Det sidste stykke nytårs-kransekage var knapt nok spist sidste år, før DR’s seere og brugere for første gang stiftede bekendtskab med, at DR havde motion og fysisk aktivitet som et gennemgående tema i 2021 under fællestitlen ’Sammen i bevægelse’. Allerede den 2. januar satte H.K.H. Kronprins Frederik gang i en bevægelsesstafet i DR’s ’Sport 2020’-show. Her gav Kronprinsen stafetten videre til svømmeren Jeanette Ottesen, og igennem 2021 har den gule, lysende depeche vandret rundt fra person til person, som har skullet sætte hinanden i bevægelse, inden de gav den videre.
I hele januar, februar og marts sørgede vært Rikke Hørlykke for ’Morgentræning’ sammen med en ny gæst hver morgen på DR1 og DRTV. Og hele året gik det slag-i-slag i radioen, på TV, på dr.dk, på DRTV, DR Lyd og i det virkelige liv med programmer, indhold og aktiviteter, der ’sammen fik os i bevægelse’ i 2021.
De mindste kunne bevæge sig med værtsfiguren Børste på Minisjang, større børn fulgte ’Klassen’ til Skolernes Motionsdag, unge kunne dyrke motion med ’Curlingklubben’ på P3, mens andre igen tog del i ’Danmarks hurtigste dansefest’ på tværs af DR’s kanaler i oktober - for blot at nævne nogle helt få eksempler fra året. Andre igen så ’Høgh og astronauten’ eller Christian Fuhlendorff udfordre deres kroppe på hver deres måde.
- Hele ambitionen med projektet ’Sammen i bevægelse’ var at inspirere til bevægelse og skabe det fællesskab omkring det, som man ofte nævner er vigtigt, for at folk holder dampen oppe. I DR skabte vi både temaet, fordi der var udsigt til en stor sportssommer med både OL og fodbold-EM, men ikke mindst også fordi corona-nedlukningerne allerede i 2020 udfordrede folk med at få sig rørt, forklarer Nikolaj Vitting Hermann. Han er afdelingschef i området DR Bruger Marked Publicering, og de seneste år har han især arbejdet med tværgående indhold på DR’s platforme. - Coronaen ville ikke slippe taget i os alle, så vi er glade for, at temaet kunne hjælpe lidt til i mange menneskers liv på et tidspunkt, hvor få til tider måtte forsamles til holdsport, hvor mange arbejdede hjemmefra, og hvor også skolernes idrætstimer i perioder foregik virtuelt – eller slet ikke blev holdt, siger Nikolaj Vitting Hermann.
To milliarder skridt gået
Allerede inden vinterferien i midten af februar 2021, havde danskerne gået 2.000.000.000 skridt – sammen med blandt andre værterne på ’Aftenshowet’, der dystede om at gå flest skridt. Det skete i den del af bevægelsestemaet, som blev kaldt ’Danmark går sammen’. For gennem 2021 har ’Sammen i bevægelse’ bestået af fem bølger, der hver har budt på deres DR-indhold og særlige fokus.
Udover ’Danmark går sammen’ har det blandt andet været bølgen ’Alt tæller’, hvor danskerne med et såkaldt bevægelsesbatteri kunne udfordre sig selv til mere bevægelse i hverdagen. Året rummede også på et dansetema med mange forskellige danseaktiviteter, og på ’Lad legene begynde’, hvor et legeskib blev sendt rundt til havne i hele landet, så børn og voksne kunne få bevægelse gennem leg i sommerlandet.
’Sammen i bevægelse’ bød også på ’Danmarks Motionsuge’, hvor DR bogstaveligt talt varmede op og mediedækkede begivenheden. DR sendte også ’Det store bevægelseseksperiment’ over fire aftener i oktober med Jacob Riising, og i samme uge havde danskerne mulighed for at prøve over 8000 bevægelsestilbud på tværs af klubber, foreninger, skoler og arbejdspladser i hele Danmark. Nederst i denne artikel kan du læse mere om de enkelte bølger og tilbud under ’Sammen i bevægelse’.
- Vi valgte at dele bevægelsesåret op i bølger – både for at vi kunne være til stede med relevant indhold hen over hele året, og for at vi kunne have et forskelligt fokus undervejs. Folk henter deres motivation forskellige steder – nogle er til konkurrencedrevet sport, andre til noget, man er fælles om. Og tallene viser, at vi kom bredt ud med indsatsen og i hvert fald nåede over to millioner danskere med det inden sommerferien, hvis man regner procenter om til tal, siger Nikolaj Vitting Hermann.
46 procent i kontakt med temaet
Tallene, han hentyder til, er en evaluering, som medieforsker Michael Oxfeldt fra DR Medieforskning har lavet i forbindelse med DR’s motionstema.
Hans konklusioner viser blandt andet, at 46 procent af danskerne på 15 år eller derover var i kontakt med ’Sammen i bevægelse’-temaet i første halvår af 2021. Og ud af dem var 56 procent i høj eller meget høj grad tilfredse med det indhold, de oplevede på tværs af programmer og medier.
- Næsten tredjedel af dem, der var opmærksomme på motionstemaet siger, at de selv har gjort noget nyt eller anderledes på baggrund af temaet. Nogle siger, de selv er kommet i gang med at bevæge sig mere i hverdagen, og at temaet har motiveret dem og mindet dem om, at det er vigtigt at røre sig. Andre siger de har benyttet nye træningsformer, træningsudstyr og øvelser eller haft større fokus på, hvad de spiser, siger Michael Oxfeldt på baggrund af sine evalueringer af ’Sammen i bevægelse’ for DR Medieforskning.
Hele ’Sammen i bevægelse’-året - og også ’Danmarks Motionsuge’ i uge 41. som var en del af det, er blevet til et samarbejde mellem DR, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Skoleidræt, Danmarks Idrætsforbund, Danmarks Idrætsforbund, DGI (det tidligere Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger) og ISCA – der står for International Sport and Culture Association - om.
- Ligesom DR oplevede det i 2020, hvor vi kørte temaår om ’Vores natur’ og samarbejdede med en række frilufts- og naturorganisationer, har vi haft rigtig gode erfaringer med samarbejdet om ’Sammen i bevægelse’ i 2021. Det fungerer bare rigtig godt, at folk først kan blive inspireret til motion på DR’s kanaler og så bagefter kan komme ud at prøve det. Samtidig har været en god organisation omkring projektet, mener afdelingschef Nikolaj Vitting Hermann fra DR Bruger Marked Publicering.
Ifølge DR Medieforsknings evaluering var 64 procent af danskerne over 15 år i kontakt med eller hørte om ’Danmarks Motionsuge i uge 41. Regner man tallene om til ’antal hoveder’, svarer det til, at cirka 3,1 millioner har hørt om ugen eller selv deltaget i den. Det har både DR og de deltagende organisationer været så godt tilfredse med, at der også kommer en ’Danmarks Motionsuge’ igen i efteråret 2022. Det er parterne netop blevet enige om, og de nærmere planer skal nu lægges.
- I DR er vi glade, hver gang vi er med til at bidrage til noget, der fortsætter og varer ved. ’Danmarks Motionsuge’ var et af højdepunkterne i ’Sammen i bevægelse’, og derfor glæder det mig, at det kommer igen, siger Nikolaj Vitting Hermann.
Han tilføjer:
- Samtidig fik vi igen set, at ideen med at pulje indsatsen, have et overordnet tema i DR og i dette tilfælde give motion og bevægelse et samlet tryk, så alle fik et relevant tilbud, virkelig kan noget. Vi ramte et behov, og jeg synes, det fungerede rigtig godt, siger han.
Det skete - blandt meget andet - i ’Sammen i bevægelse’-året:
Danmark gik to milliarder skridt sammen
’Sammen i bevægelse’-året blev skudt i gang i januar 2021 med, at danskerne gik en masse skridt sammen – faktisk over to milliarder af slagsen. Under mantraet ’Danmark går sammen’ blev der holdt en lang række gåaktiviteter over hele landet og på sitet danmarkgaarsammen.dk var der masser af inspiration og gå-tilbud til alle, uanset hvem man er, og hvor man var. ’Aftenshowet’ på DR1 gjorde særligt meget ud af at dække ’Danmark går sammen’, og ’Aftenshowet’s værter tog de første skridt og dystede om, hvem der tog flest i løbet af en uge. I forbindelse med ’Danmarks Indsamling’ i februar blev danskernes gåture og to milliarder skridt omdannet til 2.000.000 kroner til coronakrisens børn. Blandt andre P2, P3 og P4 gjorde særligt meget ud af ’Danmark går sammen’ i radioen.
Morgentræning med Rikke Hørlykke
Coronasituationen i starten af 2021 betød, at fitnesscentrene var lukket, men så var der hjælp at hente på DR1 og DRTV. Her blev der i hele januar, februar og marts 2021 sendt ’Morgentræning’ med den tidligere professionelle håndboldspiller og nu personlig træner Rikke Hørlykke som vært.
Hver morgen klokken 6.40 og igen klokken 9.20 introducerede hun seerne til simple øvelser, der var gode at starte dagen på. Samtidig fik Rikke Hørlykke hver dag besøg af en kendt gæst, som kom med ud på gulvet og deltog i øvelserne. Den første uges gæster var Felix Smith, Hilda Heick, Mette Rieck, Thomas Evers Poulsen og Rosa Kildahl, og siden kom mange andre i træningstøjet.
Kroppens grænser og bevægelsesbatteri
I anden bølge af ’Sammen i bevægelse’ i foråret 2021 var budskabet blandt andet, at ’alt tæller’, og samtidig havde DR og organisationerne bag året lanceret et såkaldt bevægelsesbatteri med øvelser og tiltag, man kunne gøre for at få mere bevægelse ind i hverdagen.
DR1 og DRTV bød blandt andet på programserien ’Høgh & Astronauten – Min krop til grænsen’, hvor astronauten Andreas Mogensen og DR-vært Josefine Høgh testede, hvad man kan presse kroppen til i ekstraordinære situationer.
I den helt anden ende af skalaen testede Christian Fuhlendorff, hvor lidt kroppen kan præstere. Det skete over tre afsnit i ’Fuhlendorffs store sofaeksperiment’. Her skulle han i tre uger få en hverdag til at fungere med kun 1.500 skridt om dagen for at se, hvad der egentlig sker, når vi skruer helt ned for bevægelsen. Det fandt Christian Fuhlendorff ud af sammen med professor Bente Klarlund og hendes team, som fulgte udviklingen i hans fysiske og mentale tilstand undervejs.
Det hele blev fulgt op af en lang række radio- og TV-indslag og artikler på dr.dk, hvor alt om ’Sammen i bevægelse’ også i årets løb blev samlet på dr.dk/bevægelse.
Danmark blev budt op til dans
Som en del af årets store tværgående satsning ’Sammen i bevægelse’ satte DR i juni fokus på kroppens bevægelsesmuligheder gennem dans – igen i håbet om, at flere fik lyst til at bevæge sig. For eksempel dedikerede P3 hele uge 23 til dans. Mandag til fredag bød værterne lytterne op til dans og bevægelse, når musikken spillede, som den gør over halvdelen af tiden på P3. Målet var at få så mange lyttere som muligt til at slippe hæmningerne løs og lade dansen tage over – uanset om de stod i butikskøen, sad i sofaen med hørebøfferne eller var i gang på arbejdspladsen.
I ’Dans med Ramasjang’ kunne børnene sende deres dansevideoer ind, og P2 deltog i dansetemaet med podcasten ’Alban – stjernedanseren’, hvor balletdanseren Alban Lendorf fortalte om sin glæde ved dans. DR Lær bød landets skoler op til dans i et undervisningsforløb for 3.-6. klasse. Her lærte eleverne om sjove dansekategorier og historiske trends og stilarter, ligesom den 11. juni var udnævnt til Skolernes Dansedag.
I to optaktsprogrammer - 3. og 10. juni på DR1 - kridtede værterne, Sofie Østergaard og Joakim Ingversen danseskoene og sammen med seerne lærte de koreografien til ’Fællesdansen’, som hele Danmark skulle have danset sammen i et finaleshowet 12. juni på DR1, som skulle være holdt seks steder i landet og sendt lige efter EM-landskampen mellem Danmark og Finland. Dansefinalen måtte i sidste øjeblik aflyses på grund af omstændighederne og usikkerheden om fodboldspilleren Christian Eriksens tilstand efter hans hjertestop i kampen.
Legeskib kom rundt i landet
I løbet af juli måned var der rig mulighed for at få sig rørt sammen med andre, da Legeskibet – Nationalmuseets skonnert, Bonavista – i et samarbejde med DR besøgte seks havnebyer. De seks byer, der fik besøg var Holbæk, Helsingør, Nykøbing F, Skælskør, Bogense og Randers.
Det var gratis at gå ombord, og Legeskibet var ladet med ’legematroser’, der satte gang i en fest i havnene med fokus på fællesskab, leg og bevægelse for alle – både børn og voksne. Samtidig var der mulighed for at se, hvordan en gammel skonnert ser ud.
Tusindvis af aktiviteter at prøve i ’Danmarks Motionsuge’
I ’Danmarks Motionsuge’ i uge 41 kunne man for eksempel kaste sig ud i padletennis i Hjørring, BMX i Roskilde, forhindringsløb med hund i Give, senior-rawfit i Kolding, skydning i Aarkirkeby, krocket i Sengeløse, cheerleading i Randers og tween yoga i Bagsværd.
For med ’Danmarks Motionsuge’ gik idrættens største organisationer for første gang sammen med DR med det mål, at alle danskere fik mulighed for at opleve både velkendte og nye former for bevægelse, og at de mærkede det stærke fællesskab, som idrætten har at byde på. ’Danmarks Motionsuge’ bød da også på et overdådigt tag-selv’bord af over 8000 aktiviteter og bevægelsestilbud over hele landet.
DR bakkede op om ugen i en lang række programmer. ’Formiddag på 4’eren’ på P4 tog for eksempel lytterne med på en tidsrejse gennem fem årtiers motion, ’Aftenshowet’ på DR1 kørte et motionstema og var ude at prøve en lang række sportsgrene og -tilbud. På tværs af DR’s radiokanaler og Ramasjang og Ultra blev ’Danmarks hurtigste dansefest’ holdt den 15. oktober, hvor der blev danset præcis klokken 11.50 til Junior Seniors ’Move Your Feet’, og samme dag kunne befolkningen også prøve en lang række idrætstilbud i forbindelse med DR’s del af Kulturnatten i København.
P4-distrikterne, P1, Minisjang, P3, dr.dk og DR Ultra havde også særligt fokus på ugen, hvor DR1 helligede fire aftener til ’Det store bevægelseseksperiment’. Her forsøgte DR med Jacob Riising i spidsen at få mere bevægelse ind på tre årgange på en folkeskole gennem alle mulige og umulige initiativer for at se, om der fandtes måder at øge bevægelsen hos 6., 7. og 8. klasse på Nyrupskolen i Kalundborg.
Motionsugen kulminerede på DR1 med et show direkte fra DR Koncerthuset og kåringen af ’Den største af de største sportsstjerner’. Under showet kårede seerne den største danske sportslegende gennem tiden i anledning af, at DIF i 2021 havde 125-års jubilæum. Vinderen blev fodboldspilleren Michael Laudrup.
Se DR’s video om ’Sammen i bevægelse’-året her: