra Dronningen, en række eksperter, kilde- og arkivmateriale gengiver vi Frederik IX’ s liv både i privat og offentligt regi. Alle scener er skrevet ud fra tilgængeligt kildemateriale, såsom dagbogsreferater, statsrådsprotokoller, fotos, interviews og portrætbøger mv.

Det er Dorthe Gad Thuemoes som er producent for serien ’Frederik IX’, og som også tidligere har stået bag blandt andet ’Historien om Danmark.’