Musikken fra DR er rykket tættere på

Én af DR’s tre public service-ambitioner er at bidrage til dansk kultur og skabe kulturoplevelser. DR gør det blandt andet med sine kor og orkestre, og her viser nye tal, at 43 procent af 2019-koncerterne foregik uden for DR Byens rammer.

  • Fra oktober 2019 til april 2020 giver DR Big Band 47 koncerter, og heraf foregår to tredjedele – eller 31 – af koncerterne uden for DR Byen (Foto: © Kim Matthäi Leland)
  • En opgørelse, som DR har lavet, viser, at 95 af DR’s koncerter med egne kor og orkestre sidste år foregik uden for DR Byen, mens 123 fandt sted i DR Koncerthuset. Her spiller DR Big Band i Musikkens Hus i Aalborg. (Foto: © Nicolas Koch Futtrup)
  • DR Pigekoret kommer også godt rundt i landet og skal blandt andet til Fyn, Egtved og Tønder senere i februar.
  • DR Big Band er her uden for Koncerthuset, men dog ikke så langt fra: nemlig ved Copenhagen Jazz Festival sidste år. (Foto: © Nicolas Koch Futtrup)
  • Koncerterne med DR’s egne kor og orkestre kan høres i radioen, ligesom en række også bliver sendt på DR2 og kan ses på DRTV. Billedet her er fra en koncert med DR Big Band på Portalen i Greve. (Foto: © Nicolas Koch Futtrup)
  • DR Big Band er lige nu på turné med Annisette i Aarhus, Odense og København. (Foto: © Kim Matthäi Leland)
1 / 6

Lige før sommerferien 2013 præsenterede DR’s kor og orkestre en stor plan. Under navnet ’Live i Danmark’ lagde DR op til, at langt flere danskere skulle have mulighed for at opleve ensemblerne live i deres nærområde.

DR’s kor og orkestre har normalt hjemsted i DR Koncerthuset, men i løbet af det næste halve år skulle DR’s ensembler give 40-50 koncerter uden for hovedstadsområdet, var meldingen dengang.

Sådan blev det – men ikke nok med det. Selv om der måske ikke længere præcis bliver sagt ’Live i Danmark’ så ofte som førhen, er DR fortsat med at spille på kryds og tværs af landet. DR Symfoniorkestret, DR Big Band, DR Vokalensemblet, DR Koncertkoret, DR Pigekoret og DR Korskolen nøjes på ingen måde ’bare’ med at spille på hjemmebanen på Amager.

En opgørelse, som DR har lavet, viser, at 95 af DR’s koncerter med egne kor og orkestre sidste år foregik uden for DR Byen, mens 123 fandt sted i DR Koncerthuset. Med andre ord har DR fastholdt niveauet – eller nærmest øget det i forhold til 2013/2014, hvor den store ’Live i Danmark’-satsning blev gennemført. I alt foregik 43 procent af koncerterne med DR’s kor og orkestre uden for DR Koncerthusets rammer i 2019.

- Det er tal, som vi rigtig gerne vil have dem. Selv om det ikke altid er en nem øvelse at rejse med specielt orkestre, går det rigtig godt med den plan, vi har lagt, siger Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset, Den Levende Musik og P2/P8 i DR.

I løbet af de seneste år er DR blevet bedre til at komme ud på skoler, regionale spillesteder, musikhuse, kirker og kulturhuse, og samtidig har specielt DR Big Band, DR Vokalensemblet og DR Pigekoret, som er dem, der kommer mest ud, arbejdet mere med at skalere, så de er mere mobile.

Stor historie i Rønne

- Jeg er godt bevidst om, at nogle mener, vi bør være endnu mere ude i landet. Men noget af kritikken bunder nok også i, at man slet ikke ved, vi er rundt. En korkoncert i Rønne er en stor historie og en dejlig oplevelse for vores publikum dér, men det er et lokalt fænomen som nabobyen sandsynligvis aldrig hører om, siger Kim Bohr.

Koncerterne med DR’s egne kor og orkestre kan høres i radioen, ligesom en række også bliver sendt på DR2 og kan ses på DRTV. Derudover er P2’s musikproduktion også konstant rundt i landet for at lave koncerttransmissioner, der bliver sendt enten direkte eller forskudt.

Musikken fra DR kommer på kryds og tværs af landet og nogle af dem, der er særligt meget på farten, er DR Big Band. Fra oktober 2019 til april 2020 giver bandet 47 koncerter, og heraf foregår to tredjedele – eller 31 – af koncerterne uden for DR Byen. Senest har DR Big Band spillet sammen med amerikanske Curtis Stigers i Holstebro, Aarhus og Aalborg, og i februar venter to koncerter i Odense – den ene sammen med Annisette Koppel, en i Aarhus samt to ’Guld fra arkivet’-koncerter i Rudkøbing og Næstved. Bare for at nævne nogle eksempler.

- Vi gik ret hurtigt ind i ideen om at spille mere ’Live i Danmark’, og vi har gjort det lige siden. Vi har blandt andet gjort det ved at starte koncertsæsonen med en stor turné, udvide antallet af koncerter før jul og efter nytår og ved vores deltagelse i ’Vinterjazz’-festivalen, forklarer Birger Carlsen, der er kunstnerisk leder for DR Big Band.

Store oplevelser på små steder

Norskfødte Carlsen har blandt andet en fortid som leder af Festspillene i Nordnorge, og sloganet ’Store oplevelser på små steder’, som han arbejdede med dér, har han taget med til DR, hvor han har været i snart syv år nu.

- Der findes så mange foreninger og jazzklubber i Danmark. Vi kan selvfølgelig ikke komme der hver gang, men vi vil rigtig gerne prøve at besøge mange af dem, hvad vi også gør. Selv om vi måske ikke selv tænker sådan på det, fordi vi er vant til at arrangere koncerter, er det en kæmpe begivenhed mange af stederne, når turbussen ankommer fire timer før - dér hvor folk bor, siger Birger Carlsen. Han tilføjer, at det kan være arrangementer, som har stor betydning for sammenholdet og snakken i nærmiljøet.

Bliver spillet mere sammen

- DR Big Band får en helt særlig respons, når vi er der, og nogle siger samtidig, ’at de er glade for, at de har betalt deres licens’. På den måde er vi også lidt ambassadører for hele DR, når vi er ude, oplever Birger Carlsen.

Han fremhæver, at de gode oplevelser er gensidige.

- For musikerne giver det en helt anden oplevelse, når de spiller lokalt, end når de giver ’endnu en koncert i DR Koncerthuset’. Jazzmusik er improvisationsmusik, som får et særligt liv af det publikum, der er med til at præge det. Samtidig bliver orkestret spillet mere sammen, fordi vi nu spiller det samme repertoire flere gange og flere forskellige steder, forklarer DR Big Bands kunstneriske leder.

Birger Carlsen glæder sig samtidig over, at der stort set er udsolgt til alle bandets koncerter.

DR Symfoniorkestret er ét af de sværeste orkestre at rejse med, fordi der er omkring 100 musikere og masser af instrumenter at flytte. Orkestret gør det for eksempel den 16. marts i år, når det spiller i Musikkens Hus i Aalborg sammen med den tyske violinist og Grammy-vinder Anne-Sophie Mutter og chefdirigent Fabio Luisi.

- Det er utrolig ressourcekrævende at rejse med et symfoniorkester, og da der er fine landsdelsorkestre i Aalborg, Aarhus, Odense og Sønderjylland, er det som udgangspunkt mere hensigtsmæssigt, at vi samarbejder med dem, end at DR Symfoniorkestret selv turnerer rundt. Vi er altid parate med nye samarbejder, hvor andre orkestre får mulighed for at tage DR’s koncepter og selv bruge dem i deres egen koncertsal. Det kommer blandt andet til at ske med musikken til DR’s store natursatsning ’Vilde, vidunderlige Danmark’ i foråret. De nærmere detaljer er vi klar til at præsentere senere, siger Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset, Den Levende Musik og P2/P8 i DR.

Synger og deler erfaringer

DR har også prøvet at sprede sin musik og viden om musik på mange andre måder de senere år. DR Vokalensemblet har for eksempel siden efteråret 2018 stået for initiativet ’Syng!’, hvor koret går i dialog med lokale sang- og musikmiljøer rundt omkring i Danmark.

Her kan både lokale amatørkor og erfarne korsangere komme i nærkontakt med DR’s professionelle sangere og dirigenter. På samme måde har både DR Pigekoret, DR Juniorkoret, DR Børnekoret og DR Spirekoret også i 2019 og i 2020 åbne korprøver, hvor alle, der har lyst til at følge, hvordan DR arbejder med sine kor, er velkomne til at dukke op og lade sig inspirere.

- Det er en gode måde at inspirere på og dele viden ud. Hvor gerne vi end vil det, kan vi ikke være alle steder. Men det er noget, der glæder mange, og som så igen kan sprede det i deres bagland, siger Kim Bohr.

Musikariet har mødt tusinder

Sidst, men ikke mindst fremhæver, Kim Bohr, at DR Musikariet, der er ramme om en masse forskellige musiktilbud til børn og unge, også har givet 3-19-årige fra hele landet musikalske oplevelser i 2019. Det er blandt andet sket i form af koncerter, workshops og skoletilbud på tværs af genrer.

47.500 børn fra hele landet har set ’Musikariet’s forestillinger i DR Koncerthuset og samtidig fået oplevet det store koncertsted, mens 12.000 har set forestillingerne rundt omkring i landet. Her har musikken for eksempel spillet i Hvalsø Kulturhus, Godset i Kolding, Fermaten i Herning og på Alsion i Sønderborg – for bare at nævne nogle af stederne.

- Det er mindre forestillinger, som samtidig er meget mobile, og som kan komme ud på steder, hvor vi ellers har svært ved at komme. Det er en indsats, vi er meget glade for, siger Kim Bohr.

Han siger, at DR selvfølgelig stadig kan blive dygtigere til at få hele landet med.

- Der er stadig mange gode ideer til, hvordan vi kommer mere rundt live. Koncerthuset står her, men musikken kan vi flytte. Den vil bestemt også være mobil i de kommende år, og alt imens minder jeg lige om igen, at vi ikke spiller en node, uden at koncerten bliver sendt, smiler Kim Bohr.