Solen kæmper med skyerne om at få overtaget denne juni-eftermiddag i den midtjyske landsby Thise. Det meste af tiden vinder solen og kaster sine stråler over Søren Vesters store have, der ligger med åbne marker og kirken som direkte naboer og ikke langt fra mejeriet, som bærer landsbyens navn.
Klokken er 15, og vært Søren Vester, tilrettelægger Elna Bruun og fotograf Claus Rud fra DR Aarhus går i gang med prøverne på det femte af 12 programmer fra og om Søren Vesters have.
- Det, der er vigtigt for mig, er, at du er aktiv, siger Elna Bruun til værten.
Lige nu står han i den næsten tomme vandtank på gårdspladsen. Det er åbningsbilledet på udsendelsen, som de tre taler igennem. Fra vandtanken skal Søren Vester gå om i haven og hen til et af bedene, mens han fortæller og viser, hvad for lidt regnvand betyder.
- Hvor lang tid tager det, hvis vi ikke kigger på tiden? Hvis det tager syv minutter, regulerer vi på det andet, siger Elna Bruun.
Det skal leges ind
Hver udsendelse er en halv time og indeholder tre runder live-on-tape krydret med et par båndede indslag. Live-on-tape betyder, at de 6-9 minutter, som hver runde varer, bliver optaget i ét take, som om det var direkte tv.
Netop nu prøver holdet de tre live-on-tape-runder en efter en. Først når aftenlyset sænker sig over haven, går optagelserne i gang.
Under prøverne går fotograf Claus Rud rundt uden sit kamera.
- Jeg kigger og planlægger, hvad jeg vil gøre, når vi skal optage. Men det er vigtigt, at det ikke er mig, der tager Søren med rundt i haven, men Søren der skal tage mig med, så derfor indstuderer jeg det ikke med kameraet, fortæller Claus Rud.
På samme måde er Søren Vester heller ikke bundet af et stramt manuskript:
- Der ligger en grundform, men jeg kan ikke huske tekst til så mange minutter. Det skal leges ind. Og så gør det heller ikke noget, at det går lidt langsomt, så seerne er med i det, jeg laver, forklarer Søren Vester.
Elna Bruun supplerer:
- Det er den ægte vare, vi laver herude. Pulsen falder, og vi er der sammen med Søren, når han graver lidt for længe. Det er ikke noget, vi så klipper i bagefter. Det skal være autentisk og ægte.
Skal turde at prøve ting af
Søren Vester er uddannet designer, og i de 12 programmer kan seerne følge hans arbejde med at skabe en have med uderum, opholdssteder, spiselige hjørner og meget mere.
- Jeg taler meget rum, arkitektur og design. Jeg laver mange ting, hvor man er med i skabelsesprocessen, og man er med i et univers. Men vi vil stadig give folk viden og faglighed – det er ikke et realityshow i Søren Vesters have, fortæller han og sætter flere ord på, hvad programmerne skal:
- Vi vil inspirere folk til at gå ud i haven, være kreative og finde lysten til at skabe noget. Jeg er en, der sætter ting i gang, og det vil jeg gerne give videre. Man behøver ikke flytte på landet til en nedlagt præstegård, som min familie og jeg har gjort. Man har mulighed for at være med, hvis man har en altan. Det handler om selv at gå i kast med projekter og lave noget, der er personligt.
Elna Bruun tilføjer:
- Vi vil både inspirere den garvede havemand, men også nye haveinteresserede. Både vi og seerne skal turde at prøve ting af. Man skal ikke være bange for at lave fejl i haven – den er et frirum. Vi har brugt meget krudt på at udvikle den visuelle stil i vores båndede indslag, hvor vi er ude at samle inspiration fra andre passionerede havemennesker rundt om i landet. Meningen er, at seerne kan finde inspiration og havelyst bare ved at nyde billederne, som giver os pauserne og tid til at forundres over og hylde naturen. På alle årstider. Vi ser det smukke i et gammelt vissent blad, fordi det fortæller historien om planten. Og det er altså helt bevidst.
- Det skal være hyggeligt at lave og se – og det er i hvert fald hyggeligt at lave, smiler Søren Vester.
Alle har ejerskab på programmet
Vært, tilrettelægger og fotograf er nu i gang med at prøve den anden live-on-tape-runde, der finder sted i Søren Vesters drivhus.
- Vi kommer fra en halvtotal, så vi starter i nær, siger Claus Rud til Søren Vester og Elna Bruun.
Efter at have prøvet den del af programmeret flere gange finder de tre ud af, at det ikke fungerer i drivhuset. Søren Vester har ikke mulighed for at være aktiv nok, og i stedet bliver det for meget snak. De beslutter derfor at flytte denne live-on-tape ud på terrassen, hvor mulighederne for mere levende tv er bedre.
Ændringen er et godt eksempel på, hvordan ’Søren Vesters Have’ bliver til i et godt samarbejde mellem det lille hold, der har udviklet programmet. Ud over de tre, som er med på dagens optagelser, er det visuel producer Kasper Gregers, tilrettelægger Christian Ruskjær og redaktør Mette Klesner.
- Vi har en flad struktur. Alle kan byde ind på, at det bliver levende, og at vi får den rette stemning frem. Alle får ejerskab på programmet. Alle ved, at de har ansvaret. Samtidig er det et frirum for os alle sammen. Al det fjernsyn, jeg laver, skal være sjovt at lave. Og så er det vigtigt for mig, at det er ordentlige folk, som er med. Det er det – der er høj faglighed på alle poster, siger Søren Vester.
- Det er en rar måde at producere på. Vi føler alle sammen, at det er vores projekt. Hvis vi for eksempel sagde til Søren, hvordan det skulle være, ville vi miste nærvær og ægthed, siger Elna Bruun.
Fotograf Claus Rud er enig:
- Jeg ved ingenting om blomster. Men det er altid sjovt og interessant at være sammen med nogen, der er passioneret og går op i noget. Programmet er ikke så formateret. Vi skal prøve at være kreative sammen og skabe en følelse af at være der – både i live-on-tape og de båndede indslag. Vi har det hyggeligt, og synes hinanden er fede at være sammen med.
Følger efter Søren Ryge
Prøverne på den tredje og sidste live-on-tape-runde i denne udsendelse er i gang. Søren Vester skal luge ukrudt i et af bedene.
- Vi starter nede på et hav af grønt, kommer det fra Claus Rud.
- Jeg lovede min kone, Dorthe, en solseng, men hun fik en lugeseng, griner Søren Vester og viser den anordning, han har lavet, så kan nå langt ind i bedet uden at skulle trampe rundt i det.
’Søren Vesters Have’ er det første haveprogram på DR, siden den legendariske havemand Søren Ryge takkede af sidste sommer efter næsten 30 år.
- Vi har set hans programmer, og vi elsker dem, og jeg har tænkt: Kan man komme efter ham? Man sætter røven i klaskehøjde. Men vi gør det så godt, vi kan, og jeg mener, at der er plads til flere haveprogrammer, siger Søren Vester.
- Jeg har været nervøs for sammenligningen, som jeg hørte, inden vi gik i gang. Men vi har en Søren Vester og en Søren Ryge, og det er to forskellige personer. Vi har lavet vores bud på et haveprogram, som er anderledes og sig selv, siger tilrettelægger Elna Bruun.
Klokken nærmer sig 17.30 i haven i Thise. To en halv time med gennemgang og prøver af de tre live-on-tape-runder er forbi. Om lidt står den på fælles aftensmad, og derefter kan optagelserne begynde.
- •
Det femte program af ’Søren Vesters Have’ sendes på DR1 torsdag den 1. juli klokken 21.25 og er også på DRTV.