Søg løs i 97 års programoversigter i ferien: Hvad sendte DR, da du blev født?

DR’s gamle programoversigter fra 1925 og frem til i dag er nu alle digitaliserede. Du kan søge i dem lige her.

  • Nu er det muligt at søge i 97 års programoversigter. Her er et DR-stationsur fra 12. marts 1982. 'I 'gamle dage' var uret på skærmen, mens man ventede på næste program. (Foto: © Dr arkiv, DR arkiv)
  • Programoversigten med uret her er fra 2. november 1985. (Foto: © Dr arkiv)
1 / 2

Hvad sendte DR, lige da du blev født, eller hvad bød DR egentlig på i 1930’erne?

Hvordan så en nytårsaften ud på DR’s dengang ene TV-kanal, da kalenderen skiftede fra 1985 til 1986, eller hvad havde DR2 på programmet på sin første sendedag i 1996?

Alt det – og meget mere – er det nu blevet meget lettere at blive klog på. Samtlige DR’s gamle programoversigter er for nylig blevet digitaliserede, så alle kan søge i dem og danne sig et overblik over, hvad DR har sendt hvornår i sin efterhånden 97-årige levetid. Du finder DR’s gamle programoversigter på www.dr.dk/alletidersprogramoversigter - og i boksen yderst til venstre på siden her.

Hidtil har alene DR’s programoversigter for årene 1925 til 1983 været tilgængelige digitalt. Men med opdateringen er programoversigterne fra 1984 til 2022 også blevet mulige at søge i.

- Oprindeligt fandtes programoversigterne fra 1925 til 1983 kun i papirudgaver, og de blev digitaliseret først. De seneste næsten 40 års programoversigter har derimod eksisteret i forskellige digitale formater, men ikke så man kunne søge i dem offentligt. Det kan man nu, forklarer arkivar og researcher Louise Broch fra DR Arkiv.

Forskere og studerende spørger

Ikke mindst forskere og studerende efterspørger tit oplysningerne om, hvornår DR sendte hvad. Andre brugere husker for eksempel nogle bestemte udsendelser og tænker: ’Hvornår var det nu, det var?’, eller vil gerne fordybe sig og søge i særlige emner i basen.

- Programoversigterne giver blandt meget andet et billede af, hvad DR sendte i de første år efter starten i 1925, eller hvad DR sendte under Anden Verdenskrig. Man kan også se, hvordan en typisk tv-aften så ud i monopolets tid i 1970’erne, hvilke musikprogrammer, der var i radioen i 1980’erne, eller hvad DR gjorde i anledning af månelandingen i 1969. Der er virkelig meget, man kan fordybe sig i, forklarer Louise Broch.

I forbindelse med at databasen er blevet opdateret, er designet på sitet også blevet ensartet, så programmerne og kanalerne bliver præsenteret ensartet. Derudover kan brugerne fortsat klikke sig ind til de originale og i mange tilfælde maskinskrevne programoversigter op til 1983 og playlister op til 1967.

Du kan gå i gang med at søge i basen med det samme ovenfor. Da DR imidlertid ikke har lavet programoversigterne på samme måde gennem alle årene, kan du få hjælp ved at skrive til postkassen danskkulturarv@dr.dk, hvis du har problemer med søgningen.

  • Man kan både se de originale dokumenter og det hele sat op i ens design. (Foto: © (C) DR)
  • Sådan præsenteres programoversigterne i databasen. (Foto: © Dr arkiv)
  • De originale dokumenter kan man også klikke sig ind til i basen. (Foto: © (C) DR)
1 / 3