Klokken nærmer sig 18.00, og en sort slange af mennesker former sig langs Emil Holms Kanal foran receptionen i DR Byen. Hundredvis af Kulturnattens gæster er mødt op i god tid for at komme først til de aktiviteter, der er på paletten fredag aften.
Første skridt på ruten for mange af de fremmødte gæster er Bamses hus, hvor der flittigt bliver knipset billeder i de trygge rammer, som mange kender fra barndommen. Herefter går turen op ad rulletrappen til Indre Gade, hovedgaden, der forbinder Koncerthuset med resten af DR Byen.
En væg af ord og emojis
For enden af rulletrappen møder gæsterne som det første ‘Samtalevæggen’. Både voksne og børn flytter flittigt rundt på magnetiske ord og emojis for at skrive sætninger. DR opfordrer gæsterne til at starte samtaler ved at skrive noget, de synes er vigtigt at tale om, på væggen, og der er godt gang i debatten på den otte meter lange gule væg.
En af dem er Maria Stampe. Sammen med to venner har hun skrevet: “Hvornår er der fred og forskelligheder i livet?” De er her primært for at se P1’s åbne radiostudie, hvorfra der bliver sendt fem timers liveradio fra Kulturnatten, og for Maria Stampe har den særlige aften en ekstra fordel.
“Jeg er lige flyttet til København, så Kulturnatten er en god måde at få set en masse af byen. Det er dejligt, at DR også holder åbent,” siger Maria Stampe, inden hun og vennerne begynder at strikke en ny sætning sammen på ‘Samtalevæggen’.
Tv og radio fra gamle dage
I et hjørne har DR Arkiv indrettet et hjem med børneværelse, tv-stue og skrivebordshjørne. I alle rummene står der radioer og telefoner, og hvis man drejer på radioknappen eller løfter røret, kan man høre gamle radioklip fra DRs arkiver.
I stuen viser tv’et børneprogrammer med ‘Bamses billedbog’, ‘Kaj og Andrea’ og ‘Sigurds Bjørnetime’. En reol rummer alle de kendte figurer fra programmerne, og tv’et skifter program, alt efter hvilken figur gæsterne placerer oven på fjernsynet.
Især de yngre gæster har stor fornøjelse af DR Arkivs installationer. Børnene står i kø for at dreje ‘Lykkehjulet’, hvor vinderen kan få lov at vælge et gammelt tv-klip, som bliver afspillet.
“Wooow, Ramasjang”
“Det er sjovt, fordi man kan være kreativ,” siger Ida på ni år fortæller, at hendes ‘rulling’ skal være en pige.
Hun er en af de yngre gæster, der har fundet vej til Ramasjangs “rullingeværksted”, hvor børn og barnlige sjæle kreerer farverige ‘Mini-MGP’-deltagere af toiletruller og glimmer. Allerede kort tid efter DR Byen har åbnet for dørene, strømmer børnene til lokalet, og for nogle er det nok første gang, de møder Ramasjang uden for skærmen.
“Wooow, Ramasjang,” udbryder en lille dreng, der slæber sin far med ind på værkstedet.
Kærestekoncert og musikquiz
I Studiegangen, der fører gæsterne forbi DRs studier, er travlheden til at spore, mens folk traver til de forskellige arrangementer, der starter om et øjeblik.
“I er trådt ind i kærlighedens hule,” siger arrangementets vært og byder velkommen i Koncerthusets Studie 2, hvor DR Vokalensemblet byder indenfor til ‘Kærestekoncert’.
Flettet ind i hinanden sidder de fremmødte par og lader sig forføre af tonerne fra tre dygtige vokalister akkompagneret af en velspillende pianist. Især DR Vokalensemblets fortryllende udgave af ‘With wand’ring steps’ fra operaen ‘Købmanden fra Venedig’.
I Studie 4 er folk mødt talstærkt frem for at quizze med, når Kenneth K fra P3 i aftenens anledning laver en særlig udgave af ‘Musikquizzen’. Kenneth K er i sit vanlige gode humør og fører uden besvær gæsterne igennem quizzen, mens han fortæller røverhistorier fra sine 10 år med det populære program.
Kø til den helt store guldmedalje
Foran opgangen til DRs nyhedsredaktioner finder man den længste kø i DR Byen. Folk er stålsatte på at få et kig indenfor i nyhedsstudierne, hvor man blandt andre kan møde Klaus Bundgaard Poulsen og Mathilde Kimer fra DR Nyheder.
På DR Sportens redaktion udfordrer gæsterne Danmarks guldvinder ved De Paralympiske Lege, Peter Rosenmeier, i bordtennis. Han har taget sin guldmedalje med, der går sin sejrsgang blandt det måbende publikum.
Det var en travl aften i DR Byen, hvor i alt 10.000 gæster var på besøg. Og derhjemme hørte over 21.000 med på P1, der i fem timer livedækkede Kulturnatten i hovedstaden.