At ’Matador’ ligger øverst på listen kommer måske ikke bag på så mange, men at samtlige de 10 mest serier i Danmark er danske, vil måske overraske nogle. Men det er de, og seks af de mest sete serier i Danmark stammer fra DR’s hånd.
Det fremgår af en undersøgelse af danskernes film- og serievaner, som Det Danske Filminstitut (DFI) har lavet. I analysen ’Vidste du?’ har filminstituttet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov i maj i år gennemført 2500 interviews blandt 15-79-årige, hvor de er blevet spurgt ind til flere end 120 serier og 200 spillefilm, om de har set dem, og hvordan de i så fald har set dem – i biografen, som streaming eller i fjernsynet.
Af undersøgelsen fremgår det, at 64 procent har set ’Matador’, mens DR’s dramaserie ’Krøniken’, som handlede om efterkrigstiden fra 1949 til 1972, er blevet set af præcis halvdelen af befolkningen.
På de efterfølgende pladser i top 10 kommer ’Badehotellet’ (TV 2), ’Forbrydelsen’ (DR), ’Rita’ (TV 2), ’Borgen’ (DR), ’Klovn’ (TV 2), ’Dicte’ (TV 2), ’Arvingerne’ og ’Broen (begge DR), mens de første udenlandske serier kommer på 11. og 12. pladsen, hvor ’Sex and the City’ og ’Game of Thrones’ er placeret og begge set af godt en fjerdedel af befolkningen.
Faktisk er en serie som DR’s ’Bedrag’, der kommer ind på 13. pladsen, set af lige så mange danskere som meget omtalte ’Game of Thrones’, fremgår det af undersøgelsen. Man skal have set mindst tre afsnit af en serie, for at blive talt med i undersøgelsen, som én, der har set den.
Samler på tværs
- Det ser ud til, at de danske serier fortsat er bedre i stand til at samle danskerne på tværs af aldersgrupper og på tværs af flow og de digitale tjenester – sammenlignet med udenlandske serier, siger lanceringskonsulent Sanne Juncker Pedersen fra Det Danske Filminstitut.
Undersøgelsen fra DFI er til dels en opfølger på en analyse fra 2017, og den viser, at vi i løbet af de to år er begyndt at se flere film og serier via streamingtjenester og tv-kanalernes egne digitale tjenester, for eksempel DRTV.
TV-skærmen er nu på ingen måde død, for det er den, folk oftest bruger, når de ser TV-serier hjemme, fremgår det af DFI’s undersøgelse. I befolkningen som helhed bruger næsten 80 procent deres TV som den primære skærm til at se serier, mens de 15-25-årige – som den eneste aldersgruppe – ser lige så mange serier på en TV-skærm som på en computer.
Ifølge undersøgelsen er TV-kanalerne stadig en væsentlig aktør, når de skal ses film og serier, og en fjerdedel tilkendegiver, at de godt kan lide at se traditionelt flow-TV, hvor man i højere grad slipper for at skulle vælge. Andelen, der godt kan lide flow-fjernsyn stiger faktisk til en tredjedel, når man zoomer ind på de 15-25-årige, viser det sig.
- At en tredjedel af de unge godt kan lide at se flow-TV kan hænge sammen med, at 22 procent af de unge føler sig stressede over alle de serier, som de kan følge med i – og med, at 40 procent af danskerne generelt har svært ved at overskue udbuddet af film og serier på streamingtjenesterne. En anden forklaring kan også være, at de unge forbinder flow-TV med familie og det, at man ser noget sammen, siger Sanne Juncker Pedersen fra Det Danske Filminstitut.
De 20 mest sete serier i Danmark ifølge undersøgelsen
Så mange har set mindst tre afsnit af dem
- 1
Matador – 64 procent
- 2
Krøniken – 50 procent
- 3
Badehotellet – 49 procent
- 4
Forbrydelsen – 44 procent
- 5
Rita – 42 procent
- 6
Borgen – 37 procent
- 7
Klovn – 33 procent
- 8
Dicte – 33 procent
- 9
Arvingerne – 30 procent
- 10
Broen – 30 procent
- 11
Sex and the City – 28 procent
- 12
Game of Thrones – 26 procent
- 13
Bedrag – 26 procent
- 14
Herrens Veje – 26 procent
- 15
Sherlock – 23 procent
- 16
Orange Is The New Black – 22 procent
- 17
Breaking Bad – 22 procent
- 18
House of Cards – 21 procent
- 19
Sygeplejeskolen – 20 procent
- 20
Mercur – 20 procent
Kilde: DFI og YouGov