Han var én af DR's allerførste medarbejdere i 1925: Nu er Folmer Jensen tilbage

I snart fire årtier havde DR en huspianist, der også gav den allerførste klaverkoncert, som DR havde på programmet for 97 år siden. I den kommende tid kan Folmer Jensen atter høres på P2 og i DR Lyd.

  • Her er tre af DR's allerførste medarbejdere i 1925. Radio-Trioen bestod (fra venstre) af Otto Fessel, violin, Folmer Jensen, klaver, og Rudolph Dietzmann, cello. Trioen havde allerede debut i radioen den 6. januar 1924 i et lille studie på hjørnet af Købmagergade og Løvstræde i København - altså før staten overtog al radiofoni til almindelige borgere. De fulgte også med over i DR, og Folmer Jensen spillede piano i DR i næsten 40 år. (Foto: © Dr arkiv)
  • Radio-Trioen, der bestod af fra venstre Otto Fessel, violin, Folmer Jensen, klaver, og Rudolph Dietzmann, cello. Studiet, hvor de spillede, var otte kvadratmeter stort, men alligevel blev der nu plads til speakeren Svend Carstensen i baggrunden. Han blev senere den første chef for Pressens Radioavis. (Foto: © Radio-Uge-Revue)
  • Den 28. oktober 1925 spillede DR Symfoniorkestret de første toner. I starten foregik det under navnet 'Radio-Trioen' og i første omgang bestod orkestret da også alene af en violinist, en cellist og en pianist (Folmer Jensen). Allerede inden 1925 var omme, var der dog 11 musikere i orkestret. Her er der stadig kun syv.
1 / 3

Umiddelbart siger navnet Folmer Jensen dig måske ikke så meget. For med al respekt er det de færreste af DR’s helt oprindelige medarbejdere fra 1925, som man hører meget til længere.

Modsat mange af de andre DR-pionerer får du imidlertid den kommende tid mulighed for at stifte bekendtskab med manden, der var DR’s huspianist gennem årtier. Det kan du, når Folmer Jensen søndag den 2. oktober kan han høres i ’P2 Guldkoncerten’, der efterfølgende også vil være at finde på DR Lyd.

Her byder P2 blandt andet på en optagelse fra Radiohusets Koncertsal i 1954, hvor Folmer Jensen spiller Kuhlaus Klaverkoncert.

Netop Kuhlaus Klaverkoncert var i sin tid den allerførste klaverkoncert, DR havde på programmet – spillet af Folmer Jensen. For gennem næsten 40 år var Folmer Jensen Statsradiofoniens faste pianist – både til solooptrædener, som kammermusiker, akkompagnatør og som solist med orkester. Og hele vejen igennem karrieren var Folmer Jensens slagnummer netop Kuhlaus Klaverkoncert, som han havde et særligt forhold til.

Spottet på konditori

Folmer Jensen var født i 1902 i Aalborg, og allerede som 17-årig blev han tildelt en friplads på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, fordi han var så ferm på klaverfingrene. I 2022 er det faktisk præcis 100 år siden, at han fik sin afgangseksamen herfra, og snart efter den var i hus, blev han spottet af DR’s grundlægger og første chef, Emil Holm, der selv var kammersanger. Folmer Jensen var på det tidspunkt pianist i det, der hed Cloëttas Konditori på Amagertorv i København.

Faktisk optrådte Folmer Jensen i radioen, allerede inden staten overtog al radiofoni til almindelige borgere i april 1925. I 1924 var kammersanger Emil Holm kunstnerisk leder for forgængeren Dansk Radioklubs udsendelser, og han hyrede de tre musikere – Folmer Jensen, klaver, Otto Fessel, violin, og Rudolph Dietzmann, cello – som nogle af de første medarbejdere. Sammen udgjorde de Radio-Trioen, som havde debut i radioen 6. januar 1924.

Emil Holm og Radio-Trioen fulgte med over i DR, da Statsradiofonien blev oprettet i april 1925, og allerede den 25. april dét år kunne de dengang få lyttere komme til koncert med Folmer Jensen og resten af Radio-Trioen.

Tre musikere blev allerede til syv i august 1925, og den 28. oktober 1925 var DR-orkestret udvidet til 11 mand - stadig med Folmer Jensen på klaver. DR Symfoniorkestret var dannet, og den dag i dag betragter orkestret denne dato som sin fødselsdato.

Musikken havde særlig rolle

Hvor DR i dag ville spille et nummer, inden næste program eller Radioavisen skulle på, var det anderledes dengang. Folmer Jensen og kollegerne kunne passes ind i sendefladen eller i udsendelser, hvor musikalsk ledsagelse var oplagt, og det blev de da også under for eksempel oplæsninger.

Musikken spillede de i Statsradiofoniens beskedne studie i Købmagergade i København, der blev kaldt ’Den omvendte flødebolle’. Det var her, Folmer Jensen i sin tid debuterede på opretstående klaver – og med forbud mod at benytte pedalen, som der står i en tekst i lex.dk, Dansk Biografisk Leksikon.

Etableringen af et radioorkester havde førsteprioritet for Emil Holm. Det fik han – og det findes stadig, men i starten var Folmer Jensen og de øvrige musikere hyret fra gang til gang for 15 kroner, og det var først i 1929, Folmer Jensen blev fastansat. I mellemtiden havde han nået at være på studieophold i Paris.

Spillede på 27 radiostationer

Ud i verden kom DR’s huspianist også i 1932, hvor han og Radio-Symfoniorkestret, som det hed dengang, gav en bemærkelsesværdig koncert den 21. april. Igen engang havde Folmer Jensen Kuhlaus Klaverkoncert på programmet, og denne dag blev ’Dansk International Aften’, som programmet hed, transmitteret og sendt på 27 europæiske radiostationer, blandt andre i Polen, Ungarn, Østrig, Tyskland og Letland. Folmer Jensens anseelse var efterhånden helt i top og steget støt siden radioens start. Udover pianoet kom han efterhånden også til at spille på det store cembalo, som DR anskaffede sig i 1929, når der skulle laves musikudsendelser om historiske emner.

Faktisk blev Folmer Jensen så populær for sit klaverspil, at DR i 1941 var nødt til at opstille regler for, hvor meget han måtte bijobbe, som det godt nok ikke hed dengang. Kun fire gange om året måtte Folmer Jensen optræde uden for DR-regi.

Til gengæld var han og symfoniorkestret ofte at høre i radioen – og de traditionsrige torsdagskoncerter, som DR stadig holder, var allerede blevet en fast del af repertoiret fra starten af 1930'erne.

Koncerten, som P2 og DR Lyd bringer søndag den 2. oktober, stammer fra Radiohusets Koncertsal den 29. april 1954, hvor Folmer Jensen allerede havde været vant til at spille i radioen i 30 år. Han tog yderligere 10 år og stoppede i 1964, da Statsradiofonien officielt var kommet til at hedde Danmarks Radio.

Selv døde han den 15. april 1966 i Holte, kun 63 år gammel, men med 40 års pianospil i radioen og særligt mange fremførelser af Kuhlaus Klaverkoncert, der nu atter finder vej til højttalerne og nu også DR Lyd-appen.

Det var her i Statsradiofoniens første studie i Købmagergade i København - med kælenavnet 'Den omvendte flødebolle', at Folmer Jensen og kollegerne spillede. Her på billedet er det nu fra højre: Kammersanger og driftsleder Emil Holm, skuespiller Jonna Neiendam og journalist Svend Carstensen, der senere bliver chef for Pressens Radioavis. (© DR)