De debuterede med en dødsmesse: Nu har DR Koncertkoret levet i 90 år

DR har nu haft kor i 90 år, og i denne uge markerer DR Koncertkoret den runde dag ved to koncerter, ligesom DR Lyd byder på en 'P2 Guldkoncert' med koret fra 1981. Få historien om koret og se gamle billeder her.

  • I denne uge - uge 38 - markerer DR, at man har haft et stort, symfonisk kor i 90 år. Dengang hed det Statsradiofoniens Kor - i dag hedder det DR Koncertkoret og består af 74 medlemmer. Her er koret på et af de første billeder, der findes af det.
    1 / 11
  • DR Koncertkoret debuterede med en dødsmesse. Det foregik 1. april 1932, hvor DR havde stablet en opførelse af Verdis gevaldige Requiem på benene, dirigeret af italieneren Egisto Tango. Et stort kor var påkrævet, og man samlede for første gang et radiokor af professionelle danske sangere. Pressen rapporterede på forhånd, at DR havde skabt 'et monsterkor'! Men hvad der kunne være blevet en rodet debut blev i stedet 'en mesteropvisning, der klang enestående skønt', som en anmelder skrev. Vittighedstegningen blev bragt i Politiken inden koncerten. Vi beklager den dårlige gengivelse af tegningen.
    2 / 11
  • På få år opnåede DR Koncertkoret et forbløffende niveau. DR Symfoniorkestrets tyske gæstedirigent Fritz Busch var begejstret for mulighederne ved at have et stort kor tilknyttet orkestret, og da han i 1934 opførte Beethovens 9. Symfoni (med den store korfinale 'Ode til glæden'), bad han korsangerne om at lære musikken udenad, så de kunne optræde uden noder. Det lykkedes – og Fritz Busch udtalte efter koncerten, at DR Koncertkoret var 'verdens bedste kor'. Billedet er taget i Odd Fellow Palæet ved en af prøverne, for korsangere er klædt i hverdagstøj – og står uden noder. (Foto: © Dr arkiv)
    3 / 11
  • Et helt særligt fotografi fra anden halvdel af 1930’erne. Det er taget ved en barokkoncert i Københavns Domkirke, og det har formodentlig været et barokværk af Bach eller Händel, der var på programmet. Dirigenten er den unge barokekspert Mogens Wöldike, og blandt solisterne ser man tenoren Aksel Schiøtz. Efter datidens norm er det en meget stilbevidst opførelse. Der medvirker for eksempel et cembalo i orkestret, formodentlig spillet af cembalisten Liselotte Selbiger, der var flygtet fra nazisterne til Danmark. Under ledelse af Wöldike gjorde DR Koncertkoret et stort arbejde for at udbrede den gamle barokmusik til danske lyttere. (Foto: © Dr arkiv)
    4 / 11
  • DR Koncertkoret i flotteste stil og med damerne i håndsyede kjoler, fotograferet ved en koncert i Odd Fellow Palæet cirka 1940, muligvis ved en opførelse af Carl Nielsens 'Hymnus Amoris'. Da Anden Verdenskrig var forbi i 1945, kunne koret omsider flytte ind i det nybyggede radiohus, og en ny æra begyndte. I 1949 blev komponisten og dirigenten Svend S. Schultz knyttet til koret som syngemester, det vil sige både den daglige dirigent og med ansvar for at indstudere koret til store koncerter med DR Symfoniorkestret. Svend S. Schultz var syngemester helt indtil 1983 og fik afgørende betydning for DR Koncertkorets virke. (Foto: © Dr arkiv)
    5 / 11
  • Det oser af 1960’erne på dette foto af DR Koncertkoret, taget i Radiohuset 1969. Det store koncertkor har gennem årene været brugt i flere undergrupperinger til opgaver, hvor man af musikalske grunde foretrækker et lille kor fremfor et stort. På dette tidspunkt hed den lille version Radiokammerkoret. Tidligere kaldte man det Madrigalkoret (med speciale i tidlig musik). I dag har man DR Vokalensemblet med 18 fuldtidsansatte sangere, som indgår i DR Koncertkoret, hvor de 56 øvrige sangere er deltidsansat. (Foto: © Dr arkiv)
    6 / 11
  • Fra 1989 til 2002 var den svenske dirigent Stefan Parkman chefdirigent, og i hans periode gik DR’s ensembler ind i en ny fase med turnéer til udlandet og indspilninger for internationale pladeselskaber som Chandos og Decca. DR Koncertkoret har siden indspillet mange fremragende albums, bl.a. alle Brahms’ værker for kor og orkester og musik af Carl Nielsen, Grieg, Gade og Percy Grainger. Korets seneste album udkom i 2021 med Dallapiccolas korværker og operaen Il prigioniero, hvor koret spiller en vigtig rolle. “The Danish National Concert Choir sound tremendous. It’s an outstanding, essential album, every second of it”, skrev verdens førende musiktidsskrift, Gramophone. (Foto: © Dr arkiv)
    7 / 11
  • Sådan så DR Koncertkoret ud ved 75-års jubilæet i 2007. Det var lige før koret flyttede arbejdsplads fra Radiohuset på Frederiksberg til DR Koncerthuset på Amager. (Foto: © Dr arkiv)
    8 / 11
  • Her er DR Koncertkoret i gang med storværket 'Carmina Burana', dirigeret af DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi. I alt har DR Koncertkoret indspillet over 40 album gennem de mange år. (Foto: © Dr arkiv)
    9 / 11
  • Sådan ser DR Koncertkoret ud i dag, hvor 90-års jubilæet fejres. På stolen forrest til højre ses korets nye syngemester Poul Emborg, der selv har sunget over 30 år i koret, og her i efteråret overtager ledelsen af koret. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
    10 / 11
  • Markeringen af 90-års-jubilæet sker med to koncerter - Rakhmaninovs Vesper - i henholdsvis Roskilde og Københavns domkirker den 23. og 24. september - og koncerten fra Vor Frue Kirke i København kan alle høre mandag den 26. september klokken 19.20 på P2 og DR Lyd. Allerede i søndags - den 18. september - var der mulighed for at varme op til jubilæet, da 'P2 Guldkoncerten' sendte en koncert med DR Koncertkoret fra 1981 - og den kan fortsat høres på DR Lyd. Dét år havde koret en stor rolle, da DR stod for en opførelse af Edward Elgars mægtige vokalværk 'Gerontius' drøm'. Det var kun anden gang, værket blev opført i Danmark.
    11 / 11