I en lille serie på dr.dk/omdr er vi i gang med at se tilbage på, hvordan DR har sørget for, at alle kan se, høre og forstå, hvad der er blevet sagt i programmerne gennem årene. I denne omgang mindes vi nogle af de mange teknologiske milepæle, som DR gennem tiden har rundet, når det angår tekstning.
I slutningen af 1950'erne lavede man for første gang forsøg med tekstning, som byggede på et system med papskilte og et kamera. Det var primært britiske og amerikanske udsendelser eller klip, som blev tekstet - og i et meget begrænset omfang.
Omkring 1960 begyndte DR at bruge papirrullesystemet, som bliver vist og beskrevet i videoen ovenfor. Dette system blev brugt i cirka 20 år, indtil den elektroniske tekstning kom til omkring 1980.
Samme system siden 1995
Til det elektroniske system brugte man Screen-tekstmaskiner og store 12”-disketter, som man også kort kan se i videoen.
Dette system var revolutionerende for måden, tekstningsmedarbejderne i DR arbejdede. Fra cirka 1995 blev det elektroniske system erstattet af et netværksbaseret tekstningssystem, som fortsat bliver brugt den dag i dag.
I dag er der undertekster på langt det meste, DR sender i fjernsynet – også de danske udsendelser. DR har i løbet af 2018 haft undertekster på 98 procent af de forproducerede, danske programmer og på 70 procent af de direkte udsendelser. Læs meget mere om undertekster på dr.dk/tilgængelighed.