Efter en årrække med frit valg på alle hylder: Liveseningen lever stadig i bedste velgående

På trods af at man som seer kan se programmer, lige når man vil, bliver en række programmer fortsat set samtidig eller næsten samtidig med, at de sendes, fremgår det af DR Analyses kommende rapport ’Medieudviklingen 2023’.

I gennemsnit ser danskerne halvanden times traditionelt tv om dagen, og dertil kommer et forbrug af live-streaming på 25 minutter. Foto: Agnete Schlichtkrull. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

’Landets seere vil snart løsrive sig fra de gamle dages programoversigter, faste tider og nøje planlagte sendeflader til fordel for en overflod af indhold, som hver seer selv vil stykke sammen til et personligt programmix’.

Kort fortalt lød en fremtrædende spådom sådan i medie-Danmark tilbage i 2012, da Netflix var kommet til Danmark i oktober det år, og flere forudsagde en snarlig revolution i danskernes seeradfærd.

Men er det så også gået sådan? Det kigger de to medieanalytikere Grethe Fløe og Niels Marslev fra DR Analyse – der tidligere hed DR Medieforskning - nærmere på i rapporten ’Medieudviklingen 2023’, som udkommer torsdag den 25. januar.

- Streaming er en betegnelse med mange facetter. For her kan forbruget foregå live, on demand eller – den bløde mellemvej – en smule tidsforskudt. Vi er ikke i tvivl om, at det traditionelle tv-forbrug er aftagende. Men når vi kigger på danskernes faktiske forbrug, er der noget, der tyder på, at det kun er flow i teknisk forstand, der er på vej ud. Liveseningen lever nemlig i bedste velgående, konkluderer de to medieanalytikere.

Udgør stadig halvdelen

I gennemsnit brugte hver dansker i 2023 knap fire timer om dagen i selskab med levende billeder – lige fra traditionel flow-tv og streamingtjenester til videoer på sociale medier og videoindhold fra internettet i øvrigt.

- I gennemsnit ser danskerne halvanden times traditionelt tv om dagen, og dertil kommer et forbrug af live-streaming på 25 minutter. På den måde udgør såkaldt lineær sening altså halvdelen af danskernes samlede tv-tid, forklarer de to medieanalytikere.

Det er især på DRTV og TV 2 Play, at tidsforbruget på live slår igennem. På DRTV bliver 21 procent streamet lineært - det vil sige, når DR sender det ud, mens tallet er 36 procent hos TV 2 Play, hvor seerne blandt andet har adgang til en nyhedskanal og flere sportskanaler, som mange ser live.

På DRTV er det DR1, der driver hovedparten af live-forbruget, nemlig 76 procent. En fjerdedel af forbruget af DR1-indhold på DRTV sker live, mens omkring 20 procent af tidsforbruget på indhold fra DR2 og Ramasjang er lineært og bliver set på samme tidspunkt, som det kan ses på traditionelt tv.

I ’Medieudviklingen 2023’ har medieanalytikerne Grethe Fløe og Niels Marslev blandt andet lavet deres analyse ved at kigge nærmere på, hvordan 4-6 programmer inden for en stribe forskellige genrer er blevet forbrugt.

Regner man live-streaming og nær-live-streaming, hvor folk bare ser programmer en smule tidsforskudt, er det trefjerdedele (73 procent) af de udvalgte programmer blevet set live eller næsten live på DRTV og TV 2 Play.

Ses nyt og frisk

- Det er åbenlyst stadig vigtigt for brugerne at se det meste af indholdet, når det er nyt og frisk. Selvom flowforbruget er faldende år for år, lever live-seningen videre i bedste velgående. Distributionsformen faser vi gradvist ud, men vi holder fast i det kuraterede indholdsflow. Og i streamingjunglens uendelige muligheder ser seerne fortsat et klart behov for ikke at skulle træffe et helt ubundet valg, hver eneste gang de vil slappe af foran fjernsynet, fastslår Grethe Fløe og Niels Marslev.

Deres nærstudie af vores tv-forbrug viser, at store sportsbegivenheder og direkte transmissioner af aktualitet og nyheder er det, seerne helst ser live. Det samme gælder store event-shows som for eksempel ’Dansk Melodi Grand Prix’ eller ’Knæk Cancer’.

Med andre genrer, som for eksempel dokumentarer og livsstilsprogrammer, er billedet mere broget. Her falder en del af on demand-sening dog stadig tæt på, at eksempelvis DR1 viser en udsendelse på flow-tv.

Fiktionsserier er dem, seerne oftest placerer, når det passer dem. Men også her foregår en stor del af seningen 1-3 dage før eller dagen efter, at de bliver sendt på traditionelt tv.

Værdi og fællesskab i mediebrugen

Grethe Fløe og Niels Marslev konkluderer i ’Medieudviklingen 2023’, at der nok er flere facetter i tilvalget af live eller næsten-live-sening end brugernes bekvemmelighed.

- Der er nok også et dybere behov for at finde værdi og fællesskab i mediebrugen, som lineært tv historisk set har været mester i. Selv om on demand er skræddersyet til at imødekomme brugernes personlige præferencer, vælger mange stadig at se det samme indhold samtidigt, understreger de to analytikere, der fortsætter:

- Måske gør de det ikke alle lige præcis klokken 20.00, men ofte samme dag eller dagen efter. På den måde kan man stadig følge med, når snakken går i kantinen eller til familiemiddagen og dermed også være en del af de store og små programfællesskaber, som samler danskerne i en kollektiv forståelse af vores demokrati, samfund og kultur fra et tv-perspektiv, skriver Grethe Fløe og Niels Marslev i ’Medieudviklingen 2023’.

  • Hele rapporten ’Medieudviklingen 2023’ kan læses på dr.dk/analyse fra torsdag den 25. januar. Samme dag er der mulighed for at tilmelde sig et DR Deler-arrangement i DR Koncerthuset, hvor analysechef Mads Emil Lidegaard sætter fokus på danskernes medieforbrug sidste år. Læs mere her.