Som mange fynboer har journalist Charlotte Pedersen lyttet til P4 Fyn gennem årene, men hun kendte som sådan ikke stedet, da hun begyndte her den 1. december 2023.
- Det har været fedt og overvældende at komme i gang. Jeg var godt klar over, at som ny et nyt sted, er det ikke bare at knipse med fingrene, og så er den der. Den første måned løb min hjerne et maraton hver dag. Det er jo ikke nyt for mig at lave journalistik, men det er nye kolleger og nyt medie – radiomediet er helt nyt for mig, fortæller hun.
Vi sidder i strålende solskin i gårdhaven hos DR Fyn. Charlotte Pedersen havde arbejdet 17 år på Fyens Stiftstidende – og før det 12 år på Ekstra Bladets sportsredaktion – da hun så jobannoncen, hvor DR’s distrikt med base i Odense søgte en erfaren nyhedsreporter.
- Den rammede alt ind, hvad jeg gerne vil: At være med til at sætte landsdækkende dagsordener med regionalt perspektiv og at følge egne historier til dørs. Jeg kunne tjekke alt af – undtagen radio, som jeg aldrig har lavet. Så jeg ringede, inden jeg søgte, og fik svaret: ’Det er ikke en forudsætning – radio kan du lære’, smiler Charlotte Pedersen.
Lød som en østers
Og det er den 57-årige journalist nu godt i gang med:
- Man skal lære, hvad 10 sekunder er og at kunne snuppe de vigtigste 10-15 sekunder i et interview. Og så ikke optage for lange råbånd, for så sidder man der og bokser, når det skal klippes og sættes sammen. Det er en ny disciplin for mig, og det har jeg altså brugt lang tid på at få i fingrene.
- Jeg har også altid haft det sådan, at det ikke er mig, der er vigtig – det er historien og det, jeg kan. Men i radioen har vi nogle gange en Q&A, hvor værten stiller journalisten spørgsmål, for at vi kan fortælle historien. Så man skal lære at synes om lyden af sin egen stemme og opfatte den som et værktøj, og det er også en disciplin. Første gang lød jeg som en østers: Lukket. Men Ruth (Kabel, vært og journalist, red.) har været en kæmpe hjælp. Hun holder stemmetræningslejr en gang imellem, og den melder jeg mig altid til. Og så er mine værtskolleger i det hele taget utroligt dygtige til at få én til at føle sig tryg i studiet, siger Charlotte Pedersen og tilføjer:
- Det er en helt anden proces end at skrive. Når du skriver, har du rubrik, underrubrikker og folk kan scrolle igennem historien. Når du lytter, skal du afkode historien, mens du smører madpakker. Det er fedt at blive udfordret og lære nyt. Jeg har en fest. Det er en faglig slikbutik.
Sveden pibler, og det banker derudad
DR’s distrikter har ud over den regionale dækning ansvaret for den samlede indlandsdækning i DR Nyheder. Det betyder, at historier fra DR Fyn, som kan have bredere relevans, også skal ind i landsdækkende nyhedsprogrammer og på dr.dk. Charlotte Pedersen har blandt andet bidraget med historier om dårlige løn- og arbejdsvilkår for udenlandske medarbejdere, der bygger Nyt OUH (Odense Universitetshospital, red.).
- Det er vores historier – det er aldrig en enkeltmandspræstation. Det er utroligt fedt – og meget nervepirrende – at spille på alle platforme. At få sin historie læst op i Radioavisen eller se den komme i TV Avisen. Det der sus … jeg kan sammenligne det med, når jeg har dækket store sportsbegivenheder. Jeg elsker det. Sveden pibler, og det banker derudad. At have hele Danmark som platform er virkelig sjovt, men jeg svedte godt nok, første gang de læste oplægget op i Radioavisen, smiler hun.
Charlotte Pedersen glæder sig samtidig over et stærkt kollegialt fællesskab på DR Fyn.
- Alle griber, alle hjælper og samarbejder – det er en kæmpe fællesnævner, styrke og motivation. Min redaktør og dem, der hjælper mig med at lære radio, kunne vinde VM i tålmodighed. Jeg har nogle utrolig dygtige kolleger. Når jeg for eksempel ser Ruth (Kabel, red.) og Christina (Vibe Jensen, red.) afvikle en udsendelse i studiet, er jeg ved at falde på numsen over, hvor dygtige de er. Eller vores praktikanter, som bare hopper ud i at sende live. Det kan godt lyde for rosenrødt, men jeg mener det.
Rapporterer tæt på danskerne
DR’s strategi hedder ’Sammen om det vigtige’, og Charlotte Pedersen fortæller, at hun kan mærke vigtigheden i det, hun laver:
- Da jeg så jobopslaget, tænkte jeg, at det spiller godt ind i mine egne værdier, og det, jeg synes, vi skal. Tag historierne om mangel på socialrådgivere landet over – en mangel, der går ud over børn og familier. Tag historier om 256 meter høje vindmøller, der skal sættes op mellem Fyn og Als eller Nyt OUH. Det er et offentligt byggeri til 10 milliarder af kroner, og det står galt til med løn- og arbejdsvilkår for mange udenlandske medarbejdere. Det er i mine øjne alt sammen vigtige dagsordener, både lokalt og nationalt.
Hvad synes du, er det vigtigste public service, DR bidrager med?
- Det er et stort spørgsmål. Jeg synes, distrikterne er megavigtige. Hver eneste dag fortæller vi, hvad der foregår dér, hvor danskerne er. Vi står derude og følger med i byrådsmøder og er de øjne, der er ude i kommunerne. Vi rapporterer tæt på danskerne om det, der er nært – og det, der er svært.