'Årets sportsjournalist' og 'Årets Ankerdal' er fra DR

Jan Harkamp og Anders Rud fra DR Sporten blev torsdag overrasket med priser fra Danske Sportsjournalister. De stod begge bag dokumentaren ’Svømmestjerner - under overfladen’.

Jan Harkamp blev 'Årets Sportsjournalist', mens Anders Rud får Steen Ankerdal-prisen. (Foto: © Helena Melin DR Sporten)

'Årets sportsjournalist' er fra DR, og det samme er 'Årets Ankerdal' - modtageren af Steen Ankerdal Prisen.

Efter et mildest talt turbulent sportsår, hvor meget er blevet aflyst – også den fysiske generalforsamling i foreningen Danske Sportsjournalister, lykkedes det torsdag at få uddelt to af de priser, som foreningen plejer at uddele i den forbindelse. Og det er vel at mærke priserne for bedrifter i 2019, som nu er blevet overrakt.

DR Sportens mangeårige medarbejder Jan Harkamp blev ’Årets Sportsjournalist 2019’. Det er en pris, der går til en journalist, der har ’udmærket sig ved en opsigtsvækkende og betydende journalistisk indsats i ord eller billeder, og som gennem sin præstation har skabt respekt om dansk sportsjournalistik samt højnet branchens anseelse og troværdighed’, som det hedder.

Samtidig blev journalist Anders Rud fra DR Sporten ’Årets Ankerdal’ – opkaldt efter den afdøde og mangeårige sportsjournalist Steen Ankerdal, som i flere omgange også var formand for Danske Sportsjournalister. Ankerdal-prisen bliver givet til en journalist, fotograf, kommentator, ekspert eller vært under 30 år, der i det forgangne år har vist sig som et stort talent indenfor sit område. Prisen skal være med til at sætte fokus på de unge talenter i sportsjournalistikken, som det hedder.

Overrasket før kamp

Jan Harkamp og Anders Rud blev overrasket med priserne, umiddelbart inden DR Sporten torsdag skulle sende pokalfodbold mellem FC København og FC Midtjylland – direkte på DR1. Det var DR’s fodboldkommentator Andreas Kraul, der overraskede de to kolleger.

De to får hæderen for deres arbejde med dokumentaren ’Svømmestjerner - under overfladen’, som blev sendt på DR1 i foråret 2019, og som fortsat kan ses på DRTV. Dokumentaren tilrettelagde de to sammen med produktionsleder Lise Kongsgaard Prag, mens Kim Refslund var hovedfotograf og Per Götz blandt andet stod for lydmix og klip. Dokumentaren viste, hvordan en træningskultur med offentlige vejninger og nedladende kommentarer fra landstrænere har fået store fysiske og psykiske konsekvenser for en række danske svømmere. Det har blandt andet ført til spiseforstyrrelser, depression og angst for flere af de tidligere svømmere.

’Svømmestjerner under overfladen’ førte til, at Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark på kulturministerens foranledning iværksatte en undersøgelse hos Kammeradvokaten af forholdene i dansk svømning.

Jan Harkamp og Anders Rud var begge med til at producere dokumentaren ’Svømmestjerner – under overfladen’. (© Framegrab)

Rapporten blev fremlagt i februar i år, og den bekræftede billedet fra DR's dokumentar. Daværende Team Danmark formand, Frank Jensen, kaldte ved et pressemøde forholdene, som kom frem på grund af dokumentaren for ’uforståelige og utilgivelige”. Rapporten førte til, at direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmen, stoppede.

Vigtig journalistik

- Det er bare at kigge på de konsekvenser, DR-dokumentaren fik, for at forstå vigtigheden af, at den slags sportsjournalistik bliver lavet. Vi ser hvert år mange stærke eksempler på sportsjournalister, der leverer kritiske og afslørende historier, for hvert år skal vi vælge mellem mange stærke historier i forskellige genrer, blot for at finde de tre nominerede. Men i 2019, skilte det her sig ud og intet sportsjournalistisk værk vakte så stor opsigt, og fik så store konsekvenser, som Jan Harkamps og Anders Ruds afsløringer, siger formanden for Danske Sportsjournalister, Jimmy Bøjgaard.

Han tilføjer samtidig, at prisen til Anders Rud bestemt ikke var en trøstepræmie, fordi han ikke fik prisen som ’Årets Sportsjournalist’.

- Ham kommer vi til at høre meget mere til, spår Jimmy Bøjgaard. Med hovedprisen følger ’Den Gyldne Pen’, som prisen har heddet siden 1987, mens Årets Sportsjournalist er blev kåret siden 1962 og altså nu 61 gange. Børge Munk Jensen var den første modtager for 58 år siden mens store navne som Gunnar ’Nu’ Hansen, John Idorn, Knud Lundberg og Svend Gehrs også tidligere har modtaget prisen.

Dokumentaren ’Svømmestjerner - under overfladen’ kan fortsat ses på DRTV her