Russisk præsident overraskede DR i fejringen af årtusindskiftet for 20 år siden

Hele verden fejrede nytår sammen i 1999 med en halv milliard potentielle seere og en russisk præsident, der valgte sin nytårstale til at fortælle, at han ville træde tilbage. Se her hvordan DR markerede det.

  • Natasja Crone og Jesper Bæhrenz var værter for ’Studie 2000’, som blev sendt ved årtusindskiftet. (Foto: © Bjarne B. Hermansen)
  • Sådan så det ud, da Henrik Lerche sendte nytårsaften 1999. (Foto: © (DR))
1 / 2

Når nytåret igen skydes ind med fyrværkeri og rådhusklokker, er det 20 år siden, at vi gik ind i et nyt årtusinde. Det år var der ekstra meget mandskab på DR’s nytårsudsendelse, og aftenen igennem blev der transmitteret fra flere tidszoner i verden i takt med, at nytåret time for time blev skudt ind.

BBC i London koordinerede Millenium Day Broadcast, hvor 60 tv-stationer samarbejdede om at have 2000 tv-kameraer kørende i 25 timer, og DR var en del af denne verdensomspændende transmission. Der var noget særligt magisk over at kunne følge hele verdens midnatsaktiviteter på vej ind i det 21. århundrede.

Henrik Lerche fra ’P1 Orientering’, og som senest har været vært på ’DR2 Dagen’, var dengang ansat på Udlandsredaktionen, og han fortæller, at der blev samlet et hold af medarbejdere på tværs af forskellige redaktioner; både folk, der var vant til at arbejde med underholdning, og mere seriøse nyhedsjournalister. De blev taget ud af det daglige arbejde, mens de arbejdede på den store nytårsfejring.

Holdet tog til et stort fællesmøde i London med de deltagende landes tv-stationer for at planlægge slagets gang. Det var meget avanceret dengang, at man skulle transmittere fra alle verdensdele via en stor fælles ’pool’ på samme tid. Dengang foregik interkontinentale transmissioner via satellit, så meget kunne blive forsinket eller ende galt. Men der var en indisk tekniker ansat på BBC, og han mindede TV-folkene om, at hvis de syntes, at det gik for langsomt at få tv-signalet ned undervejs, skulle de huske, at de selv var ’part of the traffic’.

DR havde flyttet et studie til Kongens Nytorv i København, så de to værter Natasja Crone og Jesper Bæhrenz var tæt på befolkningen. De havde gæster i studiet, afviklede forproducerede klip, stillede om til Carsten Bang og Pernille Bæksgaard, der besøgte private nytårsfester, og de kunne hurtigt komme til Rådhuspladsen, når midnat nærmede sig.

Henrik Lerche blev indenfor i studiet, hvor han som vært for alle transmissionerne styrede slagets gang og sammen med et hold teknikere sørgede for, at DR fik omstillet til de forskellige nytårsbegivenheder rundt om i verden.

DR leverede også et indslag til Millenium Day Broadcast: Den Kongelige Ballet dansede uddrag af August Bournonvilles ’Napoli’ på den tilfrosne sø i Tivoli. Indslaget blev sendt til en halv milliard potentielle tv-seere i hele verden.

Henrik Lerche fortæller:

’Jeg tror, det var min debut som vært i DR, og det gik rigtigt godt med transmissionerne. Men en af de ting, der kom lidt på tværs af alle forberedelserne på selve dagen, var, at den russiske præsident Boris Jeltsin pludselig meddelte sin afgang i sin nytårstale og pegede på Vladimir Putin som sin efterfølger. Det kom bag på alle, så samtidig med den store nytårsplanlægning var TV-Avisen nødt til at sende ekstraudsendelser og undersøge hvem denne Putin var’.

Hør Jon Kaldan rapportere fra Moskva, hvor nyheden endnu ikke er nået helt ud til alle i den russiske befolkning:

På trods af det ekstra arbejde, der opstod nytårsaften på grund af den russiske præsident, forløb nytårsfejringen med sendinger fra hele verden som den skulle, og seerne opdagede ikke det ekstra store pres på DR’s medarbejdere.

Natasja Crone og Jesper Bæhrenz var klar på Rådhuspladsen, da rådhusuret skiftede til klokken 12 midnat, og år 2000 blev skudt ind. Sådan så det ud i fjernsynet, da Københavns rådhusklokker varslede det nye årtusindes komme. Natasja Crone beskrev, at der var ligeså mange mennesker på Rådhuspladsen som i 1992, da Danmark vandt europamesterskabet i fodbold.

Om ganske få dage forlader vi 10’erne og går ind i 20’erne. Et nyt årti ser dagens lys, og selvfølgelig er der igen rådhusklokker på programmet på DR1 omkring midnat nytårsaften, så alle kan springe samtidigt ind i det nye år - nu 20 år efter årtusindskiftet.