De har mødtes med efterskoleelever på Fyn, handelshøjskoleelever i Randers og gymnasieelever i Espergærde det seneste år. De har også mødt 15-årige og 25-årige – og en masse, der var indimellem. I det hele taget har journalisterne Esben Rud Ammundsen og Camilla Høj Eggers fra DR Nyheder Unge talt med tusindvis af unge i 2018, og det fortsætter de med i 2019.
De to er projektledere på DR Nyheders projekt ’Nyhedsnetværket’, som blev etableret i starten af 2018 med penge i ryggen fra DR’s såkaldte mangfoldighedspulje. Netværket består i dag af 1100 unge, og det bliver hele tiden større, efterhånden som Esben Rud Ammundsen og Camilla Høj Eggers får besøgt flere – eller når rygtet om dem har spredt sig.
- Nyhedsnetværket er hurtigt blevet en naturlig metode for os i vores arbejde. I netværket kan vores målgruppe dele ideer, tanker og input med os, og vi får løbende at vide, om de synes, at vi er på rette vej, forklarer Esben Rud Ammundsen, der – udover at drive ’Nyhedsnetværket’ – også er redaktionssekretær på P3 Nyheder.
Dybest set er hele ambitionen med ’Nyhedsnetværket’ i DR at få præsenteret nyheder for de unge, som de gider at høre og se, og at gøre op med måden, de bliver lavet på. Bare fordi en journalist på redaktionen er totalt optaget af et emne og mener, man bør lave en historie, er det langt fra sikkert, at historien også fænger hos de unge.
- Det er slående, hvor få af dem, vi møder, der har et forhold til nyheder. I hvert fald ”nyheder”, som man forstår dem i en traditionel forstand. Det er både måden, som nyheder bliver præsenteret på - og historievalgene i første omgang, som den er helt gal med. Men hver eneste gang, vi får taget snakken med dem, bliver vi klogere på, hvad der skal til, siger Esben Rud Ammundsen.
Historier fra ens eget liv
Han mener, at et af problemerne på nyhedsredaktioner i dag – også i DR – er, at historierne ofte ligger langt fra de unges hoveder, maver og bekymringer. I stedet får man præsenteret indholdet, så unge har svært ved at føle, at det er noget, der vedrører dem.
Ved at tage rundt og tale med de unge, hører DR-medarbejderne via ’Nyhedsnetværket’ om deres undren og problemer, ligesom de bliver klogere på de unges liv, og hvad der betyder noget for dem. I Facebook-gruppen for ’Nyhedsnetværket’ kan de så senere vende nogle af de aktuelle historier med dem, når de bliver lavet. Omvendt kan de unge forhåbentlig også lære noget om, hvordan DR arbejder med at lave nyheder.
- En anden bonus ved netværket er, at vi har fået nemmere adgang til at finde hovedpersoner og cases til historierne, forklarer Esben Rud Ammundsen.
I sommer var netværket for eksempel stærkt engageret og med i arbejdet, da DR Nyheder Unge beskæftigede sig med klimaspørgsmål og den særligt varme sommer og for eksempel fortalte den konstruktive historie om, hvordan nogle unge har lavet et firma, der afhenter firmaers kaffegrums og genbruger det.
Netværket blev også flittigt brugt i forbindelse med debatten om tildækningsforbuddet, hvor en ung pige berettede om, hvorfor hun går i burka, og hvordan hun oplever det hele, efter loven er vedtaget. Et tredje eksempel, hvor ’Nyhedsnetværket’ for alvor var i brug, var da DR Nyheder Unge fokuserede på emnet sabbatår.
Historierne, der er lavet med afsæt i ’Nyhedsnetværket’, bliver for eksempel brugt i P3 Nyheder, nyhedspodcasten ’Den daglige dosis’, på DR Nyheders YouTube-kanal, dr.dk og DR Nyheders Instagram-profil.
Tre emner fænger særligt
- Erfaringerne fra det første år med ’Nyhedsnetværket’ er, at der særligt er tre overordnede emner, som de unge gerne vil høre mere om. Klimaet optager dem utroligt meget, det samme gør, hvad man kunne kalde ”præstationer, karakterer og stress” og endelig er alt om kærlighed og relationer til andre også noget, der optager de 15-25-årige, forklarer Esben Rud Ammundsen.
Han oplever samtidig, at mange unge også gerne vil vide mere om, hvad der sker af lokal nyt, som har relevans for dem.
Planerne for i år er, at ’Nyhedsnetværket’ fortsætter arbejdet, og at man får endnu flere unge med – både ved at lave events og møder over hele landet og ved for eksempel at deltage i Ungdommens Folkemøde, som man også gjorde sidste år.
- Det falder os ret naturligt at balancere i et spændingsfelt mellem undervisning og journalistisk idéudvikling. Vi synes, at det er skide skægt, siger Esben Rud Ammundsen.
I 2019 er der i høj grad lagt op til, at ’Nyhedsnetværket’ skal aktiveres og besøges, så DR Nyheder rent faktisk dækker det, der optager de unge. Og selv om de 15-25-årige måske ikke er den nemmeste gruppe at finde hoved og hale på - og også er meget forskellige, føler Esben Rud Ammundsen, Camilla Høj Eggers og resten af DR Nyheder Unge, at de allerede har lært en masse af deres nye netværksvenner.