BILLEDER: "Vi leger ikke - vi løser mysterier"

I studierne hos DR i Aarhus har man bygget en hemmelig detektivhule. I disse uger optager de nemlig 20 nye afsnit af ’Ramasjang Mysteriet’.

  • Optagelserne til to nye sæsoner af ’Ramasjang Mysteriet’ er i fuld gang (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • Selvom det er tydeligt for de voksne, at de står i en kulisse, lever Brage på 5 år sig helt ind i universet, da han bliver vist rundt i detektivhulen. (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • ”Har du haft besøg af alle dem på billederne?” Spørger Brage. ”Ja, og du kommer også op på væggen, hvis du løser Mysteriet,” siger Kristian Gintberg. (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • Brage er bange for røgen, der kommer ud af elevatoren, derfor prøver ’Ramasjang Mysteriet’s praktikant, Laura Holm Nielsen, at vise ham, at det ikke er farligt. (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • Brage synes, computeren Mysterio er vildt sej. (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • Brage har set i fjernsynet at bogreolen åbner sig, hvis man trækker bøgerne ud. (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • Kristian og Brage venter på, at computeren Mysterio fortæller dagens mysterium (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • En rigtig detektiv spiser lakridspiber. (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • Laura Holm Nielsen viser Brage, hvordan han om lidt skal træde på de farvede felter sammen med Kristian, så en låge går op ind til et nyt spor. (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • Lågen åbner sig ind til et nyt spor. (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
  • Brage: ”Kom Kristian, vi skal løse mysteriet.” (Foto: © Mette Marie Heinfelt)
1 / 11

"Hvorfor er der ingen vinduer?," spørger Brage, da han træder ind i kulisserne på ’Ramasjang Mysteriet’. Han er fem år og skal løse dagens mysterium.

"Det er fordi, vi er under jorden," siger Kristian, der er detektiv.

Han hedder i virkeligheden Kristian Gintberg og er vært på programmet. Men i Brages verden befinder de sig i en hemmelig detektivhule, hvor de skal lede efter spor, der kan føre til opklaringen af mysteriet om 'Godmorgen Ramasjang'-værternes forsvundne vandpistol.

Det er et af 20 nye afsnit af ’Ramasjang Mysteriet’, som B&U-afdelingen er ved at optage i studierne hos DR i Aarhus. De første 10 programmer bliver sendt fra midten af april. De næste 10 bliver sendt til efteråret.

Det er ikke en leg

Brage undrer sig ikke over kameraerne, der filmer eller grotten, der tydeligvis er en kulisse. For ham er Kristian en detektiv og hulen, der hvor han bor.

"Kristian og jeg leger ikke, vi løser mysterier," siger han.

’Ramasjang Mysteriet’s redaktion gør meget ud af at holde børnene i den illusion.

"Børn er ikke gode skuespillere, så de skal lege sig gennem udseendelsen i stedet for at blive instrueret. Der findes ikke noget mere oprigtigt, end når et barn bliver overrasket og står med åben mund," siger Peter Buhl, der er redaktionssekretær på programmerne.

Derfor er kulisserne bygget, så man kan gå gennem dem ind til andre af optagelsens kulisser i stedet for at skulle træde ud af dem. Midt i det hele står en to meter høj computer, der hedder Mysterio, som børnene tror, de kan tale med, selvom det er den visuelle producer, der sidder og trykker på nogle knapper.

Det er vigtigt at give børnene en god oplevelse, både de børn, der er med i programmet og dem, der sidder bag skærmene og lever sig ind i universet, forklarer redaktøren på Ramasjang, Per Schouby.

"Vi vil gerne styrke børnenes tro på, at de er seje og kan noget, for det betyder rigtig meget i 3- til 6-års alderen. Ved at løse gåder, bliver de bekræftet i, at de er rigtig dygtige. De spejler sig i barnet, der er inde og gætter med. Og når de ser et barn løse en gåde, tænker de, at dét havde de også selv regnet ud."

’Ramasjang Mysteriet’ forsøger at få de små til at bruge deres logiske sans til at genoprette orden i landet Ramasjang. De fleste børn i målgruppen har en klar fornemmelse for, hvad man må. Det er den udprægede ordenssans, som programmet forsøger at understøtte og gøre til en leg, forklarer Per Schouby, der er redaktør på Ramasjang.

I frokostpausen sidder Brage og tegner Kristian.

Hurtigere på TV

"Skal vi gøre det igen?" spørger Brage. "Ja, vi skal lige op og stå og gøre det en gang til," siger Kristian. "Hvorfor tager det så lang tid at løse mysteriet, når det tager så kort tid på TV," spørger Brage. "Det er, fordi man er nødt til at gøre de samme ting mange gange, når man laver fjernsyn," forklarer Kristian Gintberg.De går tilbage til elevatoren, hvor man kommer ind i hulen, så kameramændene kan fange turen hen til de store lænestole fra en anden vinkel. Brage spørger, om de skal gøre det igen.

"Egentlig ikke, men nu bliver vi faktisk nødt til at gøre det igen, fordi du spurgte," siger Kristian Gintberg.

Ideen med programmet er, at give barnet en hovedrolle, forklarer redaktionssekretær Peter Buhl. Programmet er primært for de 4- til 6-årige børn, men der er også lidt ældre børn, der ser med, fordi børnene får noget forskelligt ud af at se det.

"Det er super underholdning, hvor børnene kan sidde og være med til at regne ud, hvem der er skurken ud fra sporene," siger Kristian Gintberg og forklarer, at de små børn synes, det er lidt uhyggeligt med skurkene, mens de store børn synes, de er vildt sjove.

Som noget nyt, skal børnene møde nogle af skurkene og afhøre dem i programmet. Det er Kristian Gintbergs ynglings del. Det er nemlig ham, der er klædt ud som blandt andet Camping Vagn, Ronni Roligan, Preben Pølsesnak og Hanne Riffel.

"Man kan få lov til at freestyle og skeje ud. Det er fedt at klæde sig ud, og man kan gøre ting, som man ikke kan som detektiv. Og så kan næsten ingen af børnene genkende mig. De tror, de sidder overfor tre helt andre personer."

En times tv, 100 timers leg

"På Ramasjang har vi et motto, der hedder: "En times TV skal være lig med 100 timers leg," fortæller Per Schouby, der er redaktør på Ramasjang.

"Med det her program er jeg overbevidst om, at børnene får lyst til at gå ud og lege detektiver. Vi kan jo se det til fastelavn, hvor et hav af børn er klædt ud som Kristian."

Desuden findes der et helt ’Ramasjang Mysteriet’-univers i app'en og på nettet, hvor man kan man lege videre med afsæt i det, man har set på tv.

"Det er vigtigt for os, at konceptet også bliver udfoldet digitalt. Vi drømmer om, at udvikle en funktion, så børnene kan uploade deres eget billede til os og få det op på en virtuel hulevæg – nøjagtig som de små detektiver, der hjælper Kristian, får i programmet," siger Per Schouby.

Brage hiver i Kristians arm. Han skal skynde sig at komme med, for det er vigtigt, de får løst mysteriet. Kristian Gintberg er ved at tale med tilrettelæggerne om den næste scene, men det må vente, for når man skal løse mysteriet, er der ikke tid til at vente på, at kameraerne kører.