Sådan bygger du en atombunker til 350 personer

Her er fem ting, du skal vide for at bygge en bunker, der kan modstå atomkrig, solstorme og civilisationens kollaps.

(© Christian Mailand)

Hvad vil du gøre, hvis atombomberne falder? Eller hvis samfundet bare sådan pludseligt og voldsomt begynder at bryde sammen.

Selvfølgelig kan du gemme dig under sengen eller tage en pude op foran ansigtet og håbe på, at det går over. Men det er næppe en holdbar strategi.

Derimod vil det nok være bedre, hvis du for eksempel havde en atombunker og kunne krybe sammen i nogle dage med 350 af dine nærmeste venner og komme sikkert gennem krisen. (Så er i også tilstrækkeligt mange til at kunne danne en regering, når katastrofen er forbi. Win-win.)

Her er fem ting du skal vide for at bygge en bunker, der kan få dig sikkert gennem eksempelvis atomkrige.

Fra indgangen til Regan Vest, der ligger skjult i Rold Skov, går man ind i en gang på 300 meter, der fører ned til selve bunkeren. (© Christian Mailand)

1. Beliggenhed

Ja, det gælder også for bunkere – beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Det er ikke lige meget, hvor du placerer din bunker.

- Den skal ikke ligge tæt på en storby eller ved siden af oplagte mål, siger Ulla Varnke Egeskov, der er museumsinspektør på Nordjyllands Historiske Museum.

Hun har blandt andet forsket i danske koldkrigsbunkere som det atomsikre anlæg Regan Vest. Det er en stor bunker, der blev bygget i al hemmelighed fra 1963-1968. Det var her, at den danske regering og kongehuset skulle evakueres til under en krise som eksempelvis en atomkrig med den kommunistiske militæralliance Warsawa-pagten.

Anlægget ligger i Rold Skov tæt på Rebild. Og det er ikke tilfældigt. Regeringen ville gemme sig fra de mange og små sovjetiske atombomber.

- I dag ved vi, at Warsawa-pagten havde tænkt sig at bruge mange mindre taktiske våben under en atomkrig. Så Regan Vest ligger godt gemt i en skov, siger Ulla Varnke Egeskov.

2. Materialer

Du skal selvfølgelig også tænke over de materialer, som du bruger til at bygge din bunker.

Regan Vest er placeret et bestemt sted i Rold Skov, fordi den er gravet ned i et stort kridtlag, som giver ekstra sikring.

- Det er tykke og stabile lag af limsten. Men de findes ikke mange steder i Danmark, så det bliver svært, hvis man skal bygge en ny af slagsen, siger Ulla Varnke Egeskov.

Derfor må du nok nøjes med at bygge din bunker efter mere traditionelle metoder. Her skal du grave et hul i jorden, som du derefter forer med beton for så at lægge et buet skjold over, der kan tage trykket fra en eksplosion.

Og måske skal du også lige få et par af dine venner til at komme og give et nap med gravearbejdet. Regan Vest ligger 60 meter under jordoverfladen.

3. Fødevarer

I maj udddelte de svenske myndigheder en folder til 4,7 millioner husstande. Den hed, ’Hvis krisen eller krigen kommer”.

Brochuren har en god liste over fødevarer, som du skal huske at have i dit forråd. Det er især langtidsholdbar mad, der kan spises uden tilberedning. Det er brød som tortilla og kiks, ost på tube, havredrik, linser, bønner, dåser med makrel, marmelade og, nå ja, blåbærsuppe.

Danmark udsendte i øvrigt en lignende folder i 1962, hvor myndighederne anbefalede blandt andet knækbrød, frikadeller i fedt og rosiner.

- Det er alt sammen ting, som man kan sætte på lager i lang tid forud og have, når katastrofen indtræffer, siger Ulla Varnke Egeskov.

Men det er især vand, som er vigtigt, hvis man bliver nødt til at gemme sig i flere dage under jorden.

På de mange landkort i mødelokalerne har man sørget for, at landene i Warszawapagten var med. Truslen kom fra øst. (© Christian Mailand)

- Man kan klare sig længere tid på væske end mad. Så det er fint, hvis man har sin egen vandboring som på Regan Vest. Men der er Regan Vest helt unik for den slags anlæg, siger Ulla Varnke Egeskov. Derfor må du nok nøjes med blot at have store lagre af drikkevand.

Samtidig skal du også være forberedt på, at maden jo skal ud igen. Hygiejnen skal være i top i en bunker.

- Man skal kunne holde toiletbesøg adskilt fra det andet, der ellers foregår i bunkeren, siger Ulla Varnke Egeskov.

Så hvis du ikke ligefrem kan lave badeværelser og toiletter, som på Regan Vest, skal du huske toiletspande med låg samt nogle faciliteter, hvor du kan gøre dine fingre rene og holde en god hygiejne.

Det var vigtigt, at regeringen kunne kommunikere med omverdenen. I bunkeren er der både telefoner til NATO, krypteret kommunikation, telex og åbne linjer til omverdenen. (© Christian Mailand)

4. Opførsel

Det var den danske regering og Kongehuset, som skulle bo i Regan Vest under en krise. Bunkeren blev bygget, så Danmark ville have en fungerende regering, der kunne træffe beslutninger og lede landet.

- Der var et hierarki, der skulle få det hele til at fungere, siger Ulla Varnke Egeskov.

Det handlede om at have en organisation, der kunne arbejde under svære forhold, og derfor var der også politifolk, som skulle med i bunkeren. De skulle sørge for at holde orden.

- Hvis man skal have en meget tilspidset situation til at fungere, så er det vigtigt at bevare roen og en form for normalitet, siger Ulla Varnke Egeskov.

Samtidig var det tekniske personale også utroligt vigtigt.

- Hvis luftanlæg eller atomfiltre ikke fungerer, så er det altså noget skidt, siger Ulla Varnke Egeskov.

Situationen ville være en helt anden, hvis det var et offentlig beskyttelsesrum, som folk var løbet hen til for at gå i skjul, når der havde lydt en luftsirene. Her ville der ikke være et hierarki, hvor folk havde bestemte opgaver.

Men nu er det jo selvfølgelig din egen bunker, som du selv skal bygge og bestemme over. Derfor skader det nok ikke at tage et par myndige venner og nogen, som kan betjene en skruetrækker, med.

Personalet skulle arbejde på skift i Regan Vest. Otte timers søvn. Otte timers arbejde. Og så otte timers fritid, som man kunne bruge i opholdsrummet. (© Christian Mailand)

5. Indretning

Der er selvfølgelig kun kunstigt lys i en bunker. For vinduer er et svagt punkt, der ødelægger sikkerheden.

Men du kan alligevel godt arbejde på at gøre din bunker lidt venlig og beboelig.

Da Regan Vest blev bygget i 1960erne, var der slet ingen farver i bunkeren. Det var først senere, at forskerne opdagede, at farver påvirker folk og deres humør. Derfor er farverne kommet til senere.

- Man har også sat fotostater op og kunstige planter i de områder, hvor man skal rekreere sig, så folk føler sig mere tilpasse, siger Ulla Varnke Egeskov.

Derfor kan man 60 meter nede i det jyske kridtlag også sidde i en sofa i den store opholdsstue og nyde synet af både plastikplanter og en hel væg, der er dækket af udsigten til en skov.

Der var grænser for, hvor mange personlige ejendele, man måtte tage med i Regan Vest. Pladsen var trang. (© Christian Mailand)

Så måske du også skal overveje at få lidt lystige farver på væggene i din bunker. Og du kan jo opbevare dit plastikjuletræ dernede og håbe på, at krisen ikke kommer, når du skal bruge det til jul.

PS: Husk lige at sætte et filter på dit luftanlæg, så du får sorteret atomart nedfald fra. Eventuelt også et gasfilter. De kan måske være svære at få fat i, men spørg i dit lokale byggemarked.

Kom med på en tur ned i bunkeren med P1s teknologimagasin Digitalt, der i denne udsendelse handler om ”Danmark i undtagelsestilstand”.