Den 9. juni løber EU-valget af stablen. Her skal danskerne vælge 15 politikere ind i EU-Parlamentet, der skal være Danmarks stemme i EU de næste fem år.
For mange kan EU virke som en kompleks og abstrakt størrelse med ukendte politikere og svære EU-processer. Derfor vil DR forsøge at gøre valget mere personligt med en omfattende liveblog på dr.dk, der både skal levere de seneste nyheder fra valgkampen og samtidig klæde danskerne på til valget. Det forklarer Per Bang Thomsen, der skal være fast EU-ekspert på livebloggen.
Til dagligt arbejder Per Bang Thomsen i Bruxelles som EU-reporter, hvorfra han sender historier hjem om alle de love og verserende debatter, der finder sted i Europa-Parlamentet. Men når valgkampen til EU-valget nu for alvor går i gang, pakker Per Bang Thomsen kufferten og tager turen til Danmark med DR Byen som destination. Herfra skal han være med til at dække valget på livebloggen:
- EU-systemet er lidt mere komplekst, end når de danske poitikere for eksempel vedtager en ny lov. Men et eller andet sted er det den samme proces, der sker i Bruxelles. Der er nogle forskellige aktører, og det kan være lidt gråt og ansigtsløs på mange punkter, men når alt kommer til alt, handler det bare om politik. Derfor siger jeg også bare: ’Glem det hedder EU – det handler om politik’.
Ifølge Per Bang Thomsen kan det være udfordrende at engagere danskerne i EU – blandt andet fordi de sjældent kender de EU-parlamentarikere, der behandler og vedtager lovene:
- Man har ikke de samme virkemidler og redskaber, når man formidler om EU, som man har, når man dækker politik i Danmark. Her kender man for eksempel godt Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, og det er ofte lettere at formidle noget igennem folk, som har noget på spil. Derfor fokuserer vi i EU-valgkampen på at sætte os ind i sagens kerne og formidle, hvad sagen drejer sig om, og hvad det kommer til at betyde for helt almindelige danskere.
’Det må gerne være personligt uden at blive holdningsbaseret’
På livebloggen har DR også en ambition om at få EU-valget ned på jorden ved at formidle i en mere uformel tone.
- Vi vil gerne gøre EU-valget mere personligt, og det skal ikke virke så farligt, som EU-stof nogle gange kan føles som for mange mennesker. Vi skal tage folk i hånden på en måde, hvor vi kan være ærlige og fortælle, hvis et emne er komplekst og kræver forklaring. Det er ret interessant og et nybrud, siger Per Bang Thomsen og fortsætter:
- Men vi skal også have det sjovt, være lidt uformelle og fortælle alle de fascinerende og vilde ting, der sker rundt om i Europa. For vi har jo at gøre med 27 forskellige valgkampe i EU's medlemslande.
Livebloggen vil man gøre personlig ved blandt andet at have forskellige faste værter og EU-eksperter til at fortælle om valgkampen. Der vil være billeder af værter og eksperter, så man nemt kan genkende, hvem der rapporterer. Dagens vært vil desuden have mulighed for at sætte sit eget præg på livebloggen.
- Det, at vi får nogle ansigter på de faste værter, kommer til at adskille sig fra den måde, vi plejer at lave liveblogs på. Når der er tilknyttet en fast vært på livebloggen hver dag, gør det jo også, at værterne kan gøre det personligt på deres egen måde, så det ikke behøver at være så stringent nyhedsjournalistik, som vi plejer at lave. Det må gerne være personligt, selvfølgelig uden det bliver privat eller holdningsbaseret, mener Per Bang Thomsen.
EU i helikopterperspektiv
Livebloggen kommer til at indeholde forskellige formater – fra selfie-videoer fra korrespondenter i Italien eller Sverige, som forklarer, hvad der sker hos dem, til artikler fra DR’s distrikter rundt i landet, der forklarer, hvilken indflydelse en EU-lov har hos dem regionalt.
- Det bliver lidt en blanding af alt muligt forskelligt indhold. Noget af det, der er fantastisk ved en liveblog, er, at man ikke er så bundet af nogle faste formater. Vi kommer til at prøve nogle ting af, og vi skal lege med det og se, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Det gør det bare endnu mere sjovt at kaste sig over valget.
Med en masse forskellige historier og formater på livebloggen, bliver der også brug for at få sat fortællingerne i perspektiv – og det er netop Per Bang Thomsens rolle:
- Jeg skal være den, der binder historierne sammen som fast analytiker og EU-ekspert på livebloggen. Jeg skal fortælle om, hvad der sker i Danmark, og hvad sker der i resten af Europa, og koble det sammen. Det betyder, at jeg skal hive historierne op i helikopteren og se valget i en større sammenhæng. Det, tror jeg, bliver virkelig interessant, og det glæder jeg mig vildt meget til, siger EU-reporteren og tilføjer:
- Jeg synes, det er vigtigt at trække de her tråde mellem, hvad der sker i Danmark og i resten af Europa, så folk forstår, at det her valg ikke kun er noget, der foregår i Bruxelles – det er noget, de 27 medlemslande i EU laver i fællesskab.
’Jeg elsker dynamikken i digital journalistik’
Per Bang Thomsen har været EU-reporter i Bruxelles i fem år og har mange års erfaring med digital journalistik. Han ser frem til at dække EU-valget online:
- Jeg synes, det er sygt fedt at lave digital journalistik. Jeg elsker den dynamik, der er forbundet med det digitale, hvor historierne kan udvikle sig på en anden måde. Jeg glæder mig til at følge pulsen under valgkampen, når jeg vi skal lave livebloggen. Der er fart på, og når der sker noget, så sker det lige nu og her, og så har man tre sekunder til at finde på en rubrik. Det er en fantastisk måde at arbejde på, når man er i den modus, fordi man kan tænke så klart og skrive hurtigt. Jeg håber, livebloggen kan være en måde at give valgkampen noget puls og noget liv og give den der følelse af: ’Det sker lige nu og her’.
Per Bang Thomsen er ikke den eneste, der synes om at følge EU-nyhederne online. Livebloggen har nemlig vist sig at være et populært format:
- Tidligere troede vi, at digitale liveblogs og artikler på dr.dk, var noget man brugte som en sekundær skærm ved siden af sit tv. Men ved sidste folketingsvalg oplevede vi, at der faktisk var mange, som brugte livebloggen som den primære skærm, og som mod vores forventning slet ikke brugte tv-udsendelserne til at blive opdateret om valget. Der kunne vi bare se, at vi bliver nødt til at give den mere gas på livebloggen.
Når stemmerne er talte, bliver det kun mere interessant
For Per Bang Thomsen slutter EU-valget dog på ingen måde den 9. juni, når stemmerne er talt op. Han ser især frem til dagene efter valgafgørelsen:
- Dagene efter valget bliver på mange måder mere interessante end selve valgaftenen. Her kan man for alvor danne sig et overblik over, hvilke politikere der er blevet valgt ind i Danmark, men også i resten af Europa. Vi kommer til at se, hvordan det nye Europa-Parlament ser ud, og hvad kommer det til at betyde for den politik, der skal vedtages de næste fem år, siger han og uddyber:
- Det er sygt vigtigt at se, hvilke politikere der får de forskellige poster i hvilke udvalg, og hvilken magt de får. Jeg glæder mig til at se, hvor store de forskellige grupper bliver, og om højrefløjen rykker frem, som man lige nu spår den til at gøre. Jeg er også spændt på at se, hvad det kommer til at betyde for klimakampen og for krigen i Ukraine.
Livebloggen går i luften den 3. juni og følger både EU-valget op til valgafgørelsen og i dagene efter.