- Kan du nævne de 10 bud, spørger Adnan Al-Adhami Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der før i medierne har kritiseret de unge for at vide for lidt om kristendom. Morten Messerschmidt griner og udbryder, at dem kan han ikke.
Det er videoer som den fra DF’s sommermøde, der har slået Adnan Al-Adhamis navn fast som en journalist, der kan provokere politikerne med næsten åbenlyse spørgsmål. Den politiske satire hitter på de sociale medier, hvor ’Adnan på tværs’ flittigt bliver set, delt og liket. Men Adnan Al-Adhami vil ikke provokere bare for provokationens skyld. Der skal være et højere mål.
- Jeg forsøger at finde en balance, hvor det kan gøre rigtig ondt, men hvor det stadig er anstændigt. Hvis vi virkelig brænder nogle broer, skal vi være sikre på, at vi er retfærdige og rimelige hele vejen igennem. Det er ikke et hædersmærke, hvis politikerne siger nej til at stille op, fordi jeg er plat og stiller dumme spørgsmål. Det er et hædersmærke, hvis det er fordi, vi har ramt en åre, siger Adnan Al-Adhami.
Udover den politiske journalistik blev 2020 året, hvor han kickstartede sin karriere som radiovært. Han blev ny vært i programmet ’Tabu’ på P3 sammen med Line Kirsten Nikolajsen. Her skal Adnan Al-Adhami med humor og alvor jonglere kontroversielle emner.
Corona åbner døre
Der var ikke tegn i sol og måne på, at Adnan Al-Adhami skulle bruge størstedelen af 2020 på P3. Han startede med at være reporter på ’Det Politiske Talkshow’ på DR1, men det lukkede kortvarigt, da corona ramte i foråret.
Som en midlertidig løsning flyttede Adnan Al-Adhami til DR Ung Digital, hvor han lavede ’Adnan på tværs’ som et coronaprojekt. Planen var at stoppe, når sommerferien startede, men flytningen blev permanent.
- Det er coronaens skyld, at jeg laver det, jeg laver i dag. Nu er jeg et sted, som jeg slet ikke regnede med at være, men det endte med at blive årets højdepunkt at få lov at lave politisk satire, smiler Adnan Al-Adhami.
Med sine 26 år kategoriserer han sig stadig som ung. Han understreger, at ungdommen er optaget af samfundet og af politik. Det er den målgruppe, han især forsøger at ramme med ’Adnan på tværs’, for den traditionelle formidlingsmetode er ikke altid det, der fanger de unge.
- Man kan godt gøre folk klogere og samtidig underholde dem. Det er den ’kombi’, der betyder, at historierne sætter sig bedre i folks hukommelse, siger han.
Det skal være aktuelt og rimeligt
Når man ser ’Adnan på tværs’ kan man godt få tanken, at Adnan Al-Adhami stiller de ’dumme’ spørgsmål, som i virkeligheden kan være de helt åbenlyse og dem, der får kilderne mest på glatis. Men for Adnan Al-Adhami starter det et andet sted.
- Jeg tror ikke, at det handler om det gode spørgsmål, men om den gode idé. Hvis ideen er der, kommer spørgsmålene ret nemt. Med DF kunne man godt fortælle, at de mener, at danskerne ved for lidt om kristendom, men hvor meget ved de egentlig selv? Eller efter en lang periode med borgfred på Christiansborg begyndte politikerne igen at skændes og opføre sig som en børnehave. Så behandler vi dem som en børnehave. Historierne er derude, men vi tænker meget over at give dem et nyt perspektiv, uddyber han.
For at finde de gode ideer, er aktualitet et af de ord, som Adnan Al-Adhami nævner flere gange.
- Vi prøver at handle så hurtigt, vi kan. Historierne er ofte i folks bevidsthed, og så formidler vi dem med humor og med sjov. Det, tror jeg, betyder, at historierne bliver markant lettere at forstå og markant lettere at interagere med, fortæller Adnan Al-Adhami.
En af udfordringerne ved den politiske satire er at få politikerne til at stille op gang på gang - selvom det kan gøre ondt på deres image. Her går Adnan Al-Adhami meget op i at være ordentlig og retfærdig. Balancen kan være svær at finde, men det er vigtigt for at kunne fortsætte arbejdet.
- Vi satser ikke hele butikken for nogle billige point. Hvis det er plat og går ud på at høste point på at udstille politikerne, gør vi det ikke. Er det derimod noget, hvor vi har nogle tunge skyts, og det er en vigtig sag, der gør rigtig ondt på politikerne, holder vi os ikke tilbage, fortæller han.
Udover at være et af Adnan Al-Adhamis højdepunkter fra året er ’Adnan på tværs’ også nomineret til TV-prisen 2021 i kategorien ’Bedste korte format uden manuskript’.
Tabu med humor
I oktober havde Adnan Al-Adhami første dag som radiovært i programmet ’Tabu’ på P3. Sammen med medværten Line Kirsten Nikolajsen taler de hver fredag om forskellige tabuer. Etnicitet, spiritualitet, alkoholisme og sexisme er bare nogle af de emner, der har været på programmet, siden Adnan Al-Adhami havde sin første dag.
- ’Tabu’ matcher meget godt med den satire, jeg normalt laver. Det er også emner, der kan være kontroversielle eller svære at tale om, og det handler om at gå til kanten. Men jeg synes også, det er fedt at kunne prøve mig selv af på nogle andre måder end bare at være gøgleren. At få lov at vise, at jeg er en okay journalist – synes jeg selv, griner Adnan Al-Adhami, der i 2020 også blev færdiguddannet journalist fra RUC.
Gøgleren er dog ikke helt forsvundet i ’Tabu’, for med sin indtræden som vært har Adnan Al-Adhami også sat sit eget præg på programmet.
- Den måde, vi aftabuiserer emner på, handler ikke kun om, at vi taler om dem. Det handler også om, at vi tør grine af dem. Det kan for eksempel være, at vi kører en runde, hvor vi fyrer en masse grove fordomme af om de gæster, vi har i studiet. Jeg tror, ’Tabu’ har rigtig godt af den der vekselvirkning mellem humor og seriøsitet, siger han.
’Tabu’ er tilbage på P3, hvor du kan opleve Adnan Al-Adhami hver fredag klokken 9.00.