Klokken er 9, og vært, redaktør og fotograf har forladt basen i Ebeltoft og sat kurs mod Dråby Kirke et par kilometer derfra.
I denne uge er vejrholdet i Nationalpark Mols Bjerge, og ved kirken skal vært Anders Brandt tale med sognepræsten om, hvad landhævningerne efter seneste istid har betydet for området.
- Historien om Dråby Kirke er en kombination af historie, kultur, vejr og klima, og det kan jeg rigtig godt lide. Den handler om, hvordan isen, der forsvinder, sætter et kulturhistorisk aftryk i landskabet, siger Asger Meller Jørgensen, ledende redaktør på DR Vejret.
Da optagelserne med præsten uden for kirken og inde i kirkerummet er færdige, sender fotograf Anders Ekström et dronekamera i luften for at få billeder af området fra oven. Først har han spurgt naboerne, om det er i orden, at han flyver med dronen hen over deres huse og haver. Det er dog kun fuglene over Dråby Kirke, der synes, at det flyvende kamera er en anderledes gæst denne solfyldte og behagelige sommermorgen.
Efter nogle minutter, hvor Anders Ekström har skullet navigere uden om fuglene og finde den perfekte indflyvning over kirken, udbryder han glad:
- Der har vi the money shot.
En rigtig tv-produktion
Efter Dråby Kirke går turen til Kalø Slotsruin, hvor aftenens udsendelse skal sendes fra. Anders Brandt skal aflæse de nyeste vejrdata, lave vejrkort, forberede to liveinterviews og de overlæg, der skal binde hele udsendelsen sammen. Brandt kom til DR den 1. maj fra TV 2 Vejret, og det er derfor første gang, han er vært på ’Vores Sommervejr’.
- Det er helt nyt i forhold til, hvad jeg ellers har lavet. Rent tv-mæssigt er det udfordrende og spændende at lave. Jeg har været vant til at arbejde mere on the fly og være min egen redaktør. Det her er en rigtig tv-produktion på 12 minutter, hvor jeg maks. har en lap papir i hånden og ellers skal have hele udsendelsen i hovedet. Det kræver lidt CPU-kraft, smiler Anders Brandt.
Mens der bliver arbejdet i vejrbilen, har Anders Ekström igen dronen i luften. Denne gang over Kalø Slotsruin.
- Det er fedt at arbejde med dronen. Den giver mulighed for at lave et ekstra view på tingene og give et perspektiv, vi normalt ikke har mulighed for at se, fortæller Anders Ekström.
Små postkort fra Danmark
Det er efterhånden blevet en tradition, at DR Vejret tager ud i sommerlandet. I år går turen til Danmarks fem nationalparker og en enkelt naturpark.
Anders Kern Boje, underdirektør i DR Nyheder og ansvarlig for DR Vejret, siger:
- Vores nationalparker er helt enestående, fordi de vidner om, hvordan vejret og klimaet har formet vores land gennem årtusinder, og hvor forskellige områderne er, selv om vi bevæger os inden for en radius på nogle få hundrede kilometer.
Ledende redaktør Asger Meller Jørgensen kan godt lide det journalistiske benspænd, det giver, når ’Vores Sommervejr’ bliver tematiseret.
- Med nationalparker får vi en geografisk afgrænsning, og i seks uger er vi tvunget til at tænke: Hvordan kan vi arbejde med vejr og klima i forhold til nationalparker? Der er himmelvid forskel på Mols, Thy, Vadehavet, Kongernes Nordsjælland og Skjoldungernes Land. Hvordan spiller natur, klima og vejr sammen de forskellige steder, og hvordan har det formet vores kultur? Jeg tror, det giver bedre journalistik, at vi gør os de tanker inden for et tema, siger Asger Meller Jørgensen og tilføjer:
- Og så handler ’Vores Sommervejr’ om public service. At give seerne en blanding af det, de gerne vil have, og det de ikke vidste, de ville have. Det kan være, at to minutter om Dråby Kirke ikke lige var det, seerne forventede, men vi prøver at ramme nogle historier, hvor folk bagefter siger ’det var godt nok interessant’. Det er små postkort, vi sender fra Danmark, hvor vi gerne vil vise Danmark, når det er allerbedst.
Holder sommer med danskerne
Anders Brandt har det på samme måde:
- Nationalparkerne er en rigtig god indgangsvinkel til natur og vejr. Vi kommer rundt og får vist noget af det flotteste i Danmark. Og det er ekstremt vigtigt, at DR Vejret kommer ud i det ganske land netop nu. For det første er det en fin årstid at være ude og møde mennesker. Det er rart at komme ud og se seerne i øjnene og mærke deres refleksioner over det, vi laver. Vi får mange positive tilkendelser fra folk, der kommer hen og siger ’nej, hvor var det spændende i går’. Vi bliver taget rigtig godt imod. For det andet er vejret talk of the town lige nu – bortset fra lidt fodbold. Det optager alle. Så det er vores absolutte højtid, og det er seks fantastiske uger, hvor vi holder sommer med danskerne, siger Anders Brandt.
Klokken nærmer sig 17.20, og det er tid til en prøve på udsendelsen. Fotograf Anders Ekström kalder afviklingen i DR Byen:
- MCR til liveteam 13, Vejret.
Og han dobbelttjekker, at alt er i orden hos værten:
- Har du tændt din mikrofon, Anders?
Prøverne skal først og fremmest sikre, at alt det tekniske fungerer, og at udsendelsens rundown er på plads, så alle ved, hvornår de forskellige gæster, indslag og overlæg skal komme.
Glæde og stolthed hos de lokale
Aftenens to livegæster er en guide fra Nationalpark Mols Bjerge og museumsinspektøren fra Museum Østjylland.
- Vi møder stor velvilje, når vi møder folk herude. Folk bliver glade, når vi ringer og spørger, om de vil være med, og det er dejligt. Folk har en enorm stolthed i at vise deres område frem og fortælle, og der er en smuk ydmyghed i det, siger Asger Meller Jørgensen.
Den sidste tid frem mod udsendelsens start går med at finpudse de sidste detaljer. Og klokken 18.55 kan Anders Brandt så byde velkommen til ’Vores Sommervejr’ på en lun og solrig aften fra Kalø Slotsruin i Nationalpark Mols Bjerge.
Her er 'Vores Sommervejr' hen over sommeren: