Blinde har fået mere ud af deres fjernsyn siden 2008

Synstolkning er en af de nyere opfindelser, som sørger for, at alle kan se, høre og forstå, hvad DR sender. Premieren var i dramaserien ’Sommer’ i 2008.

Dramaserien ’Sommer’ med Jesper Langberg og Lisbet Dahl i hovedrollen var det første DR-program med synstolkning herhjemme for 11 år siden. (© Mike Kollöffel, DR)

I en lille serie på dr.dk/omdr er vi i gang med at se tilbage på, hvordan DR har sørget for, at alle kan se, høre og forstå, hvad der er blevet sagt i programmerne gennem årene. I det tredje og sidste afsnit ser vi på én af de nyere ting – nemlig synstolkning.

Synstolkning er et særligt lydspor, som sendes samtidig med billedsiden til et tv-program. Synstolkningen beskriver, hvad der sker i programmet, nærmest som en lydbog, der særligt er målrettet blinde og svagtseende.

Den første synstolkede udsendelse blev vist i 2008, hvor DR, som en del af forsøgene med synstolkning, sendte de to sidste afsnit i første sæson af dramaserien 'Sommer'. Herefter sendte DR serien 'Album', som var den første serie, hvor samtlige afsnit var synstolket, og i efteråret fulgte anden sæson af 'Sommer'.

Først drama – så dokumentarer

I starten var det primært dramaserier, der blev synstolket, og fra 2013 begyndte DR også at synstolke dokumentarer og lignende programtyper. I dag sender DR et bredt udvalg af programmer med synstolkning, som udover drama og dokumentarer, der fortsat fylder meget, tæller for eksempel livsstilsprogrammer.

I 2017 eksperimenterede DR desuden for første gang med live-synstolkning. DR har blandt andet live-synstolket programmer som ’X Factor’ og ’Sporten 2018’.

Senest er for eksempel underholdningsprogrammet 'Versus' og dramaserien 'Bedrag' blevet sendt med synstolkning.

I 2018 sendte DR 129 nyproducerede programmer med synstolkning på tv – svarende til 82 timer, hvilket er en stigning på 23 procent i forhold til 2017.

Du kan læse mere om synstolkning her.