I Japan er de nærmest allemandseje. Toiletter med indbygget skyl og tørring af numsen, varme i sædet og endda musik til at overdøve lydene, når du er på lokum.
Herhjemme er de endnu ikke så udbredte, men ifølge Tinna Starcke, der står for toiletproducenten Duravits showroom, køber flere og flere danskere de højteknologiske toiletter.
- Folk var skeptiske for 5 år siden, da vi kom med vores første udgave. Men nu er de mere åbne. Vi har oplevet mellem 10 og 20 procents stigning i salget de seneste to år, siger hun.
Se danskere prøve japanske toiletter for første gang i videoen ovenfor.
Duravit er ikke de eneste, der oplever efterspørgslen. Hos Lindgreen og Cordes, der forhandler nogle af de mest luksuriøse japanske toiletter, er salget også steget de senere år.
Og Tinna Starcke er da heller ikke i tvivl om, at det det i fremtiden bliver mere almindeligt med skyl og tørring hjemme i privaten.
- Det er noget, der kommet for at blive. Ligesom internettet. Og indenfor de næste 5-10 år bliver det mere almindeligt at have sådan et toilet end et almindeligt et, vurderer hun.
Ren røv at trutte i
Men hvorfor er vi danskere pludselig begyndt at bruge mange tusinde kroner på de dyre toiletter, der typisk koster mellem 6000 og 30.000 kroner.
Tinna Starcke er ikke i tvivl. Vi vil have det lækkert - også når vi er på toilettet.
- Danskerne køber toiletterne som en slags wellness, og de ældre køber det, så de kan klare sig længere uden hjælp. Og så handler det meget om hygiejne. Folk tænker på bakterier og smittefare og sådan noget, siger hun.
Det bakker trendsekpert, Anja Bisgaard Gaede, hende op i.
- Når vi køber de her toiletter, handler det om sundhed, og at vi har fået et større fokus på renhed. Der har i det her årti været fokus på bakterielt drevne sygdomme, som eksempelvis fugleinfluenza og MRSA. De har ikke en direkte forbindelse til vores toiletvaner, men bevidstheden om bakterier er blevet større, siger hun.
Bedre hygiejne?
Ifølge Tinna Starcke fra Duravit er de japanske toiletter langt mere hygiejniske. Men forholder det sig rent faktisk sådan?
Flemming Konradsen, der er professor i international miljøsundhed ved Københavns Universitet, vurderer, at de japanske toiletter faktisk er mere hygiejniske end de almindelige danske af slagsen.
Han forklarer, at fordi du ikke behøver at tørre dig med toiletpapir bagefter, og toilettet automatisk skylder ud, er hygiejnen større.
- Der er ingen direkte kontakt mellem fæces og fingrene gennem toiletpapiret, og toilettet står selv for at skylle ud. Det betyder, at du har fjernet to kontaktpunkter, hvor du har risiko for at få bakterier på dine fingre, siger han.
Han understreger dog, at de mange af de japanske toiletter er svære at rengøre.
- Får du ikke rengjort ordentlig under toiletbrættet, som kan være lidt svært på nogle af modellerne, så risikerer du, at toilettet blæser bakterier på dig, når du skal tørres.
Andre løsninger
De japanske toiletter med indbygget skyl er ikke den eneste måde at forbedre hygiejnen på, selvom de er ved at blive populære herhjemme. Det fortæller Flemmning Konradsen.
- Der findes franske kabinetoiletter som, når du lukker døren, rengør hele rummet. Og der findes metallegeringer til sæder og kummer, hvor bakterier simpelthen ikke kan leve. Det er ikke kun japanske løsninger, der er svaret, siger han.
De japanske toiletter har nemlig et stort energiforbrug, fordi de både skal bruge strøm og ekstra vand til at skylle og tørre.
- Om det kan betale sig at købe et japansk toilet i forhold til den udgift, der er forbundet med køb, installering, vand og el, det ved jeg ikke rigtigt, siger han. - Du kunne jo bare have en flaske sprit og klud liggende på badeværelset. Det virker ligeså godt.
En del af en sund livsstil
Når danskerne vælger et japansk toilet, tænker vi, ifølge trendekspert Anja Bisgaard Gaede, ikke så meget på energiforbruget, men mere på vores sundhed. For ligesom huset og bilen er der i de seneste år blevet høj status i også at have en sund krop.
- Der har gennem det sidste årti været fokus på sundhed som statusparameter. Vi fokuserer på at have det godt og ikke bare på at have ting. Og sådanne nogle toiletter kan hjælpe os med at få det bedre med vores krop, siger hun.
Sundhed er, ifølge hende, i det hele taget et parameter som påvirker rigtig mange af vores købsvaner i dag - ikke blot, når vi er på toilet-indkøb.
- Hvad enten det er toilet, seng eller sofa, så kigger vi på, om produktet kan være med at forbedre os selv personligt. Vi skal gøre noget godt, samtidig med vi shopper, siger hun.