Verdens største rumraket blev sendt til vejrs. Men så måtte den destruere sig selv

For syv måneder siden eksploderede en tilsvarende raket fra SpaceX i rumorganisationens første forsøg på at opsende den gigantiske raket.

Der var jubel hos rumfartsvirksomheden SpaceX, der i dag sendte deres anden Starship-raket ud mod det uendelige univers fra en base i Texas i USA.

I dag startede testen en del bedre end sidst, hvor raketten eksploderede efter godt to minutter i luften.

Løfteraketten afkoblede sig med succes fra rumskibet i dag, og selvom løfteraketten eksploderede som en kugle af ild over Den Mexicanske Golf, holdt rumskibet sin planlagte bane.

Men begivenheden endte alligevel ikke som håbet.

Bare ni minutter efter affyringen mistede SpaceX videosignalet til rumraketten, og få minutter senere var data gået tabt. Det tydede på, at Starship ikke fløj som planlagt, skriver CNN.

Derfor var SpaceX nødsaget til at trykke på knappen, der satte selvdestruktionsfunktionen i raketten igang, så den ikke kom ud af kurs.

Rumskibet eksploderede således med vilje.

Prøveopsendelsen skulle have varet 90 minutter, og hvis missionen var lykkedes skulle det ubemandede Starship have fløjet næsten hele vejen rundt om kloden og på kontrolleret vis have dumpet ned i havet i nærheden af Hawaii.

Men sådan gik det altså ikke.

Selvom testaffyringen mislykkedes, ser SpaceX det alligevel som en succes.

- Vi fik så meget data, og det vil altsammen hjælpe os med at forbedre vores næste flyvning, lød det fra Kate Tice, der er ingeniørchef for kvalitetssystemer hos SpaceX, under livesendingen, hvor man kunne følge med i opsendelsen.

Rumraketten er udviklet til at kunne bringe astronauter til Månen, Mars og længere ud i verdensrummet. Og de målsætninger kan dagens affyring hjælpe med at komme nærmere, mener rumorganisationen.

- Med en test som denne kommer succes fra det, vi lærer, og dagens test vil hjælpe os med at forbedre Starships pålidelighed, da SpaceX søger at gøre livet multiplanetært, skriver SpaceX på X.

Starship er 121 meter højt, når løfteraketten og rumskibet er samlet.